Σπανακόπιτα Κουρού
- 300 γρ. τυρί
- 340 γρ. βούτυρο
- 370 γρ. αλεύρι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κρόκο αυγού
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κιλό πλυμένο σπανάκι
- ½ μάτσο δυόσμο
- 1/3 μάτσο άνηθο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 500 γρ. φέτα
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- μπόλικο πιπέρι
- αλάτι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C στον αέρα.
Για τη ζύμη
Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το τυρί και το βούτυρο για 2-3 λεπτά και όταν αφρατέψουν προσθέτουμε το αλεύρι που το έχουμε αναμείξει με το αλάτι.
Το αλεύρι δεν θέλει πολύ χτύπημα. Ίσα ίσα να απορροφηθεί από τη ζύμη.
Η ζύμη είναι πάρα πολύ μαλακή.
Φτιάχνουμε με τη ζύμη 2 μπαλάκια, τα κλείνουμε σε μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Μέχρι να κρυώσει το ζυμάρι, ετοιμάζουμε τη γέμιση. ?
Για τη γέμιση
Χρειαζόμαστε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Χοντροκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το σπανάκι το οποίο σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια μας και ανακατεύουμε.
Σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Χοντροκόβουμε το δυόσμο και το προσθέτουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε τον άνηθο, το ξύσμα από το λεμόνι, τη φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας, το τυρί κρέμα, το πιπέρι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
Για την χορτόπιτα
Όταν η ζύμη έχει ξεκουραστεί με τη βοήθεια αρκετού αλευριού ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα περίπου στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 40 εκ. Δεν είναι απαραίτητο να είναι εντελώς κυκλικό…
Στρώνουμε το ένα φύλλο σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. αφήνοντας λίγο από το φύλλο να εξέχει από το ταψί.
Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα.
Σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο.
Κλείνουμε τις άκρες περιμετρικά με τα χέρια μας.
Αλείφουμε την πίτα μας πριν ψηθεί με τον κρόκο αυγού.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά στην υψηλή σχάρα ώστε να ψηθεί η πίτα μας από κάτω.