Το   In-Gourmet   σε   55   γλώσσες    In-Gourmet   in   55   languages









ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό κοτόπουλο
  • 1/2 κιλό κρεμμυδάκια κρόκο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 300 γρ. αρακά
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
Κοτόπουλο με αρακά στη γάστρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε καλά μέσα και έξω το κοτόπουλο και το αφήνουμε να στεγνώσει από τα νερά του. Αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Το τοποθετούμε στη γάστρα. Καθαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι και το τοποθετούμε εσωτερικά στο κοτόπουλο. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το μαϊντανό. Τοποθετούμε τον αρακά δίπλα στο κοτόπουλο. Τρίβουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε στον αρακά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτοντας και την πάπρικα. ...



Kρητική και μεσογειακή διατροφή κόντρα στη παχυσαρκία !










Ρολό κιμά
Ρολό κιμά
ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 3 φέτες ψωμί, μουλιασμένες
  • αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε τον κιμά, το ψωμί, αλάτι, πιπέρι, το κρεμμύδι, το βερμούτ, την παρμεζάνα, το ...
Η Κρητική (Mεσογειακή) διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

 Οι γυναίκες που ακολουθούν συστηματικά τη  (κρητική) μεσογειακή διατροφή, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο ...

ΥΛΙΚΑ:
  • 4 μπανάνες
  • 1 κουτ. της σούπας χυμό λεμονιού
Μπανάνες Καραμελέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Απλώνετε τη ζάχαρη ομοιόμορφα σε κρύο τηγάνι και χωρίς να ανακατεύετε τη λιώνετε. Αρχικά 2 λεπτά σε δυνατή φωτιά και μετά σε μέτρια. Προσθέτετε βούτυρο ...
ΥΛΙΚΑ:
  • 3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλυτζανάκι αραβοσιτέλαιο
Πίτα με κολοκύθα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αρχίζετε ετοιμάζοντας το φύλλο. Χτυπάτε όλα τα υλικά πολύ καλά στο μίξερ. Χωρίζετε τη ζύμη σε 6 μπάλες και ...



Γαλλία

Ελληνική κουζίνα, η σύγχρονη εποποιία της Ελλάδας




23 Μαϊου 2018.


Η ελληνική μεσογειακή κουζίνα που περιλαμβάνεται από το 2010 στην 'Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco για τα ευεργετικά της στοιχεία, προσελκύει όλο και περισσότερους Γάλλους, γράφει η εφημερίδα Le Figaro.

Απέχοντας πολύ από τις άσχημες καρτ-ποστάλ με τον μουσακά να κολυμπάει στο λάδι, τον fluo ροζ ταραμά και τα ραγισμένα πιάτα, η ελληνική κουζίνα κερδίζει εμπιστοσύνη και εύσημα, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, απαριθμώντας τα βραβεία που έχει αποσπάσει τους τελευταίους μήνες. Στους φετινούς νικητές της "βίβλου" της γαστρονομίας, οκτώ εστιατόρια με ελληνική κουζίνα βραβεύτηκαν με αστέρια Michelin και το "Bib Gourmand", το οποίο απονέμεται για εξαιρετικά καλή κουζίνα σε λογικές τιμές.

Ανάμεσά τους το εστιατόριο Mavrommatis. Ελληνικό προπύργιο στο Παρίσι, οι ιδιοκτήτες του και σεφ δεν περίμεναν τον κόκκινο γαστρονομικό οδηγό για να μεγαλουργήσουν. Ένα από τα μενού τους είναι: αμπελόφυλλα γεμισμένα με καραβίδα, σπάλα αρνιού με κανελόνια και σέλινο, τάρτα πορτοκαλιού σερβιρισμένη με ελληνικό γιαούρτι, παγωτό με σαφράν και ελιές Καλαμών. Ωστόσο η βράβευσή τους είναι σπουδαία.

"Etsi", το νέο ελληνικό εστιατόριο στο 17ο διαμέρισμα του Παρισιού, προτείνει γαστρονομία με φίνες γεύσεις, προσηλωμένη όμως στα πάτρια εδάφη. Και εάν, όπως λέει ο Αριστοτέλης, "ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη", οι αλλεπάλληλες διακρίσεις που λαμβάνει το εστιατόριο, όπως το "Bib Gourmand", δεν αφήνουν αμφιβολία περί του αντιθέτου.

Το βραβείο "Pop" για τους καλύτερους μεζέδες δόθηκε από τον οδηγό Gault & Miillau στο "Yaya" στο Σεν-Ουέν, στα βόρεια προάστια του Παρισιού. Η νέα τύπου ταβέρνα που εμπνέεται από την κουζίνα της γιαγιάς βραβεύτηκε επίσης για το καλύτερο ελληνικό σάντουιτς από τον οδηγό Fooding.

Όσο για τo "Evi Evane", βραβεύτηκε ως το καλύτερο ξένο εστιατόριο από τον οδηγό Pudlo, ακριβώς πριν από έναν χρόνο.

          Τέσσερις χιλιάδες χρόνια ιστορία

Οι νέοι αυτοί αργοναύτες της ελληνικής κουζίνας θέλουν να αντιστρέψουν την τετριμμένη εικόνα για τα ελληνικά ρεστοράν με τις φωτογραφίες της Ακρόπολης, το σουβλάκι και το συρτάκι. Η γενιά των τριαντάρηδων, συνήθως Ελληνογάλλοι, αποφάσισε να απαλλαγεί από αυτό. Θέλει να αναδείξει την κληρονομιά των παιδικών της χρόνων, τη σπιτική κουζίνα της γιαγιάς, να εξερευνήσει τα απίστευτα πάτρια εδάφη.


"Δεν υπάρχει λόγος η ελληνική κουζίνα να μην είναι στο ίδιο ύψος με την ιταλική", δηλώνει η Μιχαέλα Λιαρούτσου, η σεφ του "'Έτσι". Το κορίτσι από τη Σέριφο που έμαθε μαγειρική και ζαχαροπλαστική κοντά στους βραβευμένους σεφ Σιρίλ Λινιάκ και Μισέλ Ροστάγκ, συνεχίζει να καταπιάνεται με την κουζίνα του τόπου της. "Η Ελλάδα είναι μια απίστευτη παλέτα γεύσεων, τόσο ποικίλων όσο και τα τοπία της. Κουβαλάμε έναν πλούτο γαστρονομικής ιστορίας 4.000 ετών που έχει τις ρίζες της στη λεκάνη της Μεσογείου και στο σταυροδρόμι της Ιταλίας, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Στην Αθήνα, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, η γενιά μας αγωνίζεται για να αλλάξει τα πράγματα. Θέλουμε πολύ να δείξουμε ότι υπάρχουμε!".

Ο πρώτος που χάραξε τον δρόμο για την αλλαγή αυτή, ο Κύπριος Ανδρέας Μαυρομμάτης χαμογελά. "Τα τελευταία 37 χρόνια δουλεύουμε με τον αδελφό μου Ευαγόρα για να αλλάξουμε την εντύπωση της Γαλλίας για την ελληνική κουζίνα. Σήμερα, η οικογένεια με τη συμμετοχή και του βενιαμίν της, του Διόνυσου, διαχειρίζεται πέντε εστιατόρια, τέσσερα στο Παρίσι, ένα στην Κύπρο και εννέα σημεία πώλησης προϊόντων από την Ελλάδα και την Κύπρο και γευμάτων που ετοιμάζει στο Παρίσι,στη Νίκαια και στη Μασσαλία. "Όταν ήρθα στη Γαλλία το 1977 για να σπουδάσω κοινωνιολογία, δεν είχα δεκάρα στην τσέπη. Έψαξα να βρω μια δουλειά για φοιτητές και έπεσα πάνω σε Έλληνες στο Παρίσι, έτσι στράφηκα στην ελληνική κουζίνα. Τότε στα μαγειρεία αυτά δούλευαν εξόριστοι που είχαν διαφύγει από τη χούντα των συνταγματαρχών. Αρκετοί ανάμεσά τους άνοιξαν ταβέρνες με σουβλάκι, αλλά δεν ήταν μάγειροι ούτε έφθαναν τότε εδώ προϊόντα. Τα δύο αδέλφια, που σπούδαζαν ακόμη, άνοιξαν παντοπωλείο με ελληνικά εδώδιμα. Και όταν το Παρίσι έτρεχε να δοκιμάσει φέτα και ταραμά, ο Ανδρέας Μαυρομμάτης εγγράφηκε στη σχολή για σεφ Lenotre για να αναδείξει τη μητριαρχική κουζίνα του τόπου του. Όταν βραβεύτηκε με ένα αστέρι Michelin τον Φεβρουάριο, ένιωσε "πραγματική περηφάνια. Ξαφνικά ήταν η Ελλάδα αυτή που κέρδιζε την τιμή αυτή", δηλώνει.

               Στην κορυφή της πυραμίδας

Η περηφάνια αυτή, η βούληση να γίνει πρέσβειρα των προϊόντων της χώρας της διακατέχει και την Ντίνα Νικολάου. Ελληνίδα που υποστηρίζει δυναμικά τα χρώματα και τις γεύσεις της, η σεφ ίδρυσε με την αδελφή της , την Μαρία, το "Evi Evane", μια τριλογία καταστημάτων στο Παρίσι που περιλαμβάνει ένα εστιατόριο, ένα μπαρ με μεζέδες και δύο σημεία πώλησης στο Παρίσι. Με το βιβλίο "Grece, cuisine authentique" από τις εκδόσεις Hachette, πλούσιο σε συνταγές από την ελληνική κουζίνα, η σεφ θέλει να αποδείξει ότι η "γνήσια ελληνική κουζίνα αξίζει να είναι στην κορυφή της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής".

Το ίδιο ισχύει για τον Κρίτωνα Πουλή και τον Σταύρο Σερέτη που άνοιξαν στο 3ο διαμέρισμα το παντοπωλείο Kilikio. Όπως και ο Αλέξανδρος Ράλλης, ιδιοκτήτης του Profil Grec. "Η παιδική του ηλικία είναι συνυφασμένη με την Ελλάδα της γιαγιάς του στην Καλαμάτα. Στο τέλος των σπουδών του, μεσούσης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, θέλει να κάνει γνωστά το ελαιόλαδο, το μέλι, τη φέτα στους γάλλους σεφ. Πλέον τα προϊόντα που φέρνει είναι στα εστιατόρια των μεγαλύτερων σεφ. "Οι νέοι αναλαμβάνουν τα οικογενειακά κτήματα και έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν χρυσάφι στα χέρια τους. Μαζί με τον τουρισμό, αυτά τα προϊόντα θα είναι η κινητήριος δύναμη για την οικονομική ανάκαμψη", δηλώνει.

Το "Yaya" είναι νεότερο ελληνικό προπύργιο στο Παρίσι με σεφ τον Χουάν Αρμπελαέζ. Ανήκει στους αδελφούς Χάντζιου, οι οποίοι ίδρυσαν τον οίκο ελαιολάδου Kalios. O σεφ είναι Κολομβιανός, αλλά έχει ενστερνιστεί την Ελλάδα, έχει μαζέψει τις ελιές της, έχει ταξιδέψει όπως ο Οδυσσέας. Είναι θετό παιδί της". Όπως γράφει ο Χένρι Μίλερ: "Ποιος μπορεί να ξεχάσει αυτόν τον παράδεισο, αφότου τον έχει γευτεί; Για μένα, η Ελλάδα δεν είναι πλέον ένας τόπος, μια χώρα, είναι μια νοοτροπία", αυτή της παρέας που μοιράζεται πλούσια πιάτα και λέει 'κοπιάστε'.

Πηγή: Le Figaro

 


της Μέμας Λαμπροπούλου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN


Ο πολυπαραγοντικός ρόλος της μητέρας στη σχέση παιδιού με φαγητό




14 Μαϊου 2018.


Η διατροφή της μητέρας επηρεάζει σε πολλαπλά επίπεδα τη διατροφή του παιδιού αλλά και τη σχέση που αυτό θα αποκτήσει με το φαγητό. Αυτό ξεκινά ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης και προεκτείνεται έως και την ενηλικίωση του παιδιού.

Η διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη
Το ότι η διατροφή της εγκύου παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου πιθανότατα το γνωρίζετε. Ξέρατε όμως ότι η ποικιλία στη διατροφή της μαμάς ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης σχετίζεται με διευρυμένες γευστικές προτιμήσεις του παιδιού στην μετέπειτα ζωή του;

Συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν ότι το έμβρυο έρχεται σε επαφή με τις γεύσεις που δοκιμάζει η μητέρα μέσω του πλακούντα. Κάπως έτσι, αυτή η πρόωρη εμπειρία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες αποδοχής νέων τροφίμων κατά την βρεφική ηλικία.

Οι επιδράσεις στην υγεία του βρέφους
Θηλασμός
Η μητέρα μπορεί να επηρεάσει έμμεσα τις πιθανότητες να αναπτύξει το παιδί παιδική παχυσαρκία και με την απόφασή της να θηλάσει, αφού ο θηλασμός, πέραν των φυσιολογικών του ωφελειών στο παιδί (σε επίπεδο ανάπτυξης, ανοσολογικής προστασίας κλπ) σχετίζεται και με χαμηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία στην παιδική ηλικία σύμφωνα με πλήθος επιδημιολογικών μελετών. Παρ’ ότι οι μηχανισμοί δεν είναι απόλυτα κατανοητοί ακόμα, φαίνεται πως τα μωρά που θηλάζουν αναπτύσσουν με διαφορετικό τρόπο το γαστρεντερικό τους σύστημα ώστε τελικά απορροφούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά μεγαλώνοντας.  Παράλληλα, ο θηλασμός φαίνεται να σχετίζεται και με μεγαλύτερη αποδοχή των νέων τροφίμων, όπως τα λαχανικά, αφού οι γεύσεις της μητέρας περνάνε μέσω του μητρικού γάλακτος και στο παιδί.  Τέλος, ο θηλασμός βοηθά ένα παιδί να ελέγχει καλύτερα την ενεργειακή του πρόσληψη.

Εισαγωγή στερεάς τροφής
Εκτός του θηλασμού, οι τακτικές που ακολουθεί η μητέρα στο τάισμα του παιδιού κατά τη μετάβαση στην κατανάλωση στερεών τροφίμων επηρεάζει σημαντικά τη διατροφική του συμπεριφορά αλλά και το βάρος του. Έρευνες δείχνουν ότι ένας πιο «αυταρχικός» τρόπος σίτισης, όπου το παιδί πιέζεται να ολοκληρώσει το γεύμα του και η μητέρα έχει πιο πιεστικό και περιοριστικό χαρακτήρα (όπως το να απαγορεύει συγκεκριμένα τρόφιμα ή να πιέζει το παιδί να ολοκληρώσει το γεύμα τους), οδηγούν σε χειρότερες διατροφικές συνήθειες, ακόμα και αν οι περιορισμοί αυτοί γίνονται με καλό σκοπό.

Διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών του παιδιού
Η παιδική ηλικία είναι κατά κύριο λόγο η περίοδος όπου διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού, συνήθειες που πολύ πιθανόν να το ακολουθούν στην υπόλοιπη ζωή του. Το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και η διατροφή της μητέρας, πιο συγκεκριμένα, λόγω και του ρόλου της ως κύριου φροντιστή της διατροφής του παιδιού, παίζουν ουσιώδη ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Δείτε παρακάτω ποιοι παράγοντες επηρεάζονται:

Γευστικές προτιμήσεις του παιδιού
Οι γεύσεις που επιλέγει και προτιμά ένα παιδί δεν είναι και τόσο τυχαίες – αντιθέτως σχετίζονται με τις γευστικές προτιμήσεις και των γονιών. Ένα απλό παράδειγμα μπορεί να είναι η αποφυγή κάποιων τροφίμων, όπως πχ το ψάρι ή τα όσπρια, από ένα παιδί όταν αυτά τα συγκεκριμένα τρόφιμα δεν είναι και στις προτιμήσεις των γονιών και έτσι δεν εμφανίζονται συχνά στο οικογενειακό τραπέζι. Αντίστοιχα, η παρουσία υγιεινών τροφίμων όπως φρούτων και λαχανικών, εύκολα προσβάσιμων στο παιδί, σχετίζεται με υψηλότερη κατανάλωσή τους.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση ενός παιδιού σε νέα τρόφιμα και η επανάληψή τους στο διαιτολόγιό του είναι πολύ σημαντικά προκειμένου να τα καταναλώσει τελικά. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά μπορεί να χρειαστούν  μέχρι και 20 αποτυχημένες προσπάθειες προκειμένου να δοκιμάσουν ένα νέο τρόφιμο, πράγμα το οποίο απαιτεί υπομονή και επιμονή από την πλευρά των γονιών και κυρίως της μητέρας που επιμελείται συνήθως τα γεύματά του.

Ταυτόχρονα, η μητέρα θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο ώστε να δοκιμάσει νέες συνταγές για το ίδιο τρόφιμο ή ακόμα και ένα διαφορετικό τρόπο παρουσίασής του στο πιάτο, προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες το παιδί να το δοκιμάσει.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό το παιδί να εμπλέκεται στη διαδικασία του μαγειρέματος και να του επιτρέπεται να βοηθήσει στην κουζίνα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει μία.. βαβούρα παραπάνω!

Διατροφικές συνήθειες
Ένα παιδί μιμείται, όπως κάνει και με όλα τα πράγματα, τους γονείς στη σχέση του με το φαγητό. Έτσι, όταν η σχέση της μητέρας (αλλά και του πατέρα) με το φαγητό δεν είναι καλή, αυτό είναι κάτι που αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στο παιδί.

Για παράδειγμα, η απουσία οικογενειακών γευμάτων, η παρακολούθηση τηλεόρασης την ώρα του γεύματος και το τσιμπολόγημα είναι όλα συνήθειες που προδιαθέτουν μία κακή σχέση του παιδιού με το φαγητό καθώς αυτό θα μάθει να τρώει με το ίδιο τρόπο, μην ακούγοντας τις ανάγκες του σώματός του, το αίσθημα της πραγματικής πείνας, την σημασία του να απολαμβάνει το γεύμα απερίσπαστο και χωρίς βιασύνη αλλά και την απόλαυση που μπορεί να έχει από το φαγητό. Έρευνες δείχνουν ότι μητέρες που ενθαρρύνουν στόχους υγείας στο παιδί τους, έχουν παιδιά με καλύτερες διατροφικές συνήθειες.

Εικόνα σώματος και βάρος
Το βάρος του παιδιού είναι κατ’ εξοχήν αποτέλεσμα της διατροφικής διαπαιδαγώγησης από τους γονείς και συχνά σχετίζεται με πολλούς άλλους παράγοντες ανατροφής του παιδιού, πέραν του ίδιου του φαγητού. Παρ’ ότι τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας δεν εμπίπτουν στους σκοπούς αυτού του άρθρου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα θέμα που χρήζει συνολικές αλλαγές σε επίπεδο οικογένειας και όχι μόνο στη διατροφή του παιδιού. Περιλαμβάνει, δε, την αναθεώρηση πολλών συνηθειών των γονιών όσον αφορά την ανατροφή του παιδιού, πέραν απλώς της διατροφής.

Εκτός αυτού, φαίνεται πως μαμάδες με υπερβολική ενασχόληση με δίαιτες και προσπάθειες απώλειας βάρους συχνά δημιουργούν παιδιά και εφήβους με το ίδιο μοτίβο. Το πρόβλημα αυτό εντείνεται όταν η ενασχόληση αυτή περνάει και στο παιδί με τη μορφή κριτικής για την εικόνα του σώματός του ή για τις επιλογές που θα κάνει σε σχέση με το φαγητό.

Συνοπτικά
Η μητέρα διαδραματίζει έναν πολυπαραγοντικό ρόλο στην ανάπτυξη των διατροφικών συνηθειών του παιδιού και μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στη διαμόρφωση υγιεινών συνηθειών και μιας ισορροπημένης σχέσης με το φαγητό στην παιδική και, κατ’ επέκταση, ενήλικη ζωή του παιδιού.

Η Μέμα Λαμπροπούλου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Εργάζεται στο Ευτροφία, το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα.




5 απλοί τρόποι για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Γράφει η Σταυρουλα Τσατραφίλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc




11 Μαϊου 2018.


Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει την ποιότητα ζωής και τουλάχιστον 1 στους 5 ενήλικες στην Ελλάδα την έχει αντιμετωπίσει, έστω και μία φορά στο παρελθόν. Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί πιο συχνά τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα, που δεν έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, και είναι είτε ελλιποβαρείς είτε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

                Ορίζοντας τη δυσκοιλιότητα

Ως δυσκοίλιος χαρακτηρίζεται κάποιος που έχει λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα. Συνήθως στη δυσκοιλιότητα τα άτομα αισθάνονται φούσκωμα και τα κόπρανα είναι σκληρά, ξηρά, μικρά σε μέγεθος και δύσκολο να αποβληθούν, ενώ συχνά η κένωση συνοδεύεται από πόνο. Η δυσκοιλιότητα αποτελεί σύμπτωμα και όχι ασθένεια. Αν κατανοηθεί η αιτία της, μπορεί να προληφθεί.

Πώς προκαλείται η δυσκοιλιότητα;

Για να καταλάβουμε τη δυσκοιλιότητα, πρέπει να δούμε πώς λειτουργεί το παχύ έντερο. Καθώς η τροφή διέρχεται μέσα από το παχύ έντερο, απορροφώνται τα υγρά της από το βλεννογόνο και σχηματίζονται τα κόπρανα. Τότε η σύσπαση των μυών ωθεί το περιεχόμενο προς το ορθό. Μόλις τα κόπρανα φτάσουν στο ορθό είναι πια σκληρά, γιατί το περισσότερο μέρος του νερού τους έχει απορροφηθεί.

Η δυσκοιλιότητα προκαλείται είτε όταν ο βλεννογόνος του παχέος εντέρου απορροφά πολύ νερό, είτε όταν η κινητικότητα των μυών είναι αργή, με αποτέλεσμα, τα κόπρανα να καθυστερούν να βγουν και να γίνονται ακόμα πιο σκληρά και ξηρά.

        Συνήθη αίτια της δυσκοιλιότητας

Τα αίτια της αύξησης της συχνότητας της δυσκοιλιότητας, τα τελευταία χρόνια, αν και δεν είναι ακόμα απόλυτα ξεκάθαρα, φαίνεται να εξαρτώνται από το σύγχρονο τρόπο ζωής όσον αφορά στη διατροφή, κυρίως με τη μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών και την αύξηση του σωματικού βάρους, την καθιστική ζωή, το άγχος και στα πιεστικά επαγγελματικά ωράρια, που δεν επιτρέπουν στον εργαζόμενο να πάει «τουαλέτα» την ώρα που θέλει.

    Τρόποι αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα πρέπει να διαγνωστεί από τον ειδικό γιατρό και να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά. Παρόλα αυτά, επειδή πολλές φορές η κατάχρηση κάποιων φαρμάκων (υπακτικών) μπορεί να αποτελέσει αιτία της δυσκοιλιότητας, γι? αυτό και εμείς θα αναφερθούμε στη συνέχεια σε φυσικούς και απλούς τρόπους αντιμετώπισης, αλλά κυρίως στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Ο πιο φυσικός τρόπος είναι η κατάλληλη διατροφή  η οποία μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.

      1.  Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών

Για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα, πρέπει να αυξήστε την κατανάλωση των διαιτητικών (ή φυτικών) ινών. Ένας ενήλικας πρέπει να προσλαμβάνει ημερησίως 25 – 30 γρ. φυτικών ινών. Οι ίνες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου και κάνουν τα κόπρανα, πιο υδαρή και μαλακά. Προτιμήστε ινώδη λαχανικά, όπως είναι το μαρούλι από τα ωμά και τα χόρτα από τα βραστά. Ορισμένα λαχανικά, ευεργετικά για τον οργανισμό, αλλά όχι για τη δυσκοιλιότητα είναι το λάχανο, το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια, το καρότο, γι? αυτό και θα πρέπει να περιορίζονται την περίοδο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα.

Από φρούτα, προτιμήστε αυτά που έχουν σποράκια (όπως το ακτινίδιο, η φράουλα, τα σύκα) ή φρούτα που μπορείτε να φάτε με τη φλούδα, όπως το ροδάκινο. Επίσης, αποξηραμένα φρούτα, όπως δαμάσκηνα, σύκα και σταφίδες.Ακόμη, μπορείτε να προτιμήσετε χυμούς ή ροφήματα φρούτων και λαχανικών πλούσια σε φυτικές ίνες. Προκειμένου να αυξήστε τις ίνες στη διατροφή σας, προτιμήστε τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα ολικής αλέσεως, καθώς και τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως. Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων με απλούς υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το απλό σταρένιο ψωμί και τις φρυγανιές, τα μπισκότα, τα κέικ και γενικώς ό,τι περιέχει επεξεργασμένο λευκό σιτάρι, καλαμπόκι, καθώς και το ρύζι και την πατάτα.

Από φαγητά προτιμήστε τα λαδερά, όπως το σπανάκι, τα φασολάκια, τις μπάμιες και τα όσπρια. Ορισμένα άτομα αναφέρουν ότι τους «βοηθάει» στην κένωση η πρόσληψη καφέ ή και το μέλι. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι αν κάποιος είναι δυσκοίλιος πίνοντας ήδη καφέ ή τρώγοντας μέλι ότι θα πρέπει να αυξήσει την κατανάλωσή τους. Κάποιοι άλλοι θεωρούν πως οι ξηροί καρποί, παρόλο που είναι καρποί και περιέχουν λίπος, εντείνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ένα τρόφιμο που βοηθάει κάποιον στις κενώσεις του, πιθανόν να μη βοηθάει κάποιον άλλον.

                         Τι να προσέξετε;

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε πως απότομη αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενο­χλήσεις, γι? αυτό και η ένταξή τους στη διατροφή πρέπει να γίνεται σταδιακά με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης νερού


2. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών

Πιείτε άφθονα υγρά και κυρίως νερό. Τουλάχιστον 8 – 10 ποτήρια την ημέρα, προκειμένου να εξασφαλίστε την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού και συνεπώς και των κοπράνων σας. Αυξήστε την πρόσληψη χυμών, καθώς και υδαρών φαγητών, όπως σούπες, όχι όμως των αναψυκτικών. Προσέξτε στην κατανάλωση καφέ και τσαγιού, γιατί παρόλο που θεωρούνται υπακτικά, μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, κυρίως το τσάι. Σε κάποιους επίσης το γάλα μπορεί να εντείνει τη δυσκοιλιότητα, ενώ άλλους να τους βοηθήσει. 

3. Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Μειώστε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων και fast – food, που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και απλά σάκχαρα, γιατί φαίνεται ότι δυσχεραίνουν τη δυσκοιλιότητα. Παρ? όλα αυτά μην αποκλείετε το λίπος από τη διατροφή και προπαντός την περίοδο που αντιμετωπίζετε τη δυσκοιλιότητα, μην κάνετε αυστηρή υποθερμιδική δίαιτα, η οποία θα οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη λίπους, ινών και ίσως και υγρών, άρα θα χειροτερέψει την κατάσταση. Από τα έλαια, προτιμήστε το ελαιόλαδο, γιατί όπως όλα τα λίπη, διεγείρει την έκκριση χολοκυστοκινίνης και της χολής, η οποία ως πλούσια σε αλάτι κάνει τα κόπρανα πιο υδαρή και επομένως ανακουφίζει από τη δυσφορία. 

4. Καταναλώστε προβιοτικά και πρέβιοτικά

Αυξήστε την πρόσληψη προβιοτικών και πρεβιοτικών. Ως προβιοτικά ορίζονται ζωντανοί μικροοργανισμοί, που όταν χορηγηθούν σε επαρκή ποσότητα προσφέρουν πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι βοηθάνε και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, μέσω της ρύθμισης του pH στο κόλον, βελτιώνοντας την κινητικότητα του παχέος εντέρου και μειώνοντας το χρόνο διέλευσης της τροφής. Προτιμήστε τρόφιμα όπως το κεφίρ και διάφορα γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα σε προβιοτικά, κυρίως γιαούρτια.

5. Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Θα βοηθήσει στην ενεργοποίηση και στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για αφόδευση κάθε φορά που δημιουργείται το αίσθημά της, προκειμένου να μην καταπιέζεται και αδρανεί η όλη λειτουργία και κινητικότητα του εντέρου.

Χειρουργική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας: Είναι απαραίτητη;

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών δεν χρήζει χειρουργικής παρέμβασης. Παρόλα αυτά, μια μειοψηφία ασθενών με λειτουργικές ή ανατομικές διαταραχές πιθανών να επωφεληθεί από το χειρουργείο. Ωστόσο, οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, είναι απαραίτητο να γίνει ενδελεχής έλεγχος προκειμένου να επιλεχθούν ορθά αυτοί που θα υποβληθούν σε επέμβαση. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει:

  • Λήψη ιστορικού - Κλινική εξέταση
  • Διαγνωστικός έλεγχος με εξετάσεις όπως μανομετρία ορθοπρωκτικής χώρας, ηλεκτρομυογραφία κ.α

Τέλος, προεγχειρητικά γίνεται αναλυτική ενημέρωση του ασθενούς για τις οι προσδοκίες που πρόκειται να ικανοποιηθούν μετά τη χειρουργική επέμβαση.

  • Σταυρουλα Τσατραφιλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Σταυρούλα Τσατραφίλη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (MSc). Παράλληλα είναι και Αισθητικός - Κοσμητολόγος. Παρέχει τις υπηρεσίες της, στο Ινστιτούτο και γραφείο της στη Μυτιλήνη και είναι επιστημονική συντάκτρια του medNutrition.

 



ΦΥΣΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ



Αθήνα

Το αλάτι αποτελεί απαραίτητο στοιχείο κάθε ζωντανού οργανισμού. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ως έμβρυα αναπτυσσόμαστε μέσα στο αλμυρό αμνιακό υγρό και το μητρικό γάλα περιέχει επίσης μικρή ποσότητα αλατιού.
Ως στοιχείο το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο (NaCl). Αυτά τα ατομικά στοιχεία θα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία μέσα σε όλα τα συστήματα του σώματος όπως το αίμα, τα οστά και τα υγρά.

 Το νάτριο είναι ένας πολύτιμος ηλεκτρολύτης διότι ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό και διευκολύνει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, όπως η γλυκόζη και τα αμινοξέα.

Το αλάτι ως ένωση βοηθά στον πολλαπλασιασμό των ερυθρών κυττάρων, στην μεταφορά θρεπτικών συστατικών σε αυτά και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. 
Περίπου το 1/3 βρίσκεται στα οστά ώστε να διατηρούνται γερά και το υπόλοιπο βρίσκεται στα κύτταρα του σώματος για την εξασφάλιση της οξεοβασικής ισορροπίας. 
Από το αλάτι ο οργανισμός των θηλαστικών δημιουργεί και εκκρίνει στο στομάχι υδροχλωρικό οξύ που είναι απαραίτητο για την πέψη των τροφών και την έκκριση γαστρικών υγρών, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και βοηθά στον μεταβολισμό των τροφών που περιέχουν πρωτεΐνες. 

Τα παραπάνω αναφέρονται κυρίως για να τονίσουμε τη σπουδαιότητα του θαλασσινού αλατιού στην καλή λειτουργία του σώματος μας.

Σε ότι αφορά το θαλασσινό αλάτι, η περιεκτικότητα του σε μεταλλικά στοιχεία μοιάζει πολύ με αυτήν του ανθρώπινου σώματοςκαι γι' αυτό τα πολύτιμα ιχνοστοιχεία του θαλασσινού αλατιού όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, βρώμιο και φώσφορος απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό. Η απουσία δε των πολύτιμων μετάλλων από τον οργανισμό μεταβάλλει την ισορροπία των υγρών και των ηλεκτρολυτών στο σώμα. 

Ωστόσο παρά τη μεγάλη του αξία στη διατροφή η υψηλή κατανάλωση του σχετίζεται με αύξηση  της αρτηριακής πίεσης,  κατακράτηση υγρών και αύξηση του καρδιακού ρυθμού.  

Επίσης το υπερβάλλον νάτριο στον οργανισμό επιβαρύνει τους νεφρούς, οι οποίοι αποτελούν το σύστημα αποβολής των ουσιών που βρίσκονται σε περίσσεια στο σώμα. Για να αποβληθεί αυτή η περίσσεια, οι νεφροί χρησιμοποιούν το νερό που βρίσκεται αποθηκευμένο στα κύτταρα του σώματος με αποτέλεσμα να προκαλείται αφυδάτωση των κυττάρων. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα νατρίου είναι 1500 mg και 2300 mg, για τους άνδρες και τις γυναίκες ηλικίας 9 με 50 ετών.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανά μερίδα φαγητού.

 

Βιβλιογραφία

Atkins P. Analysis of Gourmet Salts for the Presence of Heavy Metals. 
Egan BM. Pleiotropic benefits of moderate salt reduction. Hypertension. 2009 Sep;54(3):447-8. 
Galvis-Sanchez AC et al. Fourier transform near-infrared spectroscopy application for sea salt quality evaluation. J Agric Food Chem. 2011 Oct 26;59(20):11109-16.

Harvard Health Publication.  Salt and your health, Part I: The sodium connection.http://www.health.harvard.edu/newsletter_article/salt-and-your-health 
Sanada H et al. Genetics of salt-sensitive hypertension. Curr Hypertens Rep. 2011;13(1):55-66. 
Schweda F . Salt feedback on the renin-angiotensin-aldosterone system. Pflugers Arch. 2015 Mar;467(3):565-76. 
The American Heart Association's Diet and Lifestyle Recommendations.


ΑΡΧΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΩΝ