ΦΥΣΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ

Αθήνα

Το αλάτι αποτελεί απαραίτητο στοιχείο κάθε ζωντανού οργανισμού. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ως έμβρυα αναπτυσσόμαστε μέσα στο αλμυρό αμνιακό υγρό και το μητρικό γάλα περιέχει επίσης μικρή ποσότητα αλατιού.
Ως στοιχείο το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο (NaCl). Αυτά τα ατομικά στοιχεία θα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία μέσα σε όλα τα συστήματα του σώματος όπως το αίμα, τα οστά και τα υγρά.

 Το νάτριο είναι ένας πολύτιμος ηλεκτρολύτης διότι ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό και διευκολύνει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, όπως η γλυκόζη και τα αμινοξέα.

Το αλάτι ως ένωση βοηθά στον πολλαπλασιασμό των ερυθρών κυττάρων, στην μεταφορά θρεπτικών συστατικών σε αυτά και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. 
Περίπου το 1/3 βρίσκεται στα οστά ώστε να διατηρούνται γερά και το υπόλοιπο βρίσκεται στα κύτταρα του σώματος για την εξασφάλιση της οξεοβασικής ισορροπίας. 
Από το αλάτι ο οργανισμός των θηλαστικών δημιουργεί και εκκρίνει στο στομάχι υδροχλωρικό οξύ που είναι απαραίτητο για την πέψη των τροφών και την έκκριση γαστρικών υγρών, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και βοηθά στον μεταβολισμό των τροφών που περιέχουν πρωτεΐνες. 

Τα παραπάνω αναφέρονται κυρίως για να τονίσουμε τη σπουδαιότητα του θαλασσινού αλατιού στην καλή λειτουργία του σώματος μας.

Σε ότι αφορά το θαλασσινό αλάτι, η περιεκτικότητα του σε μεταλλικά στοιχεία μοιάζει πολύ με αυτήν του ανθρώπινου σώματοςκαι γι' αυτό τα πολύτιμα ιχνοστοιχεία του θαλασσινού αλατιού όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, βρώμιο και φώσφορος απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό. Η απουσία δε των πολύτιμων μετάλλων από τον οργανισμό μεταβάλλει την ισορροπία των υγρών και των ηλεκτρολυτών στο σώμα. 

Ωστόσο παρά τη μεγάλη του αξία στη διατροφή η υψηλή κατανάλωση του σχετίζεται με αύξηση  της αρτηριακής πίεσης,  κατακράτηση υγρών και αύξηση του καρδιακού ρυθμού.  

Επίσης το υπερβάλλον νάτριο στον οργανισμό επιβαρύνει τους νεφρούς, οι οποίοι αποτελούν το σύστημα αποβολής των ουσιών που βρίσκονται σε περίσσεια στο σώμα. Για να αποβληθεί αυτή η περίσσεια, οι νεφροί χρησιμοποιούν το νερό που βρίσκεται αποθηκευμένο στα κύτταρα του σώματος με αποτέλεσμα να προκαλείται αφυδάτωση των κυττάρων. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα νατρίου είναι 1500 mg και 2300 mg, για τους άνδρες και τις γυναίκες ηλικίας 9 με 50 ετών.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανά μερίδα φαγητού.

 

Βιβλιογραφία

Atkins P. Analysis of Gourmet Salts for the Presence of Heavy Metals. 
Egan BM. Pleiotropic benefits of moderate salt reduction. Hypertension. 2009 Sep;54(3):447-8. 
Galvis-Sanchez AC et al. Fourier transform near-infrared spectroscopy application for sea salt quality evaluation. J Agric Food Chem. 2011 Oct 26;59(20):11109-16.

Harvard Health Publication.  Salt and your health, Part I: The sodium connection.http://www.health.harvard.edu/newsletter_article/salt-and-your-health 
Sanada H et al. Genetics of salt-sensitive hypertension. Curr Hypertens Rep. 2011;13(1):55-66. 
Schweda F . Salt feedback on the renin-angiotensin-aldosterone system. Pflugers Arch. 2015 Mar;467(3):565-76. 
The American Heart Association's Diet and Lifestyle Recommendations.