Σάμαλι παραδοσιακό
Σάμαλι παραδοσιακό
ΥΛΙΚΑ:
- 500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
- 2 φλυτζάνια ζάχαρη
- 750 γρ. γιαούρτι ολόπαχο
- 1 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη
- 100 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
- 1 κουτ.γλυκού μπέικιν ανακατεμένο με 1 κουτ.γλυκού σόδα σκόνη
- Για το σιρόπι και το γαρνίρισμα:
- 3/4 κιλού ζάχαρη
- 4 φλυτζάνια νερό
- 1 κουτ.σούπας γλυκόζη
- λίγη μαστίχα κοπανισμένη
- χυμό 1/2 λεμονιού
- αμύγδαλα σε φετάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι,τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μπέικιν και τη σόδα με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε ξανά καλά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Δεν βάζουμε όλο το βούτυρο, κρατάμε και για μετά.
Ισιώνουμε με μιά σπάτουλα την επιφάνεια του γλυκού και αφήνουμε 1 ώρα έξω από το φούρνο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40' περίπου. Κοιτάμε να ροδίσει από πάνω.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη και τη μαστίχα για λίγα λεπτά. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.
Aμα βγει το σάμαλι ζεστό από το φούρνο, το χαράζουμε ελαφρά από πάνω σε κομμάτια με ένα μαχαίρι που βυθίζουμε σε ζεστό νερό συχνά και μετά περιχύνουμε πρώτα με το βούτυρο που φυλάξαμε και μετά με το σιρόπι. Αφήνουμε να ποτίσει καλά το σιρόπι και καλύτερα να το κόψουμε την επόμενη μέρα.
Από πάνω πασπαλίζουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα.