Η έγκυος γυναίκα μπορεί να πίνει μικρή ποσότητα αλκοόλ χωρίς φόβο
Η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών αλκοόλ την εβδομάδα από μια μητέρα, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν αυξάνει τον κίνδυνο αναπτυξιακών προβλημάτων στο παιδί της μετά τη γέννησή του, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία "ρίχνει νερό στο κρασί" όσον αφορά τις επίσημες οδηγίες στις εγκύους να απέχουν πλήρως από το αλκοόλ καθ' όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης. Η μελέτη, που αφορούσε περίπου 11.500 παιδιά πέντε ετών, έγινε από ερευνητές τεσσάρων βρετανικών πανεπιστημίων, με επικεφαλής τη δρα Ιβόν Κέλι του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου (University College) του Λονδίνου, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας "Journal of Epidemiology and Community Health", σύμφωνα με το BBC και την "Γκάρντιαν". Οι γυναίκες που πίνουν πολύ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (τουλάχιστον ένα ποτηράκι τη μέρα), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν υπερκινητικά παιδιά με νοητικά προβλήματα, συμπεριφοράς ή συναισθηματικής έκφρασης. Όταν μια έγκυος πίνει, το αλκοόλ περνά μέσω του πλακούντα και φθάνει στο έμβρυο, το οποίο δεν είναι ακόμα σε θέση να το διασπάσει σωστά στον οργανισμό του.