Το   In-Gourmet   σε   55   γλώσσες    In-Gourmet   in   55   languages










ΥΛΙΚΑ:
  • 3 φιλέτα κοτόπουλου
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 πράσινες πιπεριές
  • 2 πιπεριές φλωρίνης
  • 2 σκελίδες σκόρδου
Σοφρίτο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αλατίζουμε το κοτόπουλο. Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι. Προσθέτουμε τις πιπεριές, το σκόρδο και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτια και σιγοψήνουμε για 15-20 λεπτά. Αποσύρουμε το κοτόπουλο από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον κόλιανδρο. Παίρνουμε ένα μερος απο τις πιπεριές και τις χτυπάμε στο μπλέντερ ώσπου να γίνουν κρέμα. Βάζουμε στο πιάτο 2-3 κουταλιές από την κρέμα ...



Kρητική και μεσογειακή διατροφή κόντρα στη παχυσαρκία !







Κατσικάκι με κρασί και μάραθο
Κατσικάκι με κρασί και μάραθο
ΥΛΙΚΑ:
  • 1,5 κιλό κατσικάκι
  • 1 λίτρο λευκο ξηρό κρασί
  • 3 καυτερές πιπερίτσες ολόκληρες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το κατσικάκι σε μεγάλη λεκάνη, περιχύνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τις πιπερίτσες, σκεπάζουμε και το αφήνουμε όλο το βραδυ στο ψυγείο. Την ...
Η Κρητική (Mεσογειακή) διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

 Οι γυναίκες που ακολουθούν συστηματικά τη  (κρητική) μεσογειακή διατροφή, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο ...

ΥΛΙΚΑ:
  • 5 αυγά
  • 125 γρ. ζάχαρη
Ρολό με αμύγδαλα και κρέμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπήστε τους κρόκους των αυγών, τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα και το άρωμα αμυγδάλου ώσπου να γίνουν πηχτό μείγμα. Χτυπήστε τα ασπράδια ώσπου να σφίξουν και ...
ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό βλίτα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
Βλίτα γιαχνί με φέτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε τα βλίτα. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τη πατάτα. Προσθέτουμε τα βλίτα, συνεχίζουμε το σοτάρισμα ...



Πανεπιστημιακή έρευνα αποδεικνύει οτι...

Δημοφιλή φάρμακα για τις καούρες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου




Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον - 13 Ιουλίου 2017


Μια κατηγορία ευρέως συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων, που χορηγούνται για τις καούρες που προκαλούν τα υπερβολικά οξέα του στομαχιού, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ίσως είναι ώρα να περιορισθεί η χρήση -ιδίως η διάρκειά της- αυτών των δημοφιλών φαρμάκων.

Ο κίνδυνος είναι τόσο μεγαλύτερος, όσο πιο μακρόχρονη είναι η χρήση τους. Όσοι τα παίρνουν για περισσότερο από ένα έτος, έχουν 51% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όσοι τα παίρνουν έξι μήνες έως έτος, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 31%, ενώ ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 17% για τους χρήστες από τρεις έως έξι μήνες. Για χορήγηση έως ένα τρίμηνο δεν φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος.

Τα εν λόγω φάρμακα έχουν στο παρελθόν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως σοβαρά προβλήματα στα νεφρά, κατάγματα οστών σε άτομα με οστεοπόρωση, άνοια κ.α. Η νέα έρευνα συνδέει πλέον τη μακρόχρονη χρήση τους και με αυξημένο κίνδυνο για την ίδια τη ζωή.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων -που μπλοκάρουν τα ένζυμα τα οποία παράγουν γαστρικά οξέα- για να αντιμετωπίσουν τις καούρες, το έλκος και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως γαστρική αιμορραγία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καρκίνο του οισοφάγου κ.α.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ιατρικής Ζιγιάντ Αλ-Άλι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα για περίπου 276.000 χρήστες των συγκεκριμένων φαρμάκων, καθώς και για 73.400 άτομα που έπαιρναν μια άλλη κατηγορία φαρμάκων για τη μείωση των γαστρικών οξέων, τους Η2-ανταγωνιστές.

Διαπιστώθηκε ένας αυξημένος κατά 25% κίνδυνος θανάτου για όσους έπαιρναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων, σε σχέση με όσους έπαιρναν Η2-ανταγωνιστές. Για κάθε 500 άτομα που παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων επί ένα έτος, συμβαίνει ένας παραπάνω θάνατος, ο οποίος θα αλλιώς δεν θα είχε συμβεί. Λαμβάνοντας υπόψη τα εκατομμύρια των ανθρώπων που παίρνουν αυτά τα φάρμακα τακτικά, αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, «μεταφράζεται» σε αρκετές χιλιάδες πρόσθετους θανάτους κάθε χρόνο.

Αν κανείς παίρνει τα φάρμακα αυτά για χρονικό διάστημα έως ενός μήνα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου δεν εμφανίζει διαφορές ανάμεσα σε όσους παίρνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων και σε όσους παίρνουν Η2-ανταγωνιστές. Όμως μετά από ένα έως δύο έτη χρήσης, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι σχεδόν 50% μεγαλύτερος για τους πρώτους σε σχέση με τους δεύτερους.

Αν και η συνιστώμενη θεραπεία με αναστολείς αντλίας πρωτονίων συνήθως είναι σύντομη (π.χ. δύο έως οκτώ εβδομάδες σε περίπτωση έλκους), στην πραγματικότητα πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να παίρνουν τα φάρμακα αυτά επί μήνες ή και χρόνια.

Γι αυτό, όπως είπε ο δρ Αλ-Άλι, «πρέπει να γίνεται περιοδική επαναξιολόγηση από το γιατρό κατά πόσο όντως ένας άνθρωπος είναι ανάγκη να παίρνει αυτά τα φάρμακα. Τις περισσότερες φορές είναι περιττή η χορήγησή τους για ένα ή δύο χρόνια».

«Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων σώζουν ζωές. Αν χρειαζόμουν, ασφαλώς θα έπαιρνα. Αλλά δεν θα το έκανα, αν δεν το είχα πραγματικά ανάγκη. Και θα ήθελα ο γιατρός μου να με παρακολουθεί προσεκτικά και να μου κόψει αυτά τα φάρμακα, από τη στιγμή που δεν τα χρειάζομαι πια» πρόσθεσε.

Μάλιστα, σκευάσματα που περιέχουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων -αν και σε χαμηλότερη δοσολογία- πωλούνται και εκτός φαρμακείων, πράγμα που αυξάνει τους δυνητικούς κινδύνους, σε περίπτωση που κάποιος δεν συμβουλεύεται το γιατρό. 


Tι τρώμε;

Τουλάχιστον 300 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών παγκοσμίως ποτίζονται με λύματα των πόλεων




Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας - Μπέρκλεϊ/ΗΠΑ - 13 Ιουλίου 2017


Περίπου 885 εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε πιθανά προβλήματα υγείας, καθώς καταναλώνουν τρόφιμα, τα οποία προέρχονται από γεωργικές καλλιέργειες που αρδεύθηκαν όχι με καθαρό νερό αλλά με λύματα των πόλεων. 

Την ανησυχητική αυτή εκτίμηση κάνει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι τώρα, σύμφωνα με την οποία η χρήση λυμάτων στη γεωργία διεθνώς είναι τουλάχιστον 50% μεγαλύτερη από ό,τι θεωρείτο έως σήμερα. Η έρευνα εκτιμά ότι τα δύο τρίτα όλων των αρδευομένων γεωργικών καλλιεργειών (65%) βρίσκονται σε απόσταση έως 40 χιλιομέτρων από τις πόλεις και επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα αστικά λύματα.

Περίπου 30 εκατομμύρια εκτάρια (σχεδόν 300 εκαστομμύρια στρέμματα) βρίσκονται σε χώρες με ελάχιστη έως καθόλου επεξεργασία των λυμάτων, γεγονός που εκθέτει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο καταναλωτές σε κινδύνους για την υγεία τους. Μια προηγούμενη εκτίμηση του 2004 ανέβαζε σε 20 εκατ. εκτάρια τη συνολική έκταση που αρδευόταν με λύματα, αλλά η νέα εκτίμηση για 29,3 εκατ. εκτάρια είναι περίπου 50% υψηλότερη. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αν Θίμπο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Environmental Research Letters", ανέλυσαν πληθώρα στοιχείων, επίγειων και δορυφορικών. Οι επιστήμονες επισήμαναν την ανάγκη το θέμα να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη και να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις και μέτρα πρόληψης στον τομέα του βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων, στη διαχείριση των αγροκτημάτων (ιδίως των αναπτυσσόμενων χωρών) και στην υπόλοιπη διατροφική αλυσίδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στις χώρες εκείνες όπου σπανίζει το καθαρό νερό, οι αγρότες καταφεύγουν στη χρήση λυμάτων, συχνά αραιωμένων με νερό, π.χ. κάποιου ποταμού, τα οποία δεν παύουν όμως να συνιστούν σοβαρό κίνδυνο, καθώς οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παραμένουν. Επιπλέον, όχι σπάνια τα λύματα προτιμώνται από τους αγρότες λόγω των θρεπτικών συστατικών τους, που επιτρέπουν να γίνεται εξοικονόμηση στη χρήση δαπανηρών λιπασμάτων. 

Σε πέντε χώρες (Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Μεξικό, Ιράν) βρίσκονται οι περισσότερες αγροτικές καλλιέργειες που ποτίζονται με λύματα. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από οικιακή χρήση, αλλά μπορεί να περιέχουν και βιομηχανικά λύματα. 




Τα πολλά γλυκά στην εγκυμοσύνη αυξάνουν τον κίνδυνο αλλεργίας και άσθματος για το μωρό




Πηγή European Respiratory Journal - 7 Ιουλίου 2017


Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης από την έγκυο αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργίας και αλλεργικού άσθματος στο παιδί της, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Queen Mary του Λονδίνου και Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή Σαΐφ Σαχίν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό "European Respiratory Journal", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 9.000 ζεύγη μητέρων-παιδιών.

Η μελέτη συσχέτισε την καταναλούμενη από τη μητέρα ποσότητα ζάχαρης σε τροφές και σε ποτά κατά την εγκυμοσύνη της, με την πιθανότητα εμφάνισης στο παιδί της αλλεργίας και αλλεργικού άσθματος στην ηλικία των επτά ετών. Διαπιστώθηκε ότι το 20% των μητέρων που κατανάλωναν την περισσότερη ζάχαρη, είχαν κατά μέσο όρο 38% μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αλλεργία (σε ακάρεα της σκόνης, γύρη, γάτες κ.α.) και 101% μεγαλύτερη ποθανότητα το παιδί τους να έχει αλλεργικό άσθμα, σε σχέση με το 20% των μητέρων με την χαμηλότερη κατανάλωση ζάχαρης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δεν διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης από την έγκυο και την εκδήλωση εκζέματος ή αλλεργικής ρινίτιδας στο παιδί. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, με δεδομένη την υπερβολικά μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης στη Δύση. Σχεδιάζεται ήδη μια κλινική δοκιμή που θα διερευνήσει κατά πόσο η μείωση στην κατανάλωση ζάχαρης κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προλάβει την εμφάνιση αλλεργίας και άσθματος στα παιδιά.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι, στο μεταξύ, οι έγκυες καλό θα είναι να αποφεύγουν τα πολλά γλυκά, καθώς επίσης τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη. Εκτιμάται ότι η ζάχαρη μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργική φλεγμονή στους αναπτυσσόμενους πνεύμονες του παιδιού.

Διατροφή και Eμμηνόπαυση

Οι πολλές φυτικές πρωτεΐνες μειώνουν την πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης




Πηγή American Journal of Epidemiology - 5 Ιουλίου 2017


   Οι γυναίκες που καταναλώνουν για καιρό μεγάλες ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών από τροφές όπως τα πλήρη δημητριακά, η σόγια και οι ξηροί καρποί, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

   Οι ερευνητές των Σχολών Δημόσιας Υγείας των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και 'Αμχερστ της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Μπερτόουν-Τζόνσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας "American Journal of Epidemiology", ανέλυσαν στοιχεία για 116.000 γυναίκες, συσχετίζοντας τις διατροφικές συνήθειές τους με τον χρόνο της εμμηνόπαυσης.

   Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν περίπου το 6,5% των καθημερινών θερμίδων τους με τη μορφή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, είχαν κατά μέσο όρο 16% μικρότερο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση, σε σχέση με τις γυναίκες που έπαιρναν μόνο το 4% των θερμίδων τους μέσω της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών.

   Για μια γυναίκα που χονδρικά με την τροφή της παίρνει 2.000 θερμίδες μέσα στη μέρα, για να έχει μειωμένο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπατυσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, πρέπει να καταναλώνει 32,5 γραμμάρια δημητριακών ολικής άλεσης, σόγιας, τόφου, ξηρών καρπών και άλλων τροφών με φυτικές πρωτεΐνες.

   Πρόωρη εμμηνόπαυση θεωρείται η διακοπή της λειτουργίας των ωοθηκών πριν την ηλικία των 45 ετών, κάτι που συμβαίνει περίπου στο 10% των γυναικών και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, οστεοπόρωσης, άνοιας κ.α.

   Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η επιλογή της κατάλληλης διατροφής για την μείωση της πιθανότητας πρόωρης εμμηνόπαυσης, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μελετηθεί πλέον περισσότερο.

 




Αυτοί οι Ιάπωνες... Γιατί καλλιεργούν τετράγωνα καρπούζια


perierga.gr - 4 Ιουλίου 2017


Στην Ιαπωνία, τα τετράγωνα καρπούζια εξυπηρετούν πράγματι έναν βασικό σκοπό πέρα ??από την καινοτομία.

Ορισμένοι αγρότες στην Ιαπωνία παρουσίασαν πρόσφατα 260 καρπούζια σε σχήμα κύβου από τα χωράφια τους, γεγονός που δεν κάνει εντύπωση καθώς γνωρίζουμε αυτή τη συνήθεια της καλλιέργειας τετράγωνων καρπουζιών στην Ιαπωνία που έχει αναπτυχθεί στη χώρα εδώ και 45 χρόνια. Γιατί όμως αποφεύγουν την καλλιέργεια των κλασικών στρογγυλών καρπών;

Τα στρογγυλά καρπούζια είναι δύσκολο να αποθηκευτούν και προβληματικά στο κόψιμό τους. Τα τετράγωνα μπαίνουν πολύ πιο εύκολα στα μικρά ψυγεία που είναι χαρακτηριστικά πολλών ιαπωνικών νοικοκυριών.

Επιπλέον, τα καρπούζια είναι δημοφιλή δώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και η τετράγωνη εμφάνισή τους ταιριάζει καλύτερα σε αυτήν τη συνήθεια. Η μέθοδος της καλλιέργειάς τους είναι απλή, καθώς οι καρποί τοποθετούνται σε τετράγωνα καλούπια από την αρχή και μεγαλώνουν έτσι μέχρι να κοπούν από το φυτό.


Nησιώτικες «μαγειριές» και σαμιώτικο κρασί

9ο Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης στην Πάτμο


γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου - 1 Ιουλίου 2017


Πατηνιώτικο αγριοκάτσικο με πατάτες, γλυστρίδα με κοπανιστή της Νικαριάς, η ονομαστή Φουρνιώτικη «μελένια», τα Ροδίτικα «μελεκούνια», η πεντανόστιμη «σιτάκα» της Κάσου, το λαχταριστό χταποδοστιφάδο του Αγαθονησίου, η σχοινόπιτα, τα γιαπράκια, η κρεμμυδόπιττα κι ένα σωρό ακόμη «μαγειριές» φτιαγμένες με μεράκι, σεβασμό στην παράδοση και τις αγνές πρώτες ύλες της ξερικής νησιώτικης γης. Το άσπρο Μοσχάτο Σάμου, το ονομαστό κρασί που παράγεται στο πυκνόφυτο νησί, με χειρωνακτική εργασία, σε ορεινές και ημιορεινές πεζούλες ξερολιθιάς και κουβαλά τις πατρογονικές μνήμες μιας αμπελοοινικής παράδοσης γενεών και γενεών αλλά και όλα τα αρώματα του ακριτικού νησιού. Οι νησιώτες-κεφάτοι και χαμογελαστοί, έτοιμοι να σύρουν το χορό, να τραγουδήσουν και να ξεφαντώσουν με τον ίδιο αυθόρμητο τρόπο που τραβούν τα δίχτυα, σκάβουν το χωραφάκι, κορφολογούν το αμπέλι, γελούν, πίνουν, τρώνε, δουλεύουν κι ερωτεύονται.

Μια εβδομάδα αφιερωμένη στο παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον της νησιώτικης γαστρονομικής ταυτότητας, με παράλληλες πολιτιστικές δράσεις: «9ο Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης Αιγαίου» (από 19-25 Ιουνίου 2017) το οποίο τελούσε υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μονής Πάτμου, συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Πάτμου, την εφημερίδα ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ και τη ΜΚΕ «Αποκάλυψη», ενώ είχε τη στήριξη της Aegean Cuisine, της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και τη συμμετοχή μιας μεγάλης και δυναμικής ομάδας εθελοντών.

Εννιά νησιά, εννιά γειτονιές του Αιγαίου «έσμιξαν» και μοιράστηκαν τις «μαγειριές» τους: Αγαθονήσι, Ικαρία, Κάσος, Λέρος, Λειψοί, Πάτμος, Ρόδος, Σάμος και Φούρνοι Κορσεών. Με συνταγές της γιαγιάς και της προγιαγιάς, οι οποίες με τα λιγοστά υλικά της ξερικής νησιώτικης γης  έφτιαχναν γεύσεις ξεχωριστές για το τραπέζι της οικογένειας. Με τις επιρροές από τα μικρασιατικά παράλια ενσωματωμένες πλέον στο εκάστοτε τοπικό γαστρονομικό προφίλ. Με την αύρα της νησιώτικης κουλτούρας που παίρνει τις ίδιες σχεδόν πρώτες ύλες και δημιουργεί μια πανδαισία γεύσεων ξεχωριστών, τόσο «καθάριων» σαν το νερό από το πηγάδι μα και τόσο απρόβλεπτα σύνθετων, σαν τις εναλλαγές του καιρού στα θαλασσινά τοπία του Αιγαίου.

Μυθολογία, ιστορία και το χαρακτηριστικό τοπωνύμιο «Άμπελος» αποτελούν στοιχεία απεικόνισης του αμπελώνα της Σάμου. Θρυλείται πως ο ίδιος ο θεός Διόνυσος δίδαξε στους Σαμιώτες την καλλιέργεια και τον τρόπο οινοποίησης, ενώ η παράδοση αναφέρει πως ο πρώτος αμπελοκαλλιεργητής ήταν ο ήρωας της Αργοναυτικής  Εκστρατείας, Αγκαίος. Ιστορικές αναφορές για τα κρασιά της Σάμου συναντάμε στα Ομηρικά έπη,  στον Ιπποκράτη, το Γαληνό και το Θεόφραστο ενώ οι διήρεις «Σάμαινες» μετέφεραν με «οξυπύθμενους» αμφορείς το σαμιώτικο κρασί σε διάφορα λιμάνια και περιοχές. Αυτά, τα παγκοσμίου φήμης σαμιώτικα κρασιά του «Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού» της Σάμου με τις εκατοντάδες διακρίσεις και βραβεία, πλαισίωσαν μοναδικά τις νησιωτικές γαστρονομικές δημιουργίες.

Στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ εντάχθηκε διήμερο εργαστήριο για την παιδική διατροφή, όπου και συμμετείχε σημαντικός αριθμός παιδιών κάθε ηλικίας, ημερίδα ευ ζην με στόχευση στις σωστές διατροφικές συνήθειες, το slow food αλλά και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και Ποδηλατοδρομία Πολιτισμού. Μικροί και μεγάλοι από την Αθήνα, την Πάτμο, τη Σάμο και τα Δωδεκάνησα με επικεφαλής τον βουλευτή Γιώργο Αμυρά «ένωσαν» συμβολικά, μέσω ποδηλατικής διαδρομής 19,5 χιλιομέτρων, μνημεία και πολιτιστικά σημεία αναφοράς της Πάτμου.

Την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 , στο πανέμορφο λιμάνι της Σκάλας Πάτμου διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία το κεντρικό event με τη συμμετοχή σημαντικών chef και γευσιγνωστών, όπως η Ελένη Ψυχούλη, η Γεωργία Κοφινά, ο Γρηγόρης Χριστοδούλου, η Μαρίνα Ζουρίδη, ο Γιάννης Δεβετζόγλου, ο Δημήτρης Αφεντάκης, ο Νίκος Χριστοφόρου, ο Μπενέτος Ματθαίου και ο Χρήστος Ξεραξούδης.

Ένα τεράστιο τραπέζι φιλοξένησε τις παραδοσιακές συνταγές καλονοικοκυράδων από όλα τα νησιά, ενώ οι 2 χιλιάδες και πλέον επισκέπτες γεύτηκαν τα κεράσματα των αποστολών και των ντόπιων επαγγελματιών και δοκίμασαν ένα σωρό τοπικά προϊόντα. Παραδοσιακοί μουσικοί συνόδευσαν τα χορευτικά των νησιών και ξεσήκωσαν τους συμμετέχοντες σε ένα γλέντι που κράτησε ως αργά το βράδυ.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Στην κατηγορία των «κρεατικών» το 1ο  βραβείο δόθηκε στο Πατηνιώτικο αγριοκάτσικο που μαγείρεψε η Ελένη Γιάνναρου, ενώ το κοκκινιστό κατσικάκι της Κάσου πήρε το 2ο και τα «γιαπράκια» από τις Απολλωνιάτισσες της Ρόδου, το 3ο.

Στα «θαλασσινά» το 1ο βραβείο πήραν τα «γεμιστά καλαμάρια» της Μαρίνας Γαμπιεράκη από την Πάτμο, το «χταπόδι» της Χρυσής  Γαμπιεράκη το 2ο και το 3ο για «χταποδοστιφάδο» πήρε ο Σύλλογος  Υετούσα του Αγαθονήσιου.

Στην κατηγορία «λαδερών» το 1ο βραβείο πήρε η «γλυστρίδα με κοπανιστή» της Δέσποινας Καλαμπόγα από το Σύλλογο «Ιωάννης Μελάς» Ικαρίας. Το 2ο έλαβε επάξια η «σιτάκα» της Κάσου και το 3ο η «κρεμμυδόπιτα» της Πάτμου.

Στην κατηγορία των «γλυκών» τις εντυπώσεις έκλεψε η Πατηνιώτικη «σχοινόπιττα» της Ελένης Γιάνναρου, το 2ο βραβείο πήρε η μοναδική «μελένια» -ένα πολύ ιδιαίτερο επιδόρπιο από το Σύλλογο Επαγγελματιών Φούρνων Κορσεών και το 3ο τα «μελεκούνια» της Ρόδου.




Η κατανάλωση ψαριών μειώνει τους πόνους της ρευματοειδούς αρθρίτιδας





Νοσοκομείο Brigham & Women's / Βοστώνη ΗΠΑ - 26 Ιουνίου 2017


  Οι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα που τρώνε ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, έχουν λιγότερες φλεγμονές και πόνους στις αρθρώσεις τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

   Όσα περισσότερα ψάρια τρώει ένας ασθενής, τόσο εξασθενούν τα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ κάποιο όφελος υπάρχει ακόμη και με την κατανάλωση ψαριών μόνο μια φορά την εβδομάδα.

   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη ρευματολόγο δρα Σάρα Τεντέσκι του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αρθρίτιδας "Arthritis Care & Research", σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησαν 176 ασθενείς, συσχετίζοντας την πορεία της νόσου με τη διατροφή καθενός ατόμου.

   Η ευεργετική επίδραση των ψαριών αποδίδεται κυρίως στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που περιέχουν, ιδίως ορισμένα είδη ψαριών όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες.

   Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι το όφελος είναι ακόμη μεγαλύτερο αν κανείς καταναλώνει φρέσκα ψάρια.

   Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι με τα ψάρια επιτυγχάνεται περίπου το ένα τρίτο της βελτίωσης που επιφέρουν τα συνήθη φάρμακα για τη νόσο όπως η μεθοτρεξάτη.

   «Με αυτόν τον βαθμό βελτίωσης, γενικά περιμένουμε ότι ο ασθενής θα νοιώσει σημαντικά καλύτερα», δήλωσε η Τεντέσκι, η οποία πρόσθεσε ότι «το ψάρι αποτελεί έξυπνη επιλογή, είτε έχει κανείς αρθρίτιδα είτε όχι».



ΦΥΣΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ



Αθήνα

Το αλάτι αποτελεί απαραίτητο στοιχείο κάθε ζωντανού οργανισμού. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ως έμβρυα αναπτυσσόμαστε μέσα στο αλμυρό αμνιακό υγρό και το μητρικό γάλα περιέχει επίσης μικρή ποσότητα αλατιού.
Ως στοιχείο το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο (NaCl). Αυτά τα ατομικά στοιχεία θα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία μέσα σε όλα τα συστήματα του σώματος όπως το αίμα, τα οστά και τα υγρά.

 Το νάτριο είναι ένας πολύτιμος ηλεκτρολύτης διότι ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό και διευκολύνει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, όπως η γλυκόζη και τα αμινοξέα.

Το αλάτι ως ένωση βοηθά στον πολλαπλασιασμό των ερυθρών κυττάρων, στην μεταφορά θρεπτικών συστατικών σε αυτά και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. 
Περίπου το 1/3 βρίσκεται στα οστά ώστε να διατηρούνται γερά και το υπόλοιπο βρίσκεται στα κύτταρα του σώματος για την εξασφάλιση της οξεοβασικής ισορροπίας. 
Από το αλάτι ο οργανισμός των θηλαστικών δημιουργεί και εκκρίνει στο στομάχι υδροχλωρικό οξύ που είναι απαραίτητο για την πέψη των τροφών και την έκκριση γαστρικών υγρών, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και βοηθά στον μεταβολισμό των τροφών που περιέχουν πρωτεΐνες. 

Τα παραπάνω αναφέρονται κυρίως για να τονίσουμε τη σπουδαιότητα του θαλασσινού αλατιού στην καλή λειτουργία του σώματος μας.

Σε ότι αφορά το θαλασσινό αλάτι, η περιεκτικότητα του σε μεταλλικά στοιχεία μοιάζει πολύ με αυτήν του ανθρώπινου σώματοςκαι γι' αυτό τα πολύτιμα ιχνοστοιχεία του θαλασσινού αλατιού όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, βρώμιο και φώσφορος απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό. Η απουσία δε των πολύτιμων μετάλλων από τον οργανισμό μεταβάλλει την ισορροπία των υγρών και των ηλεκτρολυτών στο σώμα. 

Ωστόσο παρά τη μεγάλη του αξία στη διατροφή η υψηλή κατανάλωση του σχετίζεται με αύξηση  της αρτηριακής πίεσης,  κατακράτηση υγρών και αύξηση του καρδιακού ρυθμού.  

Επίσης το υπερβάλλον νάτριο στον οργανισμό επιβαρύνει τους νεφρούς, οι οποίοι αποτελούν το σύστημα αποβολής των ουσιών που βρίσκονται σε περίσσεια στο σώμα. Για να αποβληθεί αυτή η περίσσεια, οι νεφροί χρησιμοποιούν το νερό που βρίσκεται αποθηκευμένο στα κύτταρα του σώματος με αποτέλεσμα να προκαλείται αφυδάτωση των κυττάρων. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα νατρίου είναι 1500 mg και 2300 mg, για τους άνδρες και τις γυναίκες ηλικίας 9 με 50 ετών.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανά μερίδα φαγητού.

 

Βιβλιογραφία

Atkins P. Analysis of Gourmet Salts for the Presence of Heavy Metals. 
Egan BM. Pleiotropic benefits of moderate salt reduction. Hypertension. 2009 Sep;54(3):447-8. 
Galvis-Sanchez AC et al. Fourier transform near-infrared spectroscopy application for sea salt quality evaluation. J Agric Food Chem. 2011 Oct 26;59(20):11109-16.

Harvard Health Publication.  Salt and your health, Part I: The sodium connection.http://www.health.harvard.edu/newsletter_article/salt-and-your-health 
Sanada H et al. Genetics of salt-sensitive hypertension. Curr Hypertens Rep. 2011;13(1):55-66. 
Schweda F . Salt feedback on the renin-angiotensin-aldosterone system. Pflugers Arch. 2015 Mar;467(3):565-76. 
The American Heart Association's Diet and Lifestyle Recommendations.


ΑΡΧΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΩΝ