Το   In-Gourmet   σε   55   γλώσσες    In-Gourmet   in   55   languages










ΥΛΙΚΑ:
  • 1/2 κιλό φύλλο
  • 1 φλυτζάνι λάδι
  • 15 αυγά
  • αλάτι και πιπέρι
  • 3/4 κιλού φέτα
Τραχανόπιτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
-Χτυπάτε τ΄αυγά και τα προσθέτετε στο τραχανά
-Θρυμματίζετε τη φέτα με ένα πηρούνι και την προσθέτετε κι αυτή στον τραχανά
-Ανακατεύετε πάρα πολύ καλά
-Αλατοπιπερώνετε
-Λιώνετε το βούτυρο
-Βουτυρώνετε το ταψί
-Απλώνετε τα μισά φύλλα αφού πάντα ανάμεσα από το καθένα τα βρέχετε με το βούτυρο
-Φροντίστε να καλύπτετε όλο το ταψί με τα φύλλα
-Ρίχνετε το μείγμα και το απλώνετε προσεχτικά να μην σχιστεί ...



Kρητική και μεσογειακή διατροφή κόντρα στη παχυσαρκία !









Μοσχάρι με μακαρόνια στο φούρνο
Μοσχάρι με μακαρόνια στο φούρνο
ΥΛΙΚΑ:
  • 6 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 3 φρέσκιες ντομάτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αλατοπιπερώνετε το κρέας
-Τρίβετε στον τρίφτη τις ντομάτες
-Βάζετε το κρέας στο ταψί
-Προσθέτετε το βούτυρο και την μισή ποσότητα ντομάτας
-Ψήνετε σε ...
Η Κρητική (Mεσογειακή) διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

 Οι γυναίκες που ακολουθούν συστηματικά τη  (κρητική) μεσογειακή διατροφή, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο ...

ΥΛΙΚΑ:
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
Κυδώνι Ψητό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένετε τα κυδώνια και τα σκουπίζετε
-Βάζετε τα κυδώνια σε ένα ταψί
-Ψήνετε σε μέτριο φούρνο
-Μόλις ψηθούν τα κόβετε στη μέση
-Καθαρίζετε τα κουκούτσια ...
ΥΛΙΚΑ:
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/2 φλυτζάνι τυρί τριμμένο
Ντομάτες γεμιστές με κιμά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένετε καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές και τους αφαιρείτε το κοτσάνι εάν έχουν
-Με ένα μαχαίρι κόβετε μία ...



Δηλώσεις τού καθηγητή Βιοχημείας Αθ.Τζιαμούρτα

Διατροφικές συνήθειες και άσκηση κατά την παιδική ηλικία δημιουργούν υγιείς ενήλικες




ΤΡΙΚΑΛΑ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αποστόλης Ζώης - 21 Σεπτεμβρίου 2017


Επειδή οι διατροφικές συνήθειες που αποκτούν οι άνθρωποι στην παιδική ηλικία, διατηρούνται και όταν ενηλικιωθούν, έχει μεγάλη σημασία οι σωστές διατροφικές πρακτικές να «κληροδοτούνται» πρώτα από την οικογένεια δημιουργώντας σωστά διατροφικά πρότυπα και στη συνέχεια από το σχολείο με τη σωστή ενημέρωση, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Βιοχημείας της άσκησης στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θανάσης Τζιαμούρτας, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Οι ηλικίες 5 έως 10 ετών είναι αυτές, κατά τις οποίες πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές στη βιολογική ωρίμανση και ψυχοσύνθεση του παιδιού και πρέπει να επενδυθούν με σωστές πρακτικές για την αποφυγή προβλημάτων παχυσαρκίας και υγείας που πιθανόν να εμφανιστούν στο μέλλον, αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα παιδιά από την ηλικία των 5 ετών έχουν την αίσθηση της πληρότητας και της ενεργειακής ισορροπίας. Αυτή την αίσθηση μπορεί να τη χάσουν εάν πιέζονται πολύ από τους γονείς για να φάνε περισσότερο. Ο γενετικός παράγοντας είναι σημαντικός για την εμφάνιση των προβλημάτων, αλλά το περιβάλλον παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Η σωστή διατροφή και η άσκηση αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για την αποφυγή της παχυσαρκίας. Το σχολείο, ως πυλώνας κοινωνικοποίησης του παιδιού, πρέπει να ενημερώνει τα παιδιά για το τι είναι σωστή διατροφή και για τις θετικές επιδράσεις που έχει η άσκηση. Μεγάλη σημασία έχει, την ίδια ενημέρωση να έχουν και οι γονείς».

Με δεδομένο ότι οι προβλέψεις για την αύξηση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι δυσοίωνες, πρέπει να δημιουργηθούν, σύμφωνα με τον κ. Τζιαμούρτα, καμπάνιες ενημέρωσης για τον σωστό τρόπο σίτισης τόσο των παιδιών όσο και των γονέων.

Ο καθηγητής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη σωματική δραστηριότητα επειδή, όπως τονίζει, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η άσκηση επηρεάζει θετικά την υγεία ανεξάρτητα από το εάν ένα παιδί ή ενήλικας είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Εργασίες που έγιναν στη σχολή, προσθέτει, αναδεικνύουν τη σημασία της άσκησης και της σωματικής δραστηριότητας αφού τόσο παιδιά όσο και ενήλικα άτομα που ήταν υπέρβαρα και έκαναν άσκηση είχαν καλύτερη υγεία από παχύσαρκα άτομα που δεν έκαναν άσκηση και ίδια επίπεδα υγείας με αυτή των ατόμων φυσιολογικού σωματικού βάρους. «Δεν πρέπει, λοιπόν, το υπέρβαρο να αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες» και καταλήγει: «Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς πρέπει να γίνει κατανοητό από τους συναδέλφους, καθηγητές Φυσικής Αγωγής, ότι στο σχολείο πρωταρχικός σκοπός του μαθήματος είναι η ενεργός συμμετοχή των μαθητών σε σωματικές δραστηριότητες. Αυτή είναι μια δουλειά που μπορούν να την κάνουν μόνο οι γυμναστές αφού έχουν την κατάλληλη εξειδίκευση για να μπορέσουν να πετύχουν κάτι τέτοιο. Τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να είναι σωματικά δραστήρια και αφού φύγουν από το σχολείο. Η φύση του παιδιού είναι τέτοια που αγαπάει την κίνηση. Δεν πρέπει, λοιπόν, να την περιορίσουμε κι αυτό πρέπει να είναι μέλημα των γονέων». 




Τώρα και παγωτό «Τρίκκη» !


Τρίκαλα - 19 Σεπτεμβρίου 2017


 
 
Τα πρώτα βήματα έγιναν το καλοκαίρι του 2015.
 
Η αποδοχή των καταναλωτών υπήρξε απροσδόκητα μεγάλη πράγμα που ενεθάρρυνε στον εμπλουτισμό της προσπάθειας.
 
Σήμερα δυο χρόνια μετά, η Συνεταιριστική Θεσσαλική γαλακτοβιομηχανία εισέρχεται στην αγορά του παγωτού με τρεις κωδικούς γεύσεων ήτοι: Βανίλια, Στρατσιατέλα και κακάο (σοκολάτα) καθώς και με σαντουϊτσάκια, παγωτίνια χύμα , χωνάκια και ξυλάκια πολλών γεύσεων.
 
Αυτό που κάνει αξιοπρόσεκτα τα παγωτά της «Τρίκκη» είναι πως παρασκευάζονται αποκλειστικά από φρέσκο γάλα Θεσσαλών παραγωγών. 
 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ και ΔΙΑΒΗΤΗΣ-2

Έξι γεύματα τη μέρα είναι καλύτερα από τα τρία για τον έλεγχο του σακχάρου στους παχύσαρκους...

.... σύμφωνα με μια νέα ελληνική έρευνα






Λισαβόνα - 14 Σεπτεμβρίου 2017


Οι παχύσαρκοι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 ή με προδιαβήτη, οι οποίοι τρώνε έξι γεύματα μέσα στη μέρα, αντί για τρία, μπορούν να ελέγξουν καλύτερα το σάκχαρό τους, σύμφωνα με μια νέα μικρή μελέτη ελλήνων επιστημόνων.

   Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Αιμιλία Παπακωνσταντίνου του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Λισαβόνα, μελέτησαν 47 παχύσαρκα άτομα, είτε με κανονικό διαβήτη, είτε με προδιαβήτη (μειωμένη αντοχή στη γλυκόζη).

   Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια ειδικά σχεδιασμένη διατροφή επί 24 εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων έτρωγαν επί 12 εβδομάδες έξι φορές μέσα στη μέρα και τις υπόλοιπες 12 εβδομάδες έτρωγαν τρεις φορές. Ο συνολικός αριθμός θερμίδων μέσα στη μέρα ήταν ο ίδιος ανεξάρτητα από τον αριθμό των γευμάτων.

   Δείγματα αίματος ελήφθησαν από όλους τόσο στην αρχή, όσο και στο τέλος της μελέτης, για να μετρηθούν τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, καθώς και άλλοι δείκτες υγείας. Παράλληλα, καταγραφόταν ανά δύο εβδομάδες το βάρος των συμμετεχόντων, καθώς και η πείνα και η επιθυμία τους να φάνε.

   Διαπιστώθηκε ότι όσοι διαβητικοί έτρωγαν έξι φορές τη μέρα, εμφάνισαν μείωση στο σημαντικό δείκτη της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) και είχαν βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου. Αλλά και σε όσους είχαν προδιαβήτη, τα έξι γεύματα μείωσαν τα περιστατικά των αφύσικα υψηλών επιπέδων ινσουλίνης. Επίσης όσοι έτρωγαν έξι γεύματα, είχαν μειωμένη πείνα και μικρότερη επιθυμία να φάνε.

         Σύμφωνα με τους ερευνητές, «τα ευρήματα δείχνουν ότι η αυξημένη συχνότητα γευμάτων, τα οποία καταναλώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τους γιατρούς που θεραπεύουν ασθενείς με παχυσαρκία και διαβήτη ή προδιαβήτη, ιδίως εκείνους που κάνουν δίαιτες σπανίως ή ανεπιτυχώς».

         Στη μελέτη συμμετείχαν, επίσης, οι Παναγιώτα Μήτρου (Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη), Μερόπη Κοντογιάννη και Τζώρτζης Νομικός (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και Γιώργος Δημητριάδης (Αττικόν Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών).




Τι καλό κάνουν τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά στην υγεία μας?




Aθήνα - 14 Σεπτεμβρίου 2017


Τα τελευταία χρόνια ακούμε πολλά για το ρόλο των προβιοτικών και των πρεβιοτικών στην υγεία μας. Σε άρθρο της στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, Αστερία Σταματάκη, αναφέρεται στα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά. 

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα προβιοτικά, είναι συγκεκριμένοι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχονται σε τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τα προβιοτικά ως ζωντανούς μικροοργανισμούς, που μπορούν να ωφελήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό όταν λαμβάνονται στις κατάλληλες ποσότητες Τα πιο συνηθισμένα στελέχη είναι τα lactobacilli και τα bifidobacteria π.χ. Lactobacillus casei, Bifidobacterium infantis. 

Μελέτες δείχνουν πως τα προβιοτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού σωλήνα, καθώς φαίνεται ότι:

- Αναχαιτίζουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων.

- Βοηθούν στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

- Συμβάλλουν στην παραγωγή βραχείας αλύσου λιπαρών οξέων.

- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Τα προβιοτικά υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως είναι το παραδοσιακό γιαούρτι, στο κεφίρ, στα γαλακτοκομικά που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες π.χ. bifidobacteria και lactobacilli. Επιπλέον, υπάρχουν σε άλλα τρόφιμα όπως στο kimchi, sauerkraut (γερμανικό ξινολάχανο), miso. 

Αναφορικά με τα πρεβιοτικά, είναι τα συστατικά των τροφών που περιέχουν άπεπτους ολιγοσκαχαρίτες, όπως είναι οι γαλακτοολιγοσακχαρίτες και η ινουλίνη. Πρόκειται για ένα είδος φυτικών ινών που περνούν άπεπτες τον πεπτικό σωλήνα και ευνοούν την ανάπτυξη ή τη δραστηριότητα συγκεκριμένων φιλικών βακτηρίων στο παχύ έντερο. Στην πραγματικότητα, τα πρεβιοτικά είναι το «γεύμα» των καλών μικροοργανισμών. Ενώ όλα τα πρεβιοτικά είναι φυτικές ίνες, δεν έχουν όλες οι φυτικές ίνες πρεβιοτικές ιδιότητες. Τα βακτήρια του εντέρου ζυμώνουν επιλεκτικά αυτές τις ίνες, με αποτέλεσμα τη σύνθεση βραχείας αλύσου λιπαρά οξέα που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας. 

Πρεβιοτικά υπάρχουν στις μπανάνες, τα κρεμμύδια, τα πράσα, την κορινθιακή σταφίδα, τα σπαράγγια, τις αγκινάρες και τα φασόλια σόγιας. 

Ένα προβιοτικό και ένα πρεβιοτικό μαζί ονομάζονται συνβιοτικά. Ρίξτε σταφίδα στο παραδοσιακό γιαούρτι σας και καρπωθείτε τα οφέλη.


...ενώ τα κατεργασμένα κόκκινα κρέατα τον αυξάνουν

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου




Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ/ΗΠΑ - 08 Σεπτεμβρίου 2017


  Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ τα χοτ-ντογκ, το μπέϊκον και τα άλλα κατεργασμένα κόκκινα κρέατα τον αυξάνουν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

   Όσοι τρώνε περίπου τρεις μερίδες (90 γραμμάρια) δημητριακών ολικής αλέσεως τη μέρα, έχουν κατά μέσο όρο 17% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, μειώνουν τον κίνδυνο για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

   Από την άλλη, ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνεται, εκτός από την τακτική κατανάλωση κατεργασμένων κρεάτων, όταν κανείς:

   - τρώει πολύ κόκκινο κρέας όπως μοσχάρι ή χοιρινό (πάνω από μισό κιλό την εβδομάδα)

   - είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος

   - καταναλώνει καθημερινά πάνω από δύο αλκοολούχα ποτά (30 γραμμάρια), όπως κρασί ή μπίρα.

   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφολογίας και επιδημιολογίας Έντουαρντ Τζιοβανούτσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική μελέτη για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (AICR) και του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF), αξιολόγησαν όλα τα έως τώρα δεδομένα διεθνώς για τη σχέση διατροφής-καρκίνου του παχέος εντέρου, λαμβάνοντας υπόψη τους 99 έρευνες, που αφορούσαν περίπου 29 εκατομμύρια ανθρώπους.

   Η μελέτη επισημαίνει ότι όσα περισσότερα πλήρη δημητριακά (ψωμί, ρύζι κ.α.) τρώει κανείς, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος. Εξίσου προστατευτικά για το παχύ έντερο δρα και η σωματική άσκηση.

   «Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους και η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν πολλά που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν, για να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο. Η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο στο συγκεκριμένο καρκίνο», δήλωσε ο Τζιοβανούτσι.

   Όπως είπε, πρέπει κανείς «να διατηρεί κανονικό σωματικό βάρος, να ασκείται τακτικά, να περιορίσει την κατανάλωση επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος, να τρώει περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως και ίνες, καθώς επίσης να μειώσει το αλκοόλ και να αποφεύγει το κάπνισμα ή να το κόψει τελείως».

   Από την άλλη, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Υπάρχουν πάντως ενδείξεις ότι αν κανείς τρώει λιγότερα από 100 γραμμάρια φρούτων και 100 γραμμάρια λαχανικών τη μέρα, ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί.

   Επίσης συσσωρεύονται οι ενδείξεις ότι μειώνεται ο κίνδυνος, αν κανείς τρώει πολλά ψάρια και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια, φράουλες και σπανάκι.


Κείμενο Αγγέλα Φωτοπούλου

Στα φυτικά προϊόντα στρέφονται μελέτες για την πρόληψη και θεραπεία της νόσου Alzheimer από το στάδιο της Ήπιας Νοητικής Διαταραχής




Αθήνα - 06 Σεπτεμβρίου 2017


Στα φυτικά προϊόντα στρέφονται τα τελευταία χρόνια μελέτες για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer. Μετά τα θετικά αποτελέσματα που είχε η χορήγηση 0,125mg κρόκου Κοζάνης ημερησίως στη λειτουργικότητα του εγκεφάλου ατόμων με ήπια νοητική διαταραχή (ΗΝΔ), οι επιστήμονες ερευνούν την επίδραση που ενδέχεται να έχει το αγουρέλαιο, το τσάι του βουνού και ο συνδυασμός αλόης και κρόκου. Με αφορμή το γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος είναι Παγκόσμιος Μήνας Alzheimer, η καθηγήτρια νευρολογίας στο ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, επιστημονικά υπεύθυνη των ερευνών για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer από το στάδιο της ΗΝΔ με φυτικά προϊόντα, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι έρευνες αυτές γίνονται με την συνεργασία του ΑΠΘ και της Ελληνικής Εταιρείας Alzheimer.

«Εδώ και δύο-τρία χρόνια ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση της ΗΝΔ με φυτικά προϊόντα. Έχοντας υπόψη ότι οι μελέτες που γίνονται σε διεθνές επίπεδο είναι με μονοκλωνικά αντισώματα, που ανεβάζουν το κόστος για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ και οι περισσότερες χώρες δεν μπορούν να ανταποκριθούν πια σε ένα τέτοιο μεγάλο κόστος, σκεφτήκαμε να κάνουμε μελέτες με φυσικά προϊόντα έτσι ώστε να δούμε αν έχουμε τα ίδια αποτελέσματα και εφόσον έχουμε δεν υπάρχει λόγος να μπούμε στη διαδικασία των μονοκλωνικών αντισωμάτων» επισήμανε η κ. Τσολάκη.

«Ήδη δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό "Journal of Alzheimer Disease" η μελέτη μας για τον κρόκο Κοζάνης και θεωρήθηκε τόσο σημαντική, που το περιοδικό έβγαλε δελτίο τύπου που στάλθηκε σε 800 μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Δώσαμε σε 50 ανθρώπους με προστάδιο άνοιας, δηλαδή με ΗΝΔ, 0,125 mg κρόκο Κοζάνης ημερησίως για ένα χρόνο και σε 50 ανθρώπους δεν δώσαμε τίποτα. Είδαμε πολύ καλά αποτελέσματα στη βελτίωση και της μνήμης και του λόγου και της προσοχής. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι κάναμε και εγκεφαλογράφημα πριν και μετά, με 256 ηλεκτρόδια, και βρήκαμε ότι αλλάζει εντελώς η λειτουργικότητα του εγκεφάλου. Επίσης κάναμε και μαγνητική τομογραφία με μαγνήτη 3 Tesla και βρήκαμε ότι αυξάνεται και ο αριθμός των κυττάρων στον κροταφικό λοβό. Τώρα μελετούμε το τσάι του βουνού, το λάδι ελιάς (αγουρέλαιο) και επίσης τον συνδυασμό της αλόης με τον κρόκο. Πριν ένα χρόνο αρχίσαμε να δίνουμε 50cc, δηλαδή τρεις κουταλιές της σούπας, αγουρέλαιο ημερησίως σε ανθρώπους με ΗΝΔ και από τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο των μελετών μας, δίνουμε τρία φλιτζάνια τσάι του βουνού ημερησίως και από δυο κουταλιές πρωί και βράδυ, συνδυασμό αλόης και κρόκου. Προς το παρόν δεν έχουμε ακόμη αποτελέσματα, γιατί είναι νωρίς ακόμη. Παρακολουθούμε αυτούς τους ασθενείς και θα χρειαστεί να περάσει ένας χρόνος για να βγάλουμε συμπεράσματα» πρόσθεσε η κ. Τσολάκη.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι έρευνες έδειξαν ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν δρουν σε προχωρημένο στάδιο της νόσου Alzheimer και ότι τώρα δοκιμάζονται σε πολύ πρώιμα στάδια προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν αποτέλεσμα. "Τα μονοκλωνικά αντισώματα δοκιμάζονται μόνο για τη νόσο Alzheimer ενώ τα φυτικά προϊόντα δοκιμάζονται για κάθε μορφή άνοιας, γιατί δρουν στο οξειδωτικό στρες και στη φλεγμονή του εγκεφάλου" εξήγησε η κ.Τσολάκη και πρόσθεσε ότι πιθανώς να βοηθούν και στη σκλήρυνση κατά πλάκας και στην Πάρκινσον και στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. "Διεθνώς όλα αυτά στοχεύουν στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία. Διότι αν τελικά δεν παθαίνουν Alzheimer αυτοί οι άνθρωποι θα σημαίνει ότι τους θεραπεύουμε στην αρχή γιατί θεωρούμε ότι η ΗΝΔ είναι το προστάδιο της νόσου" συμπλήρωσε η κ.Τσολάκη.

"Είμαι εδώ": Ενημερωτική εκστρατεία της Alzheimer Hellas

Η Ελληνική Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer Hellas) διοργανώνει μέσω της επίσημης σελίδας της στο Facebook (FB προφίλ: "Αλτσχάιμερ Ελλάς") ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο "Είμαι εδώ", η οποία θα διαρκέσει όλο τον μήνα Σεπτέμβριο και πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer.

Στόχος της εκστρατείας αυτής είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το ευρύ κοινό για την άνοια, να καταρρίψει το κοινωνικό στίγμα και να δώσει φωνή σε ανθρώπους με άνοια, περιθάλποντες, επαγγελματίες υγείας, φίλους, συγγενείς και όποιον άλλο επιθυμεί να λάβει δράση. Ο κάθε συμμετέχων από τη δική του πλευρά και οπτική καλείται να δηλώσει: "Είμαι εδώ", στέλνοντας το δικό του μήνυμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχει κάποιος στην εκστρατεία είναι να αποστείλει μία φωτογραφία του, όπου σε αυτήν θα δηλώνει τον τρόπο που δηλώνει την παρουσία του απέναντι στη νόσο. Η φωτογραφία μπορεί να συνοδεύεται με κάποιο κείμενο, το ονοματεπώνυμο και από ποια οπτική δηλώνεται η παρουσία του συμμετέχοντα (άνθρωπος με άνοια, περιθάλποντας, επαγγελματίας κ.λπ.) και θα αναρτηθεί στο δημόσιο προφίλ της Alzheimer Hellas στο Facebook.



ΦΥΣΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ



Αθήνα

Το αλάτι αποτελεί απαραίτητο στοιχείο κάθε ζωντανού οργανισμού. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ως έμβρυα αναπτυσσόμαστε μέσα στο αλμυρό αμνιακό υγρό και το μητρικό γάλα περιέχει επίσης μικρή ποσότητα αλατιού.
Ως στοιχείο το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο (NaCl). Αυτά τα ατομικά στοιχεία θα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία μέσα σε όλα τα συστήματα του σώματος όπως το αίμα, τα οστά και τα υγρά.

 Το νάτριο είναι ένας πολύτιμος ηλεκτρολύτης διότι ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό και διευκολύνει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, όπως η γλυκόζη και τα αμινοξέα.

Το αλάτι ως ένωση βοηθά στον πολλαπλασιασμό των ερυθρών κυττάρων, στην μεταφορά θρεπτικών συστατικών σε αυτά και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. 
Περίπου το 1/3 βρίσκεται στα οστά ώστε να διατηρούνται γερά και το υπόλοιπο βρίσκεται στα κύτταρα του σώματος για την εξασφάλιση της οξεοβασικής ισορροπίας. 
Από το αλάτι ο οργανισμός των θηλαστικών δημιουργεί και εκκρίνει στο στομάχι υδροχλωρικό οξύ που είναι απαραίτητο για την πέψη των τροφών και την έκκριση γαστρικών υγρών, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και βοηθά στον μεταβολισμό των τροφών που περιέχουν πρωτεΐνες. 

Τα παραπάνω αναφέρονται κυρίως για να τονίσουμε τη σπουδαιότητα του θαλασσινού αλατιού στην καλή λειτουργία του σώματος μας.

Σε ότι αφορά το θαλασσινό αλάτι, η περιεκτικότητα του σε μεταλλικά στοιχεία μοιάζει πολύ με αυτήν του ανθρώπινου σώματοςκαι γι' αυτό τα πολύτιμα ιχνοστοιχεία του θαλασσινού αλατιού όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, βρώμιο και φώσφορος απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό. Η απουσία δε των πολύτιμων μετάλλων από τον οργανισμό μεταβάλλει την ισορροπία των υγρών και των ηλεκτρολυτών στο σώμα. 

Ωστόσο παρά τη μεγάλη του αξία στη διατροφή η υψηλή κατανάλωση του σχετίζεται με αύξηση  της αρτηριακής πίεσης,  κατακράτηση υγρών και αύξηση του καρδιακού ρυθμού.  

Επίσης το υπερβάλλον νάτριο στον οργανισμό επιβαρύνει τους νεφρούς, οι οποίοι αποτελούν το σύστημα αποβολής των ουσιών που βρίσκονται σε περίσσεια στο σώμα. Για να αποβληθεί αυτή η περίσσεια, οι νεφροί χρησιμοποιούν το νερό που βρίσκεται αποθηκευμένο στα κύτταρα του σώματος με αποτέλεσμα να προκαλείται αφυδάτωση των κυττάρων. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα νατρίου είναι 1500 mg και 2300 mg, για τους άνδρες και τις γυναίκες ηλικίας 9 με 50 ετών.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανά μερίδα φαγητού.

 

Βιβλιογραφία

Atkins P. Analysis of Gourmet Salts for the Presence of Heavy Metals. 
Egan BM. Pleiotropic benefits of moderate salt reduction. Hypertension. 2009 Sep;54(3):447-8. 
Galvis-Sanchez AC et al. Fourier transform near-infrared spectroscopy application for sea salt quality evaluation. J Agric Food Chem. 2011 Oct 26;59(20):11109-16.

Harvard Health Publication.  Salt and your health, Part I: The sodium connection.http://www.health.harvard.edu/newsletter_article/salt-and-your-health 
Sanada H et al. Genetics of salt-sensitive hypertension. Curr Hypertens Rep. 2011;13(1):55-66. 
Schweda F . Salt feedback on the renin-angiotensin-aldosterone system. Pflugers Arch. 2015 Mar;467(3):565-76. 
The American Heart Association's Diet and Lifestyle Recommendations.


ΑΡΧΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΩΝ