Κουραμπιέδες
Κουραμπιέδες

ΥΛΙΚΑ:
  • 650 γρ. βούτυρο
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 κούπα αμύγδαλα
  • 2 βανίλιες
  • 1 φλιτζάνι άχνη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 κιλό αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεκινάμε με τα αμύγδαλα που πρέπει να είναι ξεφλουδισμένα γι΄αυτό ή τα αγοράζουμε έτοιμα ή τα ξεφλουδίζουμε εμείς. Τα βάζουμε σε μια κατσαρολα μαζί με νερό ίσα ίσα να τα σκεπάσει και το βάζουμε να βράσει. Το κατεβάζουμε, σουρώνουμε το νερό και τους βγάζουμε την φλούδα. Έπειτα τα βάζουμε στο φούρνο για να τα καβουρδίσουμε. Τέλος τα κόβουμε σε κομμάτια. Για τους κουραμπιέδες χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, αφού το έχουμε βγάλει μια ώρα νωρίτερα από το ψυγείο, μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε τα αυγά και τη σόδα διαλυμένη μέσα στο κονιάκ. Κατόπιν τις βανίλιες, την άχνη, τα αμύγδαλα και το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες ότι σχήμα θέλουμε είτε με φορμάκια είτε με το χέρι και τους τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου 20-25 λεπτά. Τέλος τους περνάμε όταν κρυώσουν ελαφρά από την άχνη. Μπορούμε να τους ραντίσουμε πρώτα με ανθόνερο και μετά να τους περάσουμε από την άχνη.