Φασολάδα με κουρκουμά
Φασολάδα με κουρκουμά

ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γραμμάρια ξερά φασόλια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 μεγάλα καρότα
  • 4-5 κλωνάρια σέλινο ή σέλερι
  • 1 κούπα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 1 κούπα συμπυκνωμένο χυμό τομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Από το βράδυ βάζουμε τα φασόλια να μουλιάσουν σε μια λεκάνη με νερό. Την άλλη μέρα ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα καρότα, και καθαρίζουμε και ξεπλένουμε το σέλινο. Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα βάζουμε στη χύτρα και προσθέτουμε νερό μέχρι η στάθμη του να φθάσει τρία δάκτυλα (οριζόντια) πάνω από τα φασόλια και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας ή του υγραερίου. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, κλείνουμε το καπάκι και ασφαλίζουμε τη χύτρα. Όταν αρχίσει η χύτρα να σφυρίζει μειώνουμε την φωτιά στα 2/3 (π.χ. αν έχει 9 μειώνουμε στο 6). Από την στιγμή που αρχίσει η χύτρα να σφυρίζει υπολογίζουμε περίπου μιάμιση ώρα (90 λεπτά). Προσοχή: Ο χρόνος έχει υπολογισθεί με την δική μου χύτρα. Αν η χύτρα σας είναι πολύ δυνατή ο χρόνος θα είναι περίπου ο μισός (δηλ. 45 λεπτά). Η φασολάδα είναι έτοιμη, μοσχοβολιστή και χυλωμένη. Η ιδιαιτερότητα αυτής της συνταγής είναι ότι προσθέτουμε κουρκουμά και ότι χυλώνει μόνη της χωρίς να προσθέτουμε αλεύρι ή κορν φλάουρ κλπ.