Μπάμιες γιαχνί
Μπάμιες γιαχνί

ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ. φρέσκες μπάμιες
  • 4-5 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 6 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/8 του κουταλιού του γλυκού ζάχαρη
  • ½ φλυτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αν οι μπάμιες είναι φρέσκες, τις πλένουμε και τις καθαρίζουμε, αφαιρώντας με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι το κοτσάνι, μαζί με το σκληρό περίβλημα που έχει, χωρίς να το αφαιρέσουμε ολόκληρο. Βουτάμε το κομμένο μέρος σε αλάτι, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις αφήνουμε να σταθούν 30-40 λεπτά. Τις ξεπλένουμε καλά με νερό και λίγο ξύδι ή χυμό λεμονιού. Αν οι μπάμιες είναι κατεψυγμένες τις ξεπλένουμε με νερό και λίγο ξύδι ή χυμό λεμονιού. Βάζουμε σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες ή τα ντοματάκια κονκασέ, το μαϊντανό, τη ζάχαρη,το πιπέρι, και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια βάζουμε τις μπάμιες και ανακατεύουμε ελαφρά, ώστε η σάλτσα να τις περιβρέξει όλες. Σιγοβράζουμε το φαγητό με σκεπασμένη κατσαρόλα για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες, χωρίς όμως να λιώσουν. Δεν θα βάλουμε νερό παρά μόνο λίγο, ίσως στο τέλος, αν δεν έχουν βράσει οι μπάμιες. Δεν πρέπει να ανακατέψουμε τις μπάμιες με κουτάλι, γιατί είναι πολύ ευαίσθητες. Αν χρειάζονται ανακάτεμα, κουνάμε μερικές φορές την κατσαρόλα.