Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρνισσας πρωτοιδρύθηκε το 1927 στην Άρνισσα του Νομού Πέλλας και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βόρας, γνωστό και ως Καϊμακτσαλαν, πλάι στη λίμνη Βεγορίτιδα. Έχει αναγνωριστεί ως «Ομάδα Παραγωγών», σύμφωνα με τον Καν (ΕΚ) 2200/96, στην κατηγορία «Φρούτα και Λαχανικά».


Ο συνεταιρισμός διαθέτει 22 ψυκτικούς θαλάμους, απλής και ελεγχόμενης συντήρησης, χωρητικότητας 7.000 τόνων, μηχάνημα υδρόψυξης για την ταχεία ψύξη των προϊόντων, αυτόματες ηλεκτρονικές γραμμές διαλογής- τυποποίησης για μήλα (Διαλογητήριο με νέα αυτόματη ηλεκτρονική γραμμή διαλογής- τυποποίησης, δυναμικότητας 10-12 τόνων/ ώρα, με 14 εξόδους και 4 γεμιστικά παλετοκιβωτίων, ηλεκτρονικό ταξινομητή με δυνατότητα διαχωρισμού βάση μεγέθους, βάρους και χρώματος, αυτόματο ανατροπέα παλετοκιβωτιών και κλουβών)και κεράσια (δυναμικότητας 2τον/ώρα και 8 εξόδους, διαχωρισμό κατά μέγεθος), αυτόματη τσερκομηχανή, και όλα τα απαραίτητα για τη συγκέντρωση, συντήρηση, διαλογή, συσκευασία και εμπορία των προϊόντων των παραγωγών μελών. Επιπλέον διαθέτει γεωτεχνική υπηρεσία με σύγχρονο εξοπλισμό και κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, πρατήριο γεωργικών εφοδίων, σουπερ μαρκετ και υποκατάστημα στην κεντρική λαχαναγορά Θεσσαλονίκης.  

Η Ομάδα Παραγωγών υλοποιεί επιχειρησιακά προγράμματα και εφαρμόζει συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής και συστήματα για την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και τη διεύρυνση των εμπορικών δραστηριοτήτων για την επίτευξη μεγαλύτερης ζήτησης και καλύτερων τιμών διάθεσης για τους παραγωγούς- μέλη.

Η αρμονική συνεργασία των ανθρώπων του συνεταιρισμού με την εύφορη γη, το μεράκι και η φροντίδα των παραγωγών έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή φρούτων και λαχανικών ασύγκριτων σε ποιότητα και γεύση.

Τα μέλη της ομάδας παραγωγών παράγουν προϊόντα ποιοτικά και ξεχωριστά, με ιδιαίτερη σκληρότητα και φρεσκάδα, πλούσιο χρώμα, μοναδική γεύση και άρωμα, ζουμερά και λαχταριστά, κεράσια (1000 τόνους), συμπύρηνα ροδάκινα (10000 τόνους), επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια (1000 τόνους), μήλα (20000 τόνους), αχλάδια, δαμάσκηνα και άλλα οπωροκηπευτικά προϊόντα, όπως πατάτες.  

Όραμα του Αγροτικού συνεταιρισμού Άρνισσας είναι τα εξαιρετικά εύγευστα προϊόντα της περιοχής να γίνουν γνωστά εντός και εκτός συνόρων ως προϊόντα επώνυμα, ποιοτικά και ασφαλή, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, τον καταναλωτή και τον ίδιο τον παραγωγό

Για την επίτευξη αυτού του στόχου αναπτύσσονται δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και τη διεύρυνση των εμπορικών δραστηριοτήτων. Προωθείται η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών
με νέες ποικιλίες και σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές, αυξάνοντας την απόδοση σε ποιοτικά προϊόντα και μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής.
Κύριο μέλημα του συνεταιρισμού και των παραγωγών είναι η παραγωγή προϊόντων ποιοτικών με σεβασμό στο περιβάλλον, τον καταναλωτή και τον ίδιο τον παραγωγό.

Σας προσκαλούμε να γνωρίσετε τα προϊόντα μας και το τόπο παραγωγής τους.

 

Μήλον της έριδας, το μήλο Βόρα

Ο τίτλος του καλύτερου μήλου, σταματάει να γίνεται. μήλον της Έριδος, όταν μιλάμε για το μήλο Βόρα!

Τραγανό και ζουμερό, απαλλαγμένο από τις άδικες κατηγορίες περί

«πειρασμού», αλλά και από κάθε χημικό κατάλοιπο, το μήλο Βόρα παράγεται σε διάφορες ποικιλίες και ξεχωρίζει για το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του, γιατί είναι μεγαλωμένο στον εύφορο κάμπο της λίμνης Βεγορίτιδας, στη σκιά του Καϊμακτσαλαν, με την φροντίδα και το μεράκι των ανθρώπων του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Άρνισσας. Καθότι χειμωνιάτικο φρούτο, συλλέγεται το φθινόπωρο και αποθηκεύεται στους ψυκτικούς θαλάμους του Συνεταιρισμού, όπου διατηρεί όλη τη φρεσκάδα, τη σκληρότητα, το άρωμα και την μοναδική γεύση του μέχρι και την άνοιξη!

Το μήλο Βόρα έχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι ένα ασύγκριτα υγιεινό «μικρογεύμα», που μπορεί να καταναλωθεί εύκολα, από όλους, όλες τις ώρες. Περιέχει, μεταξύ άλλων, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο και οι ιδιότητες του είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για την υγεία.

 


Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρνισσας