Η βιοτεχνία τυροκομικών «ΓΑΛΑΝΗ» ιδρύθηκε το 1945 από τον Ιωάννη Γαλάνη. Το μεράκι και η αγάπη για την παράδοση ήταν τα χαρακτηριστικά τα οποία οδήγησαν τον πρωτοπόρο αυτόν τυροκόμο να ξεχωρίζει από την πληθώρα του ανταγωνισμού της εποχής.

Αγωνιστής από την φύση του πάλεψε να δημιουργήσει, ξεκινώντας από ένα μικρό χώρο στην Ξυνιάδα Δομοκού, ένα απαράμιλλα σύγχρονο τυροκομείο. Η επιμονή στις ρίζες τον εδραίωσε στα σπουδαιότερα ράφια της εποχής. Τα παλιά μπακάλικα του Γεράσιμου Βασιλόπουλου και του Μαρινόπουλου καθώς επεκτείνονταν πάντα είχανε στο ρόστερ τους την φέτα και την γραβιέρα του Γαλάνη. Οι ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο των γαλακτοκομικών την δεκαετία του 90 δεν τον βρήκε όμως απροετοίμαστο. Γιατί τότε ήταν η εποχή που οι κόρες του ενεπλάκησαν με την επιχείρηση, φέρνοντας νέες ιδέες και προοπτική.

Με την τότε εξέλιξη της νομικής μορφής και της επωνυμίας σε Αφες Ι. Γαλάνη η οποία συνεχίζει έως σήμερα ξεκίνησε και το μεγάλο στοίχημα. Το τοπικό και για πολλούς άγνωστο τότε τυρί «Κατίκι Δομοκού» έμελε να δώσει νέο όραμα. Η ιδέα ήταν απλή. Γιατί να μην συμπεριληφθεί και αυτό το τόσο εξαιρετικό τυρί στον κατάλογο των τυριών που θα αναγνωρίζονταν ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Το στοίχημα αυτό απαιτούσε μεγάλους αγώνες για την οικογένεια Γαλάνη και διαδικασίες οι οποίες απαιτούσαν χρονοβόρα επιμονή. Το ρίσκο όμως απέδωσε.

Τον Ιούνιο του 1996 η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε το Κατίκι Δομοκού ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Από τότε μέχρι σήμερα τραβά την προσοχή των Ελλήνων επειδή δεν είναι απλά παραδοσιακό τυρί. Το κατίκι Δομοκού είναι τυρί με συνταγή που χάνεται στους αιώνες. Έχει λίγα λιπαρά και ελάχιστους υδατάνθρακες, ό,τι πρέπει για δίαιτα. Διατηρεί ενεργά τα πολύτιμα γαλακτικά ένζυμα που ελέγχουν την βιολογική μας ισορροπία. Άριστη τροφή για παιδιά και μεγάλους. Το Κατίκι Δομοκού είναι τυρί το οποίο χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους. Συνοδεύει το κυρίως φαγητό, απλώνεται σε φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί, προστίθεται σε σαλάτες, χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική και στην μαγειρική σε αμέτρητες συνταγές.

Η οικογένεια Γαλάνης πάντα ευπροσάρμοστη στις απαιτήσεις των καιρών έχει εκσυγχρονίσει πλήρως τις εγκαταστάσεις τις τυροκομικής μονάδας, η οποία καλύπτει έκταση 500 και πλέον τ.μ. Εφαρμόζεται σύστημα διαχείρισης ποιότητας που εγγυάται την ποιότητα των προϊόντων μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Για τον συνεχή έλεγχο της ποιότητας έχει επίσης προχωρήσει στην δημιουργία ιδιωτικού εργαστηρίου αυτοελέγχου. Έτσι είναι πάντα σίγουρη η προμήθεια των καλύτερων πρώτων υλών και η διάθεση απολύτως ασφαλών προϊόντων.
Στα ράφια επιλεγμένων καταστημάτων θα βρείτε ποικιλία παραδοσιακών και καταξιωμένων τυριών όπως το Κατίκι Δομοκού, το πιπεράτο, τη φέτα, το κατσικίσιο, τη γραβιέρα, το ανθότυρο, τη μυζήθρα κ.α.

Και προσοχή στις απομιμήσεις..


ΑΦΕΣ Ι. ΓΑΛΑΝΗ & ΣΙΑ Ο.Ε.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΕΔΡΑ: ΞΥΝΙΑΔΑ ΔΟΜΟΚΟΥ, ΥΠ/ΜΑ: ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ 85 ΛΑΜΙΑ
ΤΗΛ: 2231021903, 2232051202 FAX: 2231024526
WEB: www.katiki.gr EMAIL: info@katiki.gr