Γιαννακοχώρι, Nάουσσα
Κρασιά Κυρ Γιάννη
Το κτήμα Κυρ-Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 ως υποπροϊόν της ομάδας Μπουτάρη, του κύριου παραγωγού κρασιού και μπύρας της Ελλάδας. Ο πρώτος τρύγος χρονολογείται γύρω στο 1990, ενώ ο τρύγος του 1995 ήταν ο πρώτος για τα κρασιά με το εμπορικό σήμα Κυρ-Γιάννη. Με βάση δύο 30ετή κτήματα στη βορειοδυτική Ελλάδα, το οινοποιείο έχει μια ετήσια παραγωγή 500.000 μπουκαλιών ξηρού άσπρου και κόκκινου κρασιού. Περισσότερα από τα μισά είδη προέρχονται από έναν αμπελώνα από τη συνολική ιδιωτική επιφάνεια των 50 εκταρίων που φυτεύονται με γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες στις ανατολικές και δυτικές πλαγιές του όρους Βερμίου. Ενώ το κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι διάσημο για το σπάνιο Ξινόμαυρο του, που είναι μια γηγενής ελληνική ποικιλία, έχει επίσης αναγνωριστεί διεθνώς ως κορυφαίος παραγωγός του Syrah, καθώς επίσης και του Sauvignon Blanc και του μίγματός του με Ροδίτη ? που είναι ένα άλλο γηγενές ελληνικό σταφύλι. Το κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι ανοικτό στους επισκέπτες για οργανωμένες περιηγήσεις και δοκιμές μόνο με ραντεβού. Το κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι τώρα ανεξάρτητο από την ομάδα Μπουτάρη και βρίσκεται στην πλήρη κυριότητα της οικογενείας του Γιάννη Μπουτάρη, των μόνων οινοποιών πέμπτης γενιάς της Ελλάδας. Οι γιοι του, Στέλιος και Μιχάλης, είναι υπεύθυνοι για την οινοποίηση και τις πωλήσεις. Η ομάδα πωλήσεων και διαχείρισης είναι βασισμένη στην Αθήνα, ενώ το πλήρωμα παραγωγής χωρίζεται μεταξύ των δύο κτημάτων στο Αμύνταιο και στην Νάουσα. Εξοπλισμένο με την πιο σύγχρονη υποδομή επεξεργασίας κρασιού και με την παραδοσιακή προσοχή για την λεπτομέρεια ,το προσωπικό του κτήματος Κυρ-Γιάννη είναι νέο και αφοσιωμένο στην ανώτερη ποιότητα.