H θεραπευτική ιδιότητα της μαστίχας της Χίου
Είναι...κοσμοπολίτισσα, διαθέτει ξεχωριστό άρωμα, κατέκτησε εκατομμύρια ουρανίσκους και συνεχίζει ακάθεκτη. Είναι γλυκιά στη γεύση, μυρωδάτη, αλλά και λίγο- όσο πρέπει, για τα? προσχήματα, έναντι των φιλόδοξων «κατακτητών» της- σκληρή κι όμως, ανεπανάληπτη. Η μαστίχα της Χίου, αυτό το "θείο δώρο", όπως την αποκαλούν όσοι ασχολούνται μαζί της, αφού έδωσε τη γεύση και το άρωμά της σε δεκάδες προϊόντα, τώρα έγινε κι ανθρακούχο αναψυκτικό, που όμοιό του δεν παράγεται σε άλλη «γωνιά» της γης. «Έπειτα από πολλές δοκιμές, φτιάξαμε το πρώτο στον κόσμο ανθρακούχο αναψυκτικό με μαστίχα, το Mast», αναφέρει ο ένας εκ των δύο ιδιοκτητών της εταιρίας "Anemos" που παράγει το προϊόν, Γιώργος Γαλάτουλας. Το αναψυκτικό- διευκρινίζει- περιέχει το άρωμα, τη γεύση της πραγματικής μαστίχας και τις ευεργετικές ιδιότητές της, χωρίς συντηρητικά και επιβλαβή χημικά. Το προϊόν διατίθεται στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (μέσω αντιπροσώπων), ενώ σε περιοχές, όπου δεν υπάρχει αντιπρόσωπος, η διάθεση γίνεται απευθείας από την εταιρία. Το αναψυκτικό είναι το τελευταίο σε μια σειρά προϊόντων από μαστίχα, που "κατακτούν" με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς την ελληνική- και όχι μόνο- αγορά. Όπως είπε ο Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος της "Mediterra AE" (σ.σ. η εταιρία ιδρύθηκε από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με σκοπό τη δημιουργία αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης με το εμπορικό σήμα "mastihashop") βρήκε εφαρμογή- μεταξύ άλλων- και στον καφέ φίλτρου με άρωμα μαστίχας. Μαστίχα - το θαύμα της φύσης Η μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό του μαστιχόδενδρου. Έχει χρώμα υπόλευκο- υποκίτρινο και είναι διαφανής έως ημιδιαφανής. Το μαστιχόδενδρο είναι ένας αειθαλής θάμνος, που έχει την επιστημονική ονομασία: «Pistacia Lentiscus var. Chia». Παίρνει την πλήρη ανάπτυξή του στα 40-50 χρόνια και ζει περίπου 100 χρόνια. Από τον 5o έως 6ο χρόνο δίνει τη ρητίνη του (μαστίχα) και μετά τον 15ο χρόνο παράγει από 60 έως 250 γραμ. και σε σπάνιες περιπτώσεις μέχρι 400 γραμ. Το μαστιχόδενδρο ευδοκιμεί αποκλειστικά και μόνο στη Νότια Χίο. Σύμφωνα με θεωρίες, αυτό οφείλεται στο εύκρατο κλίμα και ειδικότερα στο μικροκλίμα της περιοχής, στα υποθαλάσσια ηφαίστεια και στο ασβεστολιθικό έδαφος. Από το παρελθόν έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να καλλιεργηθεί ο μαστιχοφόρος σχίνος σε άλλες περιοχές και της Ελλάδας και σε άλλα κράτη, αλλά πάντα χωρίς επιτυχία. Η προετοιμασία του σχίνου και η συλλογή της μαστίχας είναι πολύ επίπονες εργασίες, που αρχίζουν τον Ιούνιο με το καθάρισμα του εδάφους κάτω από το σχίνο. Η μαστίχα ως φάρμακο Η μαστίχα χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς και τη «συναντάμε» σε θεραπείες του σακχαροδιαβήτη, της χοληστερίνης και ειδικά του στομαχόπονου. Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς αναφέρονται στις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας. Ο Ηρόδοτος, τον 5ο π.Χ. αιώνα, αναφέρεται στη ρητινώδη ουσία με το όνομα Μαστίχα. O Ιπποκράτης, ο σπουδαιότερος αρχαίος Έλληνας ιατρός, αναφέρεται στις θεραπευτικές της ιδιότητες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ρινικές παθήσεις.