Λαχανικά στο φούρνο με πουρέ
Λαχανικά στο φούρνο με πουρέ

ΥΛΙΚΑ:
  • 250 γρ. διάφορα λαχανικά
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 20 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 αβγό
  • 100 γρ. τυρί καπνιστό, τριμμένο
  • Για το πουρέ:
  • 250 γρ. πατάτες βρασμένες
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 200 ml γάλα ζεστό
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 αβγό
  • 150 γρ. καπνιστό τυρί, τριμμένο
  • πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα λαχανικά με το βούτυρο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Περιμένουμε λίγο, προσθέτουμε το αβγό και το τυρί, ανακατεύουμε προσεκτικά και τα στρώνουμε σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Για το πουρέ, όσο είναι ζεστές οι πατάτες, τις ανακατεύουμε με το βούτυρο, το γάλα και το μοσχοκάρυδο. Βάζουμε το αβγό και το τυρί. Ρίχνουμε το πουρέ πάνω από τα λαχανικά, τρίβουμε επιπλέον τυρί και ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά ώσπου να ροδίσει.