ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΑΡΩΝΙΑ

Στο Κτήμα Ξηρομερίτη που βρίσκεται στον οικισμό νέου Άνω Αγίου Ιωάννη του δήμου Κατερίνης, τρία (3) χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κατερίνης στους πρόποδες των Πιερίων, δύο νέα παιδιά, ο Αλέξανδρος Ξηρομερίτης, σπουδαστής στο τελευταίο έτος στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών στο ΤΕΙ Δράμας και η αδελφή του Χριστίνα η οποία έχει σπουδάσει «Τεχνικός Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής» (Pastry Chef ) ασχολήθηκαν εδώ και χρόνια με τον πρωτογενή τομέα .

Το 2010 ανέλαβαν την πρωτοβουλία και ξεκίνησαν την αναβίωση του οικογενειακού αμπελώνα δέκα στρεμμάτων με ποικιλίες Syrah. Merlot , cabernet , sauvignon blank και αγιορείτικο , σε ένα ιδανικό οικοσύστημα για την καλλιέργεια του αμπελιού. Το πάθος και το μεράκι των δύο νέων για την καλλιέργεια και φροντίδα του αμπελώνα σε συνδυασμό με την συνεχή επίβλεψη του θείου τους ( Νικόλαου Κυπαρίσση γεωπόνου )  έφερε τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την ανάπτυξη και παραγωγή του πρώτου αμπελώνα. Ταυτόχρονα επιδίωξαν την φύτευση νέων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες για την παραγωγή  αξιόλογων ερυθρών και λευκών κρασιών.

Το 2012 μέσα στο χώρο των αμπελώνων δημιουργήθηκε το οινοποιείο εμφιαλωτήριο του «κτήματος» από την Χριστίνα και έγινε η πρώτη οινοποίηση - εμφιάλωση . Σήμερα, ο ιδιόκτητος αμπελώνας φτάνει τα 25 περίπου στρέμματα και η καλλιέργεια του σταφυλιού γίνεται σύμφωνα με τα πρότυπα τους συστήματος της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Στόχος είναι η παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών με πιστοποιημένη διαδικασία, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας, με σεβασμό στο περιβάλλον, στον εργαζόμενο και στον καταναλωτή. Η γνώση και η παρακολούθηση της εξέλιξης της τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία, σε συνδυασμό με τη χρήση πιο παραδοσιακών και κλασικών μεθόδων, οδηγεί στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

Το ασύχαστο πνεύμα της Χριστίνας σε συνδυασμό με τις σπουδές της (αρτοποιία - ζαχαροπλαστική Pastry Chef ) εκμεταλλευόμενη τις λοιπές καλλιέργειες του κτήματος από φρούτα εποχής ξεκίνησε μια παράλληλη μονάδα παραγωγής παραδοσιακών γλυκών του κουταλιού -  μαρμελάδων και σιρόπια, σε ένα μικρό σύγχρονο εργαστήριο χωρίς να χάνεται η σπιτική φροντίδα προσπαθώντας να επιτευχθεί μεγαλύτερη παραγωγή με καλύτερο ποιοτικό έλεγχο, επιλέγοντας φρούτα του κτήματος και άλλων τοπικών παραγωγών , χρησιμοποιώντας αγνά υλικά , χωρίς συντηρητικά,  με  παλιές συνταγές διατηρώντας την παράδοση .


Το 2013 γνωρίζοντας τους καρπούς της αρώνιας από τον θείο μας ( Νικόλαο Κυπαρίσση γεωπόνο ) και τις ευεργετικές ιδιότητες της, ξεκίνησαν την παραγωγή γλυκών κουταλιού μαρμελάδας και σιρόπι από αρώνια, ενώ παράλληλα προσπάθησαν και πειραματίστηκαν να παράγουν κρασί συνδυάζοντας τις ποικιλίες σταφυλιών του αμπελώνα μας με τους καρπούς της αρώνιας.

Η επιμονή και η συνεχιζόμενη προσπάθεια τους, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους και τρόπους επεξεργασίας του καρπού της αρώνιας για την παραγωγή του κρασιού από αρώνια συνδυάζοντας διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών έφερε το ποθητό αποτέλεσμα.

Φέτος καταφέραμε να παράγουμε έναν εξαιρετικό ερυθρό ξηρό οίνο από αρώνια και σταφύλια με φρουτώδη γεύση, γήινους τόνους, καλές τανίνες και βελούδινο κόκκινο χρώμα. Αφού έγιναν οι σχετικές  οινολογικές αναλύσεις εμφιαλώθηκαν λοιπόν τα πρώτα μπουκάλια κρασιού αρώνια από αυτό το ευεργετικό φυτό ώστε να μπορούν οι φίλοι μας να απολαύσουν ένα ξεχωριστό κρασί που φέρνει σε πλήρη αρμονία την ωφελιμότητα και την αίσθηση της απόλαυσης.

Ο συνδυασμός της αρώνιας και του σταφυλιού με την ζύμωση τους πολλαπλασιάζουν τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του καρπού αρώνιας και παράγει ένα εξαίρετο και απολαυστικό κρασί.  Η αρώνια η μελανόκαρπη κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών . Το «βατόμουρο της νιότης» όπως αλλιώς το αποκαλούν  έχει μία θετική επιρροή στο στομάχι, προστατεύοντας το από προβλήματα και ασθένειες του πεπτικού συστήματος, όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ενώ το υψηλό αντιοξειδωτικό επίπεδο επίσης μειώνει τους θρόμβους στο αίμα και τις καρδιοαγγειακές ασθένειες. Η αρώνια (Aronia melanocarpa), (Black Chokeberry) η οποία ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae), είναι ένα πολύτιμο φαρμακευτικό είδος και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη, της υπέρτασης, της χοληστερίνης, διαφόρων καρδιολογικών προβλημάτων, σε φλεγμονές του ουροποιητικού, στις χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες αλλά και για προστασία από τη ραδιενέργεια, λόγω του  ότι  περιέχει βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραμμάρια), καθώς και πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, ασύγκριτα υψηλή περιεκτικότητα των ζωτικών πολυφαινολών της βιταμίνης P και έχουν  αντιοξειδωτικές ιδιότητες, διότι εμπεριέχουν ουσίες με χρήσιμες θεραπευτικές ιδιότητες (ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, βιοφλαβονόλες, ταννίνες, ισταμίνες, σεροτονίνες, κ.α.), ενώ έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τα βαριά μέταλλα από τον οργανισμό.
Οίνος ερυθρός ξηρός «αρώνια»  τo νέο δημιούργημα του κτήματος μας.

Από το 2013 δημιουργήθηκε ένας ξεχωριστός χώρος στο κέντρο της πόλης Κατερίνης όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν, γευθούν και να προμηθευτούν τα προϊόντα μας,  κρασιά, γλυκά κουταλιού , μαρμελάδες και σιρόπια ενώ μπορούν ακόμα να τα προμηθευτούν μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος μας  ( e-shop: www. ktimaxiromeriti.gr ).Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και είμαστε στην διάθεση σας.

Χριστίνα Ξηρομερίτη

email:info@ktimaxiromeriti.gr

τηλ:6977064157, 6972019500