'; } else if($_GET['column']=='gliko') { echo ''; } else if($_GET['column']=='giagia') { echo ''; } else { echo ''; } ?>

Κόκκινες φακές
Κόκκινες φακές

ΥΛΙΚΑ:
  • 200 γρ. κόκκινες φακές
  • 1 μεγαλούτσικη πατάτα
  • 2 καρότα
  • 3 γλυκές κόκκινες πιπεριές (φλωρίνης)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 ολόκληρη καυτερή πιπερίτσα
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • παρθένο ελαιόλαδο
  • νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεπλένουμε δύο νερά τις φακές. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσετε κατά πολύ τον αφρό που δημιουργείται από τον βρασμό της φακής. Προετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας για να τα έχουμε σε απόσταση χεριούς. Χοντροκόβουμε την πατάτα, τα καρότα, το κρεμμύδι τις κόκκινες γλυκιές πιπεριές (φλωρίνης) και τα πράσινα φυλλαράκια από τα φρέσκα κρεμμύδια. Είναι τα υλικά που θα ρίξουμε στη σούπα, μαζί με τις φακές. Αφήνουμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά (θυμάρι, δυόσμο, σκορδάκι, καυτερή πιπερίτσα), μαζί τους και το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, μαζί με τον πελτέ της ντομάτας και το ελαιόλαδο για να φτιάξουμε μία ?βάση? με την οποία θα αρωματίσουμε τη σούπα. Τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη. Επιστρέφουμε στην ετοιμασία της σούπας μας. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό, την ανεβάζουμε στο μάτι και προσθέτουμε όλα τα χοντροκομμένα λαχανικά μας, προσθέτουμε και ένα φλυτζάνι (200 με 210 γραμμάρια) κόκκινες φακές, ανακατεύουμε καλά και, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, βράζουμε για ένα 20λεπτο. Οι φακές είναι έτοιμες και λίγο νωρίτερα, πρέπει όμως να βράσουν και οι πατάτες με τα καρότα. Στο τέλος αυτού του χρόνου μεταφέρουμε, σε μία ή δύο ή και τρεις δόσεις, τη σούπα μας στο blender (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και mixer βυθίσεως (minipimer) ή απλό) και πολτοποιούμε να πάρουμε μία ελαφρά πυκτή σαλτσούλα. Σας προτείνω, ένα μέρος από τη σούπα (3-4 κουτάλες, από το υγρό της μόνο, όχι και τα λαχανικά), να την αφήσετε στην άκρη, να δείτε πως είναι η τελική σούπα και ανάλογα να αποφασίσετε ένα θα προσθέσετε και αυτήν (αραιώνοντάς της) ή όχι. Αδειάζουμε το πολτοποιημένο περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μπολ, ανεβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και, αφού προσθέσουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και περιμένουμε να ζεσταθεί, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα αρωματικά (το θυμάρι, το σκόρδο, το δυόσμο, το λευκό των φρέσκων κρεμμυδιών και τη καυτερή πιπερίτσα) να μαλακώσουν, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και τις 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά (χωρίς να προσθέσουμε νερό, η σάλτσα πρέπει να είναι πηκτή). Αφήνουμε να μαγειρευθούν για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τις πολτοποιημένες φακές με τα λαχανικά, από το μπολ. Ανακατεύουμε καλά, να ενωθούν όλα τα υλικά (το λάδι από τη ?βάση? θα ανέβει στην επιφάνεια, στα τοιχώματα της κατσαρόλας), προσθέτουμε λίγο αλάτι και αφήνουμε να πάρει δυό βράσεις (2 με 3 λεπτά).