Μέλι Απόλλων

Ιωάννης Ματζάκος

Μελισσοκόμος - EL 82/1296 Χώρα Νάξου, 84300

Τηλ: (+30) 6981860961

Ε-mail: imatzakos@meliapollon.com

Website: www.meliapollon.com

 

Εγκαταστάσεις

Η μελισσοκομική εγκατάσταση περιλαμβάνει χώρους και κτίρια όπου λαμβάνουν χώρα οι διάφορες μελισσοκομικές διεργασίες.
Στους χώρους πεδίου, γνωστοί και ως "μελισσοκομείο", γίνονται η παραγωγή και η συλλογή των διάφορων μελισσοκομικών προϊόντων. Στις κτιριακές εγκαταστάσεις πραγματοποιούνται οι διεργασίες εξαγωγής, διατήρησης και συσκευασίας του μελιού και των άλλων προiόντων κυψέλης. Το μελισσοκομείο αποτελείται από τον χώρο ανάπτυξης των κυψελών, τον χώρο αποθήκευσης εξοπλισμού και όλο τον ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο.
Το κτήμα πριν την διαμόρφωση του στη σημερινή του μορφή ήταν ένα παρατημένο βοσκοτόπι, ωστόσο με πολύ κόπο, σεβασμό στο περιβάλλον, υπομονή και επιμονή μετατράπηκε σε μια πλούσια μελισσοκομική εγκατάσταση. Δημιουργήθηκε περίφραξη, σύστημα ύδρευσης, χώρος καλλιέργειας αρωματικών βοτάνων, οπωροφόρων και μελισσοκομικών δένδρων, ενώ με την προσθήκη των μελισσών σφύζει από ζωή. Με τη συνεχή μας ενασχόληση και πρόοδο, μα πάνω από όλα με την αγάπη για αυτό που κάνουμε, τόσο το μελισσοκομείο όσο και το κτήμα εξελίσσονται, βελτιώνονται και ομορφαίνουν.
Η εγκατάσταση αυτή βρίσκεται στην κτηματική περιοχή Κορωνίδας, στη θέση Ούροι, νοτίως του χωριού Απόλλωνα. Οι μόνιμες κτιριακές εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Χώρα της Νάξου, στην περιοχή του Αγίου Πολυκάρπου. Αποτελούνται από το χώρο επεξεργασίας, υπαίθριο χώρο εναπόθεσης και συντήρησης κυψελών και μια βοηθητική αποθήκη όπου τηρούνται ο ιματισμός, οι τροφές και ο λοιπός εξοπλισμός. Στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο επεξεργασίας ή παρασκευαστήριο γίνεται η φυγοκέντριση, η διήθηση, η ωρίμανση, η συσκευασία και η διατήρηση του μελιού τηρώντας όλους του προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

 

 

 

 

 

 

Απόλλωνας

Ο Απόλλωνας είναι ένα γραφικό ψαροχώρι καθώς και τουριστικό θέρετρο στον ομώνυμο όρμο της βορειοανατολικής Νάξου και είναι το λιμάνι της Κωμιακής. Στο μυχό αυτού του όρμου βρίσκονται αρχαία λατομεία, ενώ το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής, ένα αρχαίο κολοσσιαίο άγαλμα κούρου σε ύπτια θέση, βρίσκεται στο δυτικό λόφο δίπλα στο χωριό. Ανάμεσα στις βόρειες και ανατολικές πλαγιές του όρους Αναθεματίστρα (υψόμετρο 779μ) και στις δυτικές πλαγιές του λόφου Καλόγερου (υψόμετρο 357μ), αναπτύσσεται το χωριό κοντά στη θάλασσα με τους επιμέρους διάσπαρτους οικισμούς να φτάνουν νότια μέχρι τη διασταύρωση επί της δημόσιας οδού ΑΠΟΛΛΩΝΑ-ΚΩΜΙΑΚΗΣ προς ΜΕΣΗ. Στη στενή αυτή λεκάνη κατά μήκος του ποταμού που πηγάζει από τα ορεινά της Κωμιακής και το όρος Τρούλλος (υψόμετρο 598μ), δημιουργείται η πιο εύφορη κτηματική περιοχή του Απόλλωνα, η οποία διευρύνεται όσο πλησιάζει προς την ακτή. Ο Απόλλων αποτελούσε επίνειο για τα πλοία που έτρεχαν την «άγονη γραμμή» των Κυκλάδων. Μέχρι το 1960 περίπου, όταν άρχισε η διάνοιξη αμαξωτού δρόμου από στρατιωτικό τμήμα, το χωριό αυτό συνδέονταν με τα γύρω χωριά με ημιονική οδό. Σήμερα ο Απόλλωνας Νάξου έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο με πολλές παραλιακές ταβέρνες και καφετέριες. Διαθέτει μια μικρή προβλήτα που εξυπηρετεί κυρίως ψαρόβαρκες και μικρά θαλαμηγά. Ο ομώνυμος κόλπος είναι αρκετά ευρύς για θαλάσσια σπορ και παρέχει ασφάλεια κυρίως σε νότιους και νοτιοδυτικούς ανέμους.


Μελισσοκόμος

Η ιστορία μου Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1961 αλλά μεγάλωσα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και στο Βέλγιο λόγω επαγγέλματος Πατέρα. Στα νεανικά μου χρόνια με κέρδισαν οι Ειδικές Δυνάμεις και η αγάπη προς την Πατρίδα. Αποφοιτώντας από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων υπηρέτησα με πίστη και αφοσίωση το στρατιωτικό επάγγελμα σε όλη την Ελληνική επικράτεια και την λαβωμένη μας Κύπρο. Διοικώντας για πολλά χρόνια Μονάδες και Υπομονάδες του Στρατού Ξηράς, είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με τον αγροτικό κόσμο και την παντοδύναμη Ελληνική φύση. Αφυπηρετώντας το 2007 με είχε κερδίσει ήδη η ύπαιθρος και ο τόπος καταγωγής μου η Νάξος. Έκανα μία δεύτερη καριέρα στον ιδιωτικό τομέα αυτή την φορά ως Διευθυντής του ασφαλιστικού Υποκαταστήματος της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ στην Χώρα της Νάξου από το 2007 έως το 2020, του οποίου επιμελήθηκα την ίδρυση και την καθιέρωση στη Νάξο και στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων. Παράλληλα άσκησα πάσης φύσεως γεωργικές εργασίες, αλλά αυτό που με συνεπήρε ήταν η μελισσοκομία. Θαύμασα την κοινωνία της μέλισσας για την αρμονική της συμβίωση, την ιεραρχία, το καθηκοντολόγιο στα μέλη της, τον προγραμματισμό αλλά και την αυτοθυσία των εργατριών. Αυτός ο θαυμαστός κόσμος των μελισσών αποτελεί πηγή έμπνευσης για μένα και κίνητρο για την δραστηριοποίηση μου στον τομέα αυτόν. Ξεκινώντας από μηδενική βάση με πολύ αγάπη, μεράκι, επιμονή και μεγάλη προσπάθεια, απέκτησα την απαραίτητη γνώση και εμπειρία και ανέπτυξα με σταθερά μικρά βήματα το μελισσοκομείο στον Απόλλωνα της Νάξου, σε πατρογονικά και μη εδάφη. Στον Απόλλωνα γιατί τον Απόλλωνα τον λάτρεψα στα παιδικά μου χρόνια για τις χαρές της θάλασσας και το νανούρισμα στον παλαφασμό των κυμάτων, στα νεανικά μου χρόνια για τις απαντήσεις που πήρα στις νεανικές μου αναζητήσεις και στα ώριμα χρόνια για το μεγαλείο της φύσης και τους καρπούς που απλόχερα μας δίνει αν κι εμείς την σεβαστούμε και της φερθούμε με ευλάβεια. Ήδη από το 2020 η μελισσοκομική μου εγκατάσταση έχει πιστοποιηθεί από την Περιφέρεια στην Σύρο ως EL82/1296, ενώ εγώ έχω περάσει στο καθεστώς αγρότη ΕΚ. Η έναρξη της νέας δεκαετίας με βρίσκει πλέον αφοσιωμένο αποκλειστικά σχεδόν στην αγαπημένη μου μελισσοκομία η οποία με κέρδισε ολοκληρωτικά. Ακολουθώντας τις προσταγές της φύσης έχω προσαρμόσει την τεχνική μου και ανάλογα την εποχή τα προϊόντα που παράγονται στο μελισσοκομείο δυνατόν να είναι: ανθόμελο νωρίς την άνοιξη, θυμαρίσιο μέλι το καλοκαίρι, μέλι ερείκης το φθινόπωρο, κερί, πρόπολη και βασιλικός πολτός. Εμπνεόμενος από τον θαυμαστό κόσμο των μελισσών και οι δικές μου μελισσοκομικές πρακτικές αντίστοιχα, διακρίνονται από πειθαρχία, προγραμματισμό, τήρηση κανόνων με θρησκευτική ευλάβεια που οδηγεί στην παραγωγή αγνών προϊόντων κυψέλης . Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τις επί σειρά ετών ανηρτημένες εργαστηριακές εξετάσεις. Συνεχίζουμε με την βοήθεια του Θεού, δυναμικά έντιμα και φιλότιμα τη νέα δεκαετία που ανατέλλει, υπηρετώντας την μελισσοκομία και τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται.

 

 

 

 

Μέλι

Το νέκταρ των θεών

Το μέλι είναι μια φυσική τροφή με πολύ υψηλή θρεπτική αξία.

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι οι θεοί του Ολύμπου τρέφονταν με μέλι (Νέκταρ
των Θεών). Ωστόσο, πέρα από την εξαιρετική γεύση του, το μέλι έχει
τρομακτικές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς
ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ βοηθά το κυκλοφορικό, το
πεπτικό και το αναπνευστικό σύστημα να λειτουργούν σωστά!

Υπάρχουν διάφορα είδη μελιού που καθορίζονται από την εποχή και την
ποικιλία των φυτών ή των δέντρων από τα οποία οι μέλισσες απορρόφησαν
το νέκταρ ή το μελίτωμα.

Στην περιοχή Απόλλων, το μέλι που συλλέγουμε χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

Ανθόμελο

Το ανθόμελο συλλέγεται κατά την πρώτη συγκομιδή, τους μήνες Μάιο-Ιούνιο.
Έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα, υπέροχη γεύση και ιδιαίτερο, έντονο άρωμα με φανατικούς υποστηρικτές.

Θυμαρίσιο μέλι

Άριστης ποιότητας μέλι με ανοιχτό κεχριμπαρένιο χρώμα και καταπληκτική γεύση. Συλλέγεται κυρίως τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο.
Ανήκει στην κατηγορία των ανθόμελων αλλά διαχωρίζεται λόγω των ιδιαίτερα δυνατών γευστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών του.

Μέλι Ερείκης

Το φθινοπωρινό μέλι ερείκης συλλέγεται κατά την τελευταία συγκομιδήτου έτους, τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
Έχει κοκκινωπό χρώμα και είναι πολύ νόστιμο.