Ριζότο με φινόκιο
Ριζότο με φινόκιο
ΥΛΙΚΑ:
- 200 γρ.ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρολίνα)
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό φινόκιο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
- 450 ml ζωμός λαχανικών (ζεστός)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγη τριμμένη παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε το φινόκιο, αφαιρούμε τα σκληρά κομμάτια του και το ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι, γουώκ ή πλατιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το μισό βούτυρο
και τα αφήνουμε να ζεσταθούν.
Σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το φινόκιο και το κρεμμύδι για 5-6΄μέχρι να μαλακώσουν.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι.Το σωτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 2΄
περίπου μέχρι να γυαλίσει.
Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε 1-2΄μέχρι να εξατμισθεί, αλατοπιπερώνουμε και
αρχίζουμε να ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό, σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Κάθε φορά που
το ρύζι απορροφά το υγρό, ρίχνουμε και άλλον ζωμό. Σ΄αυτό το στάδιο μπορείτε να
μειώσετε λίγο τη φωτιά.
Μετά από 18΄περίπου το ρύζι είναι έτοιμο.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύουμε και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε λίγη τριμμένη παρμεζάνα, ανακατεύουμε μία τελευταία φορά, περιμένουμε 2-
3΄και σερβίρουμε αμέσως.Αν θέλουμε προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.