Τάρτα - ρυζόγαλο
Τάρτα - ρυζόγαλο

ΥΛΙΚΑ:
  • Για τη ζύμη:
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζαχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • Για τη φόρμα:
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • Για τη γέμιση:
  • 150 γρ. ρύζι
  • 750 γρ. γάλα
  • 2 αυγά
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλλια
  • 50 γρ. βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το λειωμένο βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη, τον κρόκο αυγού, τη βανίλια και μισό ποτήρι νερού. Ζυμώνουμε τα υλικά προσθέτοντας νερό αν χρειασθεί. Στη συνέχεια πλάθουμε μπάλα και την αφήνουμε 2 ώρες σε δροσερό μέρος. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το ρυζόγαλο με τη μισή ζάχαρη και κρατάμε κατά μέρος τα ασπράδια των αυγών. Ζεσταίνουμε το φούρνο. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη αλείφουμε με βούτυρο τη φόρμα και στρώνουμε στο εσωτερικό της το φύλλο. Βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο και την αφήνουμε να ψηθεί για 10 λεπτά. Στο μεταξύ κανουμε μαρέγκα τα ασπράδια των αυγών και την προσθέτουμε στο ρυζόγαλο ανακατεύοντας απαλά. Βγάζουμε τη τάρτα από το φούρνο στρώνουμε το ρυζόγαλο στην επιφάνεια της και την αφήνουμε να κρυώσει. Λιώνουμε 50 γρ. βούτυρο, πασπαλίζουμε την τάρτα με την υπόλοιπη ζάχαρη και την περιχύνουμε με το λειωμένο βούτυρο. Τοποθετούμε την τάρτα στον φούρνο να ψηθεί για 25 λεπτά.