15 Φεβρουαρίου 2023
5χρονη απο την Βρετανία ζυγίζει 45 κιλά και πάσχει από σύνδρομο που
την κάνει διαρκώς να πεινάει

Λονδίνο.-
Ένα 5χρονο κοριτσάκι ζυγίζει 45 κιλά, καθώς πάσχει από μια σπάνια
πάθηση που την κάνει να θέλει όλο και περισσότερο φαγητό.
Η 25χρονη μητέρα της, Holly Williams από το Ηνωμένο Βασίλειο,
αποφάσισε να πάρει μια δραστική λύση βάζοντας ειδική πόρτα στην
κουζίνα ώστε η μικρή Harlow να μην μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση στο
φαγητό...
Η Harlow πάσχει από το σύνδρομο Prader-Willi και της λείπει το
χρωμόσωμα 15, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της πείνας. Ως εκ
τούτου, η Harlow έχει συνεχώς όρεξη και θέλει πάντα να τρώει.
«Η ειδική πόρτα στην κουζίνα βοηθάει στο να μην μπορεί η Harlow να
πηγαίνει στα ντουλάπια ψάχνοντας για φαγητό», δήλωσε η Williams στο
Caters.
Και πρόσθεσε: «Στο μέλλον θα πρέπει να πάρω περαιτέρω μέτρα και καθώς
η Harlow μεγαλώνει, το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να πάρω
κλειδαριές για την κουζίνα».
Σε ηλικία μόλις 6 μηνών, η Harlow διαγνώστηκε με το σύνδρομο, για το
οποίο η μητέρα της δεν είχε ακούσει ποτέ πριν.
Το σύνδρομο Prader-Willi είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή, σύμφωνα
με την Mayo Clinic, και μπορεί να εκδηλωθεί με σωματικά, ψυχικά και
προβλήματα συμπεριφοράς. Πολλές από τις επιπλοκές της νόσου οφείλονται
στην παχυσαρκία.
Το σύνδρομο καθυστέρησε την ικανότητα της Harlow σε πολλά πράγματα.
Αρχικά δεν μπορούσε να κρατήσει το κεφάλι της ψηλά μέχρι την ηλικία
των 8 μηνών και δεν ...
30 Ιανουαρίου 2023
Aπίστευτα μεγάλη και επικίνδυνη η μόλυνση στις λίμνες και τα ποτάμια τών ΗΠΑ
Ένα ψάρι του γλυκού νερού ισοδυναμεί με το να πίνεις επί ένα μήνα
μολυσμένο νερό

Νέα Υόρκη.-
Το να καταναλώσεις ένα ψάρι, που έχει αλιευθεί στις λίμνες ή τους
ποταμούς των Ηνωμένων Πολιτειών, ισοδυναμεί με το να πίνεις επί ένα
μήνα νερό μολυσμένο με τους λεγόμενους «αιώνιους» ρυπαντές, τις PFAS
(υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες), σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε
στη δημοσιότητα.
Αυτά τα χημικά προϊόντα αναπτύχθηκαν στα χρόνια του 1940 για να
αντιστέκονται στο νερό και τη θερμότητα. Τα βρίσκει κανείς στις
αντικολλητικές επενδύσεις, στα υφάσματα, ή στις συσκευασίες τροφίμων.
Όμως το γεγονός ότι αυτές οι PFAS δεν καταστρέφονται ,σημαίνει ότι
έχουν συσσωρευθεί με τον καιρό στον αέρα, στο έδαφος και στα ύδατα των
λιμνών και των ποταμών, στην τροφή, μέχρι και στο ανθρώπινο σώμα.
Οι εκκλήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί για μια πιο αυστηρή κανονιστική
ρύθμιση της χρήσης των PFAS, που είναι βλαβερές για την υγεία, με
επιπτώσεις στο ήπαρ, αύξηση της χοληστερίνης, μειωμένη ανοσολογική
απόκριση και εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνων. Οι ερευνητές θέλησαν να
μετρήσουν τη μόλυνση των ψαριών του γλυκού νερού αναλύοντας 500
δείγματα τα οποία ελήφθησαν από τις λίμνες και τους ποταμούς των ΗΠΑ.
Το μέσο ποσοστό μόλυνσης ήταν 9,5 μικρογραμμάρια ανά κιλό, σύμφωνα με
τη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental
Research. Στο σύνολο των μολυσμένων δειγμάτων, τα τρία τέταρτα ήταν
PFOS, ένας από τους πιο συνηθισμένους και πιο βλαβερούς ρυπαντές
μεταξύ των χιλιάδων που αποτελούν τις PFAS.
Το να φας ένα ψάρι ...
16 Ιανουαρίου 2023
Ποιες άλλες διακρίθηκαν
Καλύτερη διατροφή στον κόσμο για το 2023 η μεσογειακή

Nέα Υόρκη.-
Ένα ακόμη μετάλλιο ? το 6ο στη σειρά ? λαμβάνει η μεσογειακή διατροφή,
σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του 2023 που ανακοινώθηκαν από το U.S.
News & World Report.
Μάλιστα, η μεσογειακή δίαιτα όχι μόνο έλαβε τον τίτλο της καλύτερης
συνολικής διατροφής, αλλά πήρε το χρυσό και στις κατηγορίες καλύτερης
δίαιτας για υγιεινή διατροφή και καλύτερης δίαιτας με βάση τα φυτά,
αναφέρει η έκθεση.
Σε δύο νέες κατηγορίες που προστέθηκαν για το 2023, η Μεσογειακή
ισοβάθμησε με τις δίαιτες TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) που
μειώνει τη χολεστερόλη και την flexitarian ως καλύτερη δίαιτα φιλική
προς την οικογένεια και με την DASH (δίαιτα για την αποφυγή της
υπέρτασης) ως καλύτερη δίαιτα για την υγεία των οστών και των
αρθρώσεων.
«Αναζητούμε πάντα καλύτερες συνθήκες υγείας. Αλλά συχνά δεν υπάρχουν
αρκετά επιστημονικά δεδομένα που να εξετάζουν τη δίαιτα Χ και την
πάθηση Χ» δήλωσε η Γκρέτα Σκούλερ, διευθύνουσα συντάκτρια υγείας του
U.S. News & World Report, η οποία επιβλέπει την ετήσια κατάταξη των
διαιτών.
«Ωστόσο, η υγεία των οστών και των αρθρώσεων είναι ένας τομέας όπου
υπάρχει αρκετή επιστημονική βιβλιογραφία» πρόσθεσε η Σκούλερ.
«Αναγνωρίζουμε επίσης ότι ο πληθυσμός μας γερνάει, οπότε η εστίασε σε
δίαιτες που μπορούν να αυξήσουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων
ατόμων είναι ένα σημαντικό στοιχείο».
Τι είναι ο μεσογειακός τρόπος διατροφής;
Πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί
να μειώσει ...
12 Ιανουαρίου 2023
World Taste Atlas
Δεύτερη καλύτερη κουζίνα στον κόσμο η ελληνική

Παρίσι.-
Ακτινοβολεί στο εξωτερικό η νοστιμιά της παράδοσης που εκπέμπεται από
την ελληνική κουζίνα. Η επιβράβευση για τις γεύσεις της έρχεται και
πάλι μέσα από παγκόσμια κατάταξη, που παρουσιέζεται στον ιστότοπο
Τasteatlas, και όπου η ελληνική κουζίνα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.
Την πρωτιά στον κατάλογο με τις καλύτερες παραδοσιακές κουζίνες
καταλαμβάνει η Ιταλία, τρίτη εμφανίζεται η Ισπανία, τέταρτη η Ιαπωνία,
πέμπτη η Ινδία, έκτο το Μεξικό, έβδομη η Τουρκία όγδοες οι ΗΠΑ, ένατη
η Γαλλία και δέκατο το Περού.
Στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται χώρες της νότιας Ευρώπης με ισχυρό
και αναλλοίωτο το στοιχείο της παράδοσης, ενώ ακολουθούν οι γεύσεις
από Ασία και Αμερική.
Αξιολογώντας τα πιο νόστιμα ελληνικά φαγητά που έδωσαν στη χώρα μας τη
δεύτερη θέση, στην ιστοσελίδα φιγουράρει το φιστίκι Αιγίνης, τα
ροδάκινα Νάουσας, το σαγανάκι και η μπουγάτσα.
...
30 Νοεμβρίου 2022
«Πράσινο φως» για το πρώτο εργαστηριακό κρέας πουλερικών για ανθρώπινη
κατανάλωση

Μπέρκλεϊ.-
Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA) έδωσε για πρώτη φορά
την έγκρισή της για την κυκλοφορία στην αγορά ενός προϊόντος κρέατος
πουλερικών, που έχει αναπτυχθεί με εργαστηριακές μεθόδους και
προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Πρόκειται για κρέας κοτόπουλου
που έχει καλλιεργηθεί εργαστηριακά, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη
κύτταρα από ζωντανά ζώα.
Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία Upside Foods, η οποία
χρησιμοποιεί τα ζωικά κύτταρα για να παράγει κρέας μέσα σε δεξαμενές
βιοαντιδραστήρων από ανοξείδωτο χάλυβα. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το
2015 με έδρα το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και έχει ήδη κάνει επενδύσεις
εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, διαβεβαίωσε ότι το προϊόν της είναι
ασφαλές για τους ανθρώπους και η FDA συναίνεσε.
«Ο κόσμος γνωρίζει μια διατροφική επανάσταση και η FDA δεσμεύεται να
υποστηρίξει την καινοτομία στην προμήθεια τροφής», αναφέρεται σε
σχετική ανακοίνωση στελεχών της αρμόδιας εποπτικής αρχής. Προτού
πάντως το εργαστηριακό κρέας βγει στην αγορά, πρέπει να δοθεί έγκριση
από την υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων Food Service and Inspection
Service του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.
Κοτόπουλο εργαστηριακής προέλευσης σερβιρίστηκε στους συμμετέχοντες
στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το
πρακτορείο Ρόιτερς.
Μια ένδειξη ότι αυξάνεται η ζήτηση για
εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με το κρέας της κτηνοτροφίας που έχει
σημαντικές επιπτώσεις για την κλιματική αλλαγή, λόγω των πολλών
εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» που εκλύονται στην παραγωγική
αλυσίδα.
...