Ιστορικό

Από το 1937 ο παππούς Κυριάκος Ροδουσάκης παρήγαγε βαρελίσιο κρασί (Μαρουβά) από Ρωμέικο σταφύλι, ποικιλία που ευδοκιμεί κυρίως στον τόπο μας την Κίσαμο Χανίων,το οποίο καταναλωνόταν σε Αργαντινές συντροφιές, αποσπερίδες και χαροκοπιές κυρίως στο Καφενείο του που διατηρούσε στην Κίσαμο. Το υπόλοιπο το πουλούσε.

Ήταν άνθρωπος της παρέας και της καλοπέρασης και ήξερε καλά ότι ο καλύτερος σύντροφος της παρέας είναι το παλιό καλό κρασί σε συνδυασμό με την εκλεκτή Κρητική κουζίνα.

Ο γιός του, Μανόλης Ροδουσάκης αν και άνθρωπος συντηρητικός συνέχισε την παράδοση.

Η διαδικασία της παραγωγής του κρασιού, αποτέλεσε μια παράδοση και έγινε αντικείμενο έλξης και για τα νεότερα μέλη της οικογένειας - από την καλλιέργεια των αμπελιών έως το πάτημα και το γέμισμα των βαρελιών.

Από το 2000 και μετά, ο κύριος Γιάννης Ροδουσάκης, εγγονός του παππού Κυριάκου, ορμόμενος από την οικογενειακή παράδοση αλλά και την αγάπη του για το αμπέλι και το κρασί, δουλεύοντας με άλλες ποικιλίες, άλλες γεύσεις και προχώρησε σε εμφιάλωση-τυποποίηση και στη συνέχεια σε διάθεση του.

Όπως λέει και ο κύριος Γιάννης, «ένα πράγμα με ευχαριστεί, τα κρασιά μας αρέσουν και το αποδεικνύουν οι πωλήσεις τους και η αποδοχή τους από τον κόσμο». Και συμπληρώνει «άλλωστε θεωρώ ότι το κρασί είναι χόμπι, μεράκι, τρόπος ζωής για μας και κουλτούρα του κάθε Κρητικού Παραγωγού. Στον τρύγο διασκεδάζουμε, στο πάτημα γλεντάμε, στα καζανέματα της τσικουδιάς ανταμώνουμε δικοί, φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, όποιος και να ναι, καλώς να ορίσει - «Πάνω στην κεφαλή μας» λέμε στη Κρήτη να φάμε να πιούμε και να γλεντήσουμε, καλό να γίνεται και να μην πουλιέται» για να το πίνουμε εμείς να διασκεδάζουμε και ν' αδελφόνουμε όπως έκαναν οι παλιοί μας».


Οι ποικιλίες μας

Η οικογένεια Ροδουσάκη, διαθέτει εδώ και χρόνια τους δικούς της αμπελώνες από τους οποίους παρήγαγε το δικό της κρασί.

Οι ανάγκες της επιχείρησης σε σταφύλια καλύπτουν πλέον εν μέρει από αυτούς τους αμπελώνες, καθώς λόγω των αυξημένων αναγκών η επιχείρηση συνεργάζεται και με ντόπιους παραγωγούς, οι οποίοι προμηθεύουν την απαραίτητη πρώτη ύλη μέσα από συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές.

Αυτή την περίοδο, οι αμπελώνες βρίσκονται σε διαδικασία αναμπέλωσης, δηλαδή αντικατάσταση των παλιών αμπελιών που έχουν «γεράσει», με νέα δυνατά και πιο παραγωγικά αμπέλια. Αλλά ο εκσυγχρονισμός του αμπελώνα δεν σταματά εκεί. Επιδίωξη τις επιχείρησης είναι να προστεθούν νέες ποικιλίες διεθνώς αναγνωρισμένες, ενώ επίσης μελλοντικά υπάρχει πρόβλεψη να αυξηθούν και τα ιδιόκτητα στρέμματα.

Merlot

Το Merlot είναι μια ποικιλία από την οποία παράγονται σημαντικά μονοποικιλιακά κόκκινα κρασιά, αλλά και συμμετέχει στην παραγωγή πολυποικιλιακών κρασιών.

Chardonnay

Το Chardonnay είναι μια ευρύτατα διαδεδομένη λευκή ποικιλία από την οποία παράγονται λευκά κρασιά, καθώς και η γνωστή σε όλους Σαμπάνια.

Μαντιλάρι

Είναι ποικιλία πολύ ζωηρή και παραγωγική, πολύ ανθεκτική στη ξηρασία και γι' αυτό καλλιεργείται με πολύ καλά αποτελέσματα στη νησιωτική χώρα.

Βηλάνα

Η Βηλάνα (ή και Βιλάνα) είναι μια λευκή γηγενής ποικιλία.

Είναι μια ποικιλία ζωηρή, ανθεκτική στη ξηρασία, με ράγες σφαιρικές έως κωνικές, με λεπτή φλούδα, κιτρινόλευκου χρώματος, με στίγματα (πρέκνες) και εύγευστη σάρκα.

Κοτσιφάλι

Το Κοτσιφάλι είναι μια από τις ευγενέστερες ερυθρές ποικιλίες της χώρας μας. Είναι ποικιλία ζωηρή, παραγωγική και εύρωστη, ανθεκτική στη ξηρασία, στους ανέμους και στις περισσότερες ασθένειες.

Τα σταφύλια είναι μετρίου έως μεγάλου μεγέθους, πυκνόρραγα και κωνικά. Οι ρόγες είναι μακρουλές, μεσαίου μεγέθους, με μαλακιά και πολύ γλυκιά σάρκα, με φλούδα ερυθρή, και με σάρκα άχρωμη, μαλακή και γλυκιά, πράγμα που κάνει το σταφύλι ιδιαίτερα εύγευστο.

Τα κρασιά μας

Μαντώ

Ένας έρωτας, μια αγάπη, μια λατρεία, μια αδυναμία ήταν εκείνο που οδήγησε τον Γιάννη Ροδουσάκη να ονομάσει τα πρώτα του κρασιά «Μαντώ», χαϊδευτικό της κόρης του Μαρίας-Αντωνίας (Μαντώ). Στη βάφτιση της, προσφέρθηκαν και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, βαρελίσια τότε, τα τρία κρασιά «ΜΑΝΤΩ» (λευκό. κόκκινο, ροζέ).

«Στην υγεία της Μαντώς» λέγαμε τότε και έτσι βαφτίσαμε και το κρασί μας. Μαντώ!


Αργαντινή

Αργαντινή, χαρακτηρίζεται η παρέα -αργά το βράδυ- στην Κρήτη που συνδυάζεται με καλό κρασί και κρητικά παραδοσιακά εδέσματα.

«Έλα μια Αργαντινή να τα πούμε» έλεγαν οι παλιοί μας.


Rodousakis wines

Η εταιρεία Ε.Ι.Ροδουσάκης, υποδέχεται τη νέα της συσκευασία των 187ml και 750ml

Προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις τον καταναλωτών, η εταιρεία λανσάρει τη νέα της γυάλινη συσκευασία, ερυθρού και λευκού οίνου, κερδίζοντας τις εντυπώσεις με την μοντέρνα της εμφάνιση.

 


Επικοινωνία

 

Τηλ. 28220 24066 

Κιν. 6970662647, 6945871088 

Σκαλίδη 108 Κίσσαμος, 

ΤΚ 73400, Χανιά Κρήτης 

email: kavaeir@otenet.gr

 

www.rodousakiswines.gr