30 Ιουλίου 2023

Τελικά έζησε για περισσότερα από 40 χρόνια
Του έδιναν 9 μήνες ζωής και εκείνος αποφάσισε να μετακομίσει στην Ικαρία


Ικαρία.-
Σε μια αξιοσημείωτη ιστορία που αψηφά τις πιθανότητες, ο Ομογενής Σταμάτης Μωραΐτης κατάφερε να «ξεγελάσει τον θάνατο» μετακομίζοντας στην Ικαρία.
Μετά την καταστροφική διάγνωση τού καρκίνου τού πνεύμονα το 1976, είχε ενημερωθεί ότι του απόμειναν μόνο εννέα μήνες ζωής.
Απτόητος από τη ζοφερή πρόγνωση, πήρε την απόφαση να αλλάξει τη ζωή του και να εγκαταλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε δημιουργήσει οικογένεια, και να επιστρέψει στη γενέτειρά του, την Ικαρία.
Σχεδίαζε να περάσει τους υπόλοιπους μήνες του εκεί, απολαμβάνοντας το κρασί και αγκαλιάζοντας το οικείο περιβάλλον.
Ωστόσο, κάτι ανεξήγητο συνέβη μετά την επιστροφή του στην Ικαρία. Όσο περνούσαν οι μήνες, ο Σταμάτης ένοιωθε πιο δυνατός και υγιής.
Ξεπερνώντας τη δυσοίωνη προθεσμία των εννέα μηνών, συνέχισε να ζει και να ευημερεί στο νησί.
Καθώς τα χρόνια περνούσαν, ο Σταμάτης γιόρτασε τα 98α γενέθλιά του, ξεπερνώντας την αρχική του πρόβλεψη κατά... 45 χρόνια.
Ερωτηθείς για το μυστικό της μακροζωίας του σε συνέντευξή του στο BBC, είπε: «Δεν είμαι γιατρός, αλλά νομίζω ότι το κρασί βοήθησε».
Ενώ η προτίμησή του για το κρασί μπορεί να ήταν ένα ανάλαφρο σχόλιο, πίστευε πραγματικά ότι ο τρόπος ζωής και η διατροφή του νησιού έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παρατεταμένη ζωή του.
Η Ικαρία, γνωστή και ως «το νησί όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν», κατατάσσεται στη περιοχή με ασυνήθιστα υψηλό προσδόκιμο ζωής.
Οι κάτοικοι τείνουν να ζουν κατά μέσο όρο δέκα χρόνια περισσότερο από τους ανθρώπους σε άλλα μέρη της Δυτικής Ευρώπης.
Ο Σταμάτης απέδωσε την εξαιρετική μακροζωία του σε ένα συνδυασμό παραγόντων. Τόνισε τη σημασία της κατανάλωσης τοπικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, και της ζωής χωρίς άγχος.
Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι διαδεδομένη στις γαλάζιες ζώνες, έχει συμβάλει σημαντικά στη συνολική ευημερία των κατοίκων του νησιού.
Αυτή η διατροφή περιλαμβάνει συνήθως μια ισορροπημένη πρόσληψη λαχανικών, πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών, ενώ είναι χαμηλή σε ζάχαρη - μια συνταγή για καλή υγεία και μακροζωία.