Ριζότο με φινόκιο
Ριζότο με φινόκιο

ΥΛΙΚΑ:
  • 200 γρ.ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρολίνα)
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό φινόκιο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
  • 450 ml ζωμός λαχανικών (ζεστός)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγη τριμμένη παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουμε το φινόκιο, αφαιρούμε τα σκληρά κομμάτια του και το ψιλοκόβουμε. Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι, γουώκ ή πλατιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το μισό βούτυρο και τα αφήνουμε να ζεσταθούν. Σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το φινόκιο και το κρεμμύδι για 5-6΄μέχρι να μαλακώσουν. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι.Το σωτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 2΄ περίπου μέχρι να γυαλίσει. Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε 1-2΄μέχρι να εξατμισθεί, αλατοπιπερώνουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό, σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Κάθε φορά που το ρύζι απορροφά το υγρό, ρίχνουμε και άλλον ζωμό. Σ΄αυτό το στάδιο μπορείτε να μειώσετε λίγο τη φωτιά. Μετά από 18΄περίπου το ρύζι είναι έτοιμο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύουμε και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε λίγη τριμμένη παρμεζάνα, ανακατεύουμε μία τελευταία φορά, περιμένουμε 2- 3΄και σερβίρουμε αμέσως.Αν θέλουμε προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.