Το   In-Gourmet   σε   55   γλώσσες    In-Gourmet   in   55   languages






































ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό αλεύρι (μισό σκληρό, μισό μαλακό)
  • 2 ποτήρια του νερού ελαιόλαδο
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
Χορτόψωμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τα ανακατεύουμε όλα καλά και τα στρώνουμε σε λαμαρίνα κανονικής (οικογενιακής) ηλεκτρικής κουζίνας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για μία ώρα. (και κάτι ίσως). Αν θέλουμε γίνεται και με φάριν απ, οπότε αφαιρούμε τα διογκωτικά (μπέικινγκ και σόδα). ...














Kρητική και μεσογειακή διατροφή κόντρα στη παχυσαρκία !













Λαχανικά με κάρι
Λαχανικά με κάρι
ΥΛΙΚΑ:
  • 60 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 200 γρ. κόκκινη πιπεριά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Αλατίζουμε, προσθέτουμε ...
Μια πιο ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική για τα παιδιά με υπερκινητικότητα
Μια πιο ισορροπημένη διατροφή θα μπορούσε να αποδειχτεί ευεργετική για τα παιδιά με υπερκινητικότητα, ...
ΥΛΙΚΑ:
  • 4 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το βιτάμ. Προσθέτουμε κατόπιν το σιμιγδάλι σιγά σιγά προσέχοντας να μην σβωλιάσει καθώς ανακατεύουμε. Μόλις πήξει ...
ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό φρέσκο σπανάκι
  • 150 γρ. γιαούρτι με λίγα λιπαρά
Σπανάκι με γιαούρτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε καλά το σπανάκι και το μαγειρεύουμε σε σκεπασμένη χύτρα, χωρίς να βάλουμε νερό, μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζουμε ...



20 Οκτωβρίου 2025

Τι αποκαλύπτει έρευνα για τις σημερινές ανθρώπινες και τι πρέπει να κάνουμε Το φαγητό μας καταστρέφει τη Γη




Χάρβαρντ

Η πιο ολοκληρωμένη μέχρι τώρα επιστημονική αξιολόγηση για το πώς οι διατροφικές συνήθειες αποσταθεροποιούν τον πλανήτη δόθηκε στη δημοσιότητα από την EAT-Lancet Commission, ένα διεθνές πάνελ 70 κορυφαίων επιστημόνων από έξι ηπείρους. Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από το φαγητό. Το μεθάνιο που απελευθερώνεται από τα βοοειδή, οι αποψιλώσεις δασών για καλλιέργειες ζωοτροφών και η χρήση ορυκτής ενέργειας για την παραγωγή λιπασμάτων αποτελούν βασικούς παράγοντες. Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως προκύπτει από τη μελέτη, ακόμη κι αν ο κόσμος σταματούσε αύριο να καίει άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι διατροφικές μας συνήθειες θα αρκούσαν για να ωθήσουν την κλιματική κρίση πέρα από τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου. Η ζημιά όμως δεν περιορίζεται στις εκπομπές. Τα συστήματα τροφίμων αναδεικνύονται πλέον ως ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο η ανθρωπότητα υπερβαίνει τα «ασφαλή όρια λειτουργίας» της Γης, γνωστά ως πλανητικά όρια. Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν απώλεια βιοποικιλότητας, υποβάθμιση εδαφών, έλλειψη γλυκού νερού και ρύπανση από λιπάσματα. «Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά» δήλωσε ο Σουηδός επιστήμονας Γιόχαν Ρόκστρεμ, συμπρόεδρος της επιτροπής και εισηγητής του πλαισίου για τα πλανητικά όρια. «Το φαγητό από μόνο του μπορεί να μας ωθήσει πέρα από τον 1,5°C -αλλά μπορεί και να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε». Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι ακόμη εφικτό να τραφούν 10 δισ. άνθρωποι με υγιεινή ...

15 Οκτωβρίου 2025

To αλκοόλ, ακόμα και σε μικρή ποσότητα, αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας




Λονδίνο.-

Η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «BMJ Evidence Based Medicine». Μάλιστα, αντίθετα με άλλες μελέτες διαπιστώθηκε ότι ακόμα και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ είναι απίθανο να μειώσει τον κίνδυνο. Η συγκεκριμένη συνδυασμένη παρατηρησιακή και γενετική μελέτη εντόπισε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται παράλληλα με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται. Για παράδειγμα, η κατανάλωση τριών ποτών την εβδομάδα συσχετίστηκε με 15% μεγαλύτερο ρίσκο σε σχέση με την κατανάλωση ενός ποτού την εβδομάδα. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε προστατευτική επίδραση από τα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ. Επιπλέον, όσοι εμφάνισαν άνοια συνήθως έπιναν λιγότερο με την πάροδο των ετών στα χρόνια που προηγήθηκαν της διάγνωσής τους, γεγονός που υποδηλώνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η πρώιμη γνωστική παρακμή οδηγεί σε μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ και αυτό αποτελεί τη βάση των υποτιθέμενων προστατευτικών επιδράσεων του αλκοόλ. Όπως παρατηρούν οι ερευνητές, «το μοτίβο μειωμένης κατανάλωσης αλκοόλ πριν από τη διάγνωση της άνοιας που παρατηρήθηκε στη μελέτη μας υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της εξαγωγής συμπερασμάτων για την αιτιότητα από τα δεδομένα παρατήρησης, ειδικά σε ηλικιωμένους πληθυσμούς». Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα από δύο μεγάλες βιοϊατρικές βάσεις δεδομένων, το αμερικανικό US Million Veteran Program (MVP) και τη βρετανική Biobank. Οι συμμετέχοντες, ηλικίας από 56 έως 72 ετών, κατά την έναρξη της μελέτης παρακολουθήθηκαν από την αρχή μέχρι την πρώτη διάγνωση άνοιας, τον θάνατο ...

28 Αυγούστου 2025

Οι τηγανητές πατάτες συνδέονται με τον Διαβήτη Τύπου 2




Πηγή The BMJ Η συχνή κατανάλωση τηγανητής πατάτας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη Τύπου 2, ενώ τα δημητριακά ολικής άλεσης φαίνεται να έχουν προστατευτικό ρόλο, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό The BMJ. «Η έρευνά μας παρέχει πιο ολοκληρωμένα στοιχεία, καθώς εξετάζει διαφορετικά είδη πατάτας, παρακολουθεί διατροφικές συνήθειες επί δεκαετίες και μελετά τι συμβαίνει όταν οι πατάτες αντικαθίστανται από άλλα τρόφιμα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Seyed Mohammad Mousaviί, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ. «Αντί να αναρωτιόμαστε αν η πατάτα είναι καλή ή κακή, μετατοπίζουμε τη συζήτηση σε ένα πιο ουσιαστικό ερώτημα: πώς την προετοιμάζουμε και με τι μπορούμε να την αντικαταστήσουμε στη διατροφή μας;», επεσήμανε. Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από περισσότερους από 205.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν σε τρεις μεγάλες διαχρονικές έρευνες στις ΗΠΑ, με παρακολούθηση που διήρκεσε πάνω από 30 χρόνια. Σ? αυτό το διάστημα, καταγράφηκαν πάνω από 22.000 νέες περιπτώσεις Διαβήτη Τύπου 2. Επίσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν και μετα-ανάλυση δεδομένων από παλαιότερες μελέτες, με πάνω από 500.000 συμμετέχοντες και 43.000 περιστατικά διαβήτη από τέσσερις ηπείρους. Τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης επιβεβαίωσαν τη σύνδεση μεταξύ του τρόπου κατανάλωσης πατάτας και κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Για πάνω από 30 χρόνια, οι συμμετέχοντες απαντούσαν τακτικά σε ερωτηματολόγια διατροφής, αναφέροντας λεπτομερώς τη συχνότητα με την οποία κατανάλωναν ορισμένα τρόφιμα, όπως πατάτες τηγανητές, ψητές, βραστές ή πουρέ, καθώς και δημητριακά ...

15 Ιουνίου 2025

Ψωμί με συνταγή? 5.000 ετών ξεπουλάει στην Τουρκία!




΄Αγκυρα.- Πριν από περίπου 5.000 χρόνια, κάποιος έθαψε ένα κομμάτι καμένο ψωμί κάτω από το κατώφλι ενός σπιτιού στην Ανατολία, στην κεντρική Τουρκία. Πιθανώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που μας φαίνεται περίεργο, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια τελετουργία για να ευχηθούν αφθονία στην οικογένεια που ζούσε σε αυτό το σπίτι, χτισμένο γύρω στο 3300 π.Χ., στις αρχές της Εποχής του Χαλκού. Τον Σεπτέμβριο του 2024, αρχαιολόγοι έφεραν στο φως, αυτό το κομμάτι ψωμί και βοήθησαν ένα τοπικό αρτοποιείο να αναδημιουργήσει τη συνταγή. Τώρα το αρχαίο καρβέλι πωλείται κυριολεκτικά σαν ζεστό κέικ, στην συγκεκριμένη περιοχή της Τουρκίας. Oι πελάτες το θεωρούν...λιχουδιά και ο αρτοποιείο ξεπουλάει,ενω δέχεται και παραγγελίες απο καταστήματα. Ο συγκεκριμένος αρτοποιός υποσχέθηκε οτι θα δώσει τη συνταγή και στους υπόλοιπους συναδέλφους του,που ....έκαναν παράπονα! ...

03 Ιουνίου 2025

H περίπτωση τών ΗΠΑ

Αύξηση θανάτων από καρκίνο λόγω αλκοόλ




Σικάγο.-

Οι θάνατοι από καρκίνο λόγω αλκοόλ σχεδόν διπλασιάστηκαν στις ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια, όπως διαπιστώνεται σε έρευνα, με επικεφαλής το Sylvester Comprehensive Cancer Center τού Πανεπιστημίου τού Μαϊάμι. Αλλη έρευνα -τού Κέντρου Καρκίνου MD Anderson τού Πανεπιστημίου τού Τέξας -εντοπίζει ότι το 60% των ενήλικων Αμερικανών αγνοεί τη σύνδεση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου. Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε χρόνο στις ΗΠΑ γίνονται περίπου 100.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου που σχετίζονται με το αλκοόλ, περίπου 5% όλων των περιπτώσεων καρκίνου, ενώ σημειώνονται και περίπου 20.000 θάνατοι. Οι ερευνητές εξέτασαν το σύνολο των θανάτων από καρκίνο, καθώς και πιο συγκεκριμένα αυτούς που οφείλονται σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου που είναι γνωστό ότι επηρεάζονται από την κατανάλωση αλκοόλ: καρκίνο του μαστού, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του λαιμού, του λάρυγγα, του στόματος και του οισοφάγου. Διαπίστωσαν ότι μεταξύ 1990 και 2021, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από καρκίνο που σχετίζονται με το αλκοόλ σχεδόν διπλασιάστηκε στις ΗΠΑ: από λίγο λιγότερους από 12.000 θανάτους ετησίως σε λίγο πάνω από 23.000.
Η επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα υψηλή σε άνδρες άνω των 55 ετών, στους οποίους η θνησιμότητα από καρκίνο που συνδέεται με το αλκοόλ αυξήθηκε κατά λίγο πάνω από 1% κάθε χρόνο μεταξύ 2007 και 2021. Στους άνδρες ηλικίας 20-54 ετών, τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν ελαφρώς. Αντίθετα, στις γυναίκες, τόσο νέες όσο και ...

ΑΡΧΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΩΝ