20 Ιουλίου 2023

Eνα ελληνικό φαγητό είναι ανάμεσα στα... 50 χειρότερα του κόσμου !


Παρίσι.-
Η Κρήτη φημίζεται για την κουζίνα της έχοντας ξετρελάνει ανθρώπους όπως ο διάσημος σεφ Γκόρντον Ράμσι, μέχρι τον γευσιγνώστη Άντονι Μπουρντέν. Υπάρχει όμως ένα πιάτο με «καταγωγή» από την Κρήτη που βρίσκεται ανάμεσα στα 50 χειρότερα φαγητά του κόσμου ,σύμφωνα με την κατάταξη σε λίστα τού Μέσου Ενημέρωσης TasteAtlas. Και μάλιστα αυτή είναι η μοναδική ελληνική «εκπροσώπηση» στην εν λόγω λίστα.
Οι κατατάξεις τροφίμων του TasteAtlas βασίζονται στις αξιολογήσεις τού κοινού τού διεθνές μέσου, με μια σειρά μηχανισμών που αναγνωρίζουν τους πραγματικούς χρήστες και αγνοούν τις αξιολογήσεις των bot, των εθνικιστών ή των τοπικών πατριωτών και δίνουν πρόσθετη αξία στις αξιολογήσεις των χρηστών που το σύστημα αναγνωρίζει ως γνώστες.
Για τη λίστα «50 χειρότερα βαθμολογημένα πιάτα στον κόσμο» μέχρι τις 13 Ιουλίου 2023, καταγράφηκαν 336.885 αξιολογήσεις, εκ των οποίων οι 227.643 αναγνωρίστηκαν από το σύστημα ως νόμιμες.
Στη λίστα υπάρχει... μπόλικη εκπροσώπηση από Σκανδιναβία, Ρωσία, Αφρική, χώρες της Βαλτικής, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν φημίζεται για την κουζίνα του.
Ποιό είναι όμως αυτό το ελληνικό φαγητό που βρίσκεται στην 31η θέση ανάμεσα στα χειρότερα του κόσμου; Πρόκειται για την σοφεγάδα ή συμπεθεριό και θεωρείται το μπριάμ της Κρήτης.
«Με καταγωγή από την Κρήτη, η σοφεγάδα είναι ένα χορταστικό στιφάδο λαχανικών που μπορεί να φτιαχτεί με οποιαδήποτε λαχανικά της εποχής. Συνήθως περιλαμβάνει κολοκυθάκια, πιπεριές, πατάτες, μελιτζάνες, πράσα, ντομάτες και διάφορα μπαχαρικά και βότανα. Δεν υπάρχει καθορισμένη συνταγή για τη σοφεγάδα, και παρόλο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά και απολαμβάνεται συχνά ως νηστίσιμο πιάτο, ορισμένες εκδοχές μπορούν να περιλαμβάνουν θαλασσινά ή σαλιγκάρια.
Αυτό το χορταστικό στιφάδο λέγεται ότι χρονολογείται στις αρχές του 20ού αιώνα και παραδοσιακά παρασκευάζεται σε πήλινα δοχεία.
Προαιρετικά, μπορεί επίσης να τελειώσει στο φούρνο.
Το πιάτο απολαμβάνεται ως κύριο πιάτο και συνήθως συνοδεύεται από τραγανό ψωμί στο πλάι.
Το τυρί φέτα ή μυζήθρα μπορεί να σερβιριστεί στο πλάι ή να θρυμματιστεί πάνω στο πιάτο», αναφέρει το Taste Atlas