'; } else if($_GET['column']=='gliko') { echo ''; } else if($_GET['column']=='giagia') { echo ''; } else { echo ''; } ?>

Γαλατόπιτα
Γαλατόπιτα

ΥΛΙΚΑ:
  • 2 ½ λιτρα φρεσκο γαλα
  • 3 φλιτζανια ζαχαρη
  • 1 φλιτζανι σιμιγδαλι ψιλο
  • 1 φλιτζανι κοφτο αλευρι για ολες τις χρησεις
  • 6 βανιλιες
  • 8 αβγα
  • Ξυσμα λεμονιου
  • 2 κουταλιες της σουπας βουτυρο
  • 1 πρεζα αλατι
  • Λιγο βουτυρο για τα φυλλα
  • 5 φυλλα κρουστας ή βηρυτου
  • Κανελα για γαρνιρισμα
  • Ζαχαρη για γαρνιρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Απο τα τρια φλιτζανια ζαχαρη κραταμε το μισο φλιτζανι για αργοτερα. Χτυπαμε σε μια μπασινα τα 2 ½ φλιτζανια ζαχαρη, το σιμιγδαλι, το αλευρι, τα 6 απο τα 8 αβγα, τις βανιλιες, το αλατι και το ξυσμα. Ζεσταινουμε το γαλα και ριχνουμε λιγο χλιαρο γαλα στο μειγμα ανακατευοντας καλα με αβγοδαρτη. Ολο μαζι το βαζουμε στην κατσαρολα με το υπολοιπο γαλα που ζεσταινεται. Ανακατευουμε καλα, ωσπου να δεσει η κρεμα. Μολις δεσει, αποσυρουμε και προσθετουμε 2 κουταλιες της σουπας βουτυρο. Ανακατευουμε καλα για να ενσωματωθει. Βουτυρωνουμε ενα στρογγυλο ταψι, στρωνουμε το 1ο φυλλο και απο πανω στρωνουμε το 2ο βουτυρωμενο φυλλο. Πασπαλιζουμε με κανελα και ζαχαρη, στρωνουμε το 3ο βουτυρωμενο φυλλο, πασπαλιζουμε παλι με κανελλα και ζαχαρη και επαναλαμβανουμε το ιδιο για το 4ο και το 5ο φυλλο. Απο πανω αδειαζουμε την κρεμα. Χτυπαμε τα 2 αβγα με το ½ φλιτζανι ζαχαρη. Τα ριχνουμε πανω στην επιφανεια του γλυκου. Γυριζουμε τις ακρες των φυλλων προς τα μεσα και ριχνουμε 3-4 κομματακια βουτυρο στη γαλατοπιτα. Ψηνουμε στους 170ο c για 40΄ λεπτα μεχρι να ροδισει. Αν θελουμε, μολις ψηθει πασπαλιζουμε με κρυσταλλικη ζαχαρη και κανελα.