Λαγάνα με ελιές
Λαγάνα με ελιές

ΥΛΙΚΑ:
  • 400-450 γρ αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκού μέλι
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 35 ml ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές ελιές μαύρες
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι χοντρό
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στον αρτοπαρασκευαστή κοσκινίζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το λάδι, το χλιαρό νερό, την μαγιά και το αλάτι το ψιλό και ζυμώνουμε στο πρόγραμμα μας για ζύμες, μια ζύμη μαλακή και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια μας, περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη μας περίπου 2 ώρες. Αν το ζυμώσουμε στο χέρι, σε μπόλ διαλύουμε την μαγιά 100 ml χλιαρό και βάζουμε και 2 κουταλιές από το αλεύρι μας και την αφήνουμε για 20-30 να ανέβει. Μετά τα βάζουμε όλα υλικά μαζί σε ενα μπόλ και τα ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά, λαδώνουμε ένα άλλο μπόλ και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 2 ώρες σε ζεστό χώρο να διπλασιστεί ο όγκος του. Όταν πια φουσκώσει, το ζυμώνουμε 2-3 λεπτά και παίρνουμε ένα ταψί 26χ36 εκατ το λαδώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το ζυμάρι και το απλώνουμε με της παλάμες μας το ταψί, ή φτιάχνουμε 2 λαγάνες. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο το ζυμάρι μας, σκορπίζουμε πάνω τις ελίες, τις πιέζουμε λίγο να κολλήσουν στο ζυμάρι και πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το χοντρό αλάτι (προαιρετικά). Αφήνουμε κανά 30 λεπτό να φουσκώσει σκεπασμένο και μετά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ψήνουμε για 15-20 να ροδίσει.