Μελιτζανόπιτα
Μελιτζανόπιτα

ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 500 γρ. κίτρινα τυριά
  • ένα αυγό
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 1 φλυτζ. λάδι
  • 100 γρ. πικάντικο τυρί
  • λίγο αλάτι
  • 1,5 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 φλυτζ. κίτρινα τυριά τριμμένα
  • 3 αυγά
  • 2 ποτήρια του νερού γάλα
  • 3 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κρεμμύδια ξερά τριμμένα
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. αμύγδαλα
  • 100 γρ. κουκουνάρι
  • αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ετοιμάζετε τη ζύμη και ανοίγετε ένα φύλλο, μεγαλύτερο από το ταψί που θα ψήσετε τη πίτα. Το στρώνετε αφού λαδώσετε το ταψί φροντίζοντας να περισσέυει γύρω-γύρω. Για να φτιάξετε τη γέμιση, ψήνετε τις μελιτζάνες ολόκληρες στο φούρνο. Μόλις ψηθούν τις ξεφλουδίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 2 ώρες περίπου, μέχρι να στραγγίξουν πολύ καλά. Ετοιμάζετε μια μπεσαμέλ ζεσταίνοντας το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτετε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς, σε χαμηλή φωτιά. Μόλις πήξει η κρέμα, τραβάτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένετε να κρυώσει. Σε ένα μπωλ ανακατεύετε όλα τα υλικά, τριμμένα και ψιλοκομμένα, κρατώντας στην άκρη ολόκληρα λίγα αμύγδαλα και λίγο κουκουνάρι. Ανακατεύετε και τη μπεσαμέλ. Αδειάζετε πάνω στο φύλλο τη γέμιση και όσο περισσέυει το γυρίζετε για να σκεπάσετε τη πίτα. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με λίγο λάδι και αν θέλετε αφήνετε ενα μικρό κενό στη μέση όπου τοποθετείτε τα αμύγδαλα και το κουκουνάρι. Ψήνετε τη μελιτζανόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.