Καρυδάκι γλυκό κουταλιού
Καρυδάκι γλυκό κουταλιού

ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό καρυδάκι πράσινο
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1½ ποτήρι νερό
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • Λίγα μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Διαλέγουμε τρυφερά και μικρά πράσινα καρυδάκια. Φοράμε γάντια γιατί βάφουν πολύ το δέρμα. Με πολύ κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε εξωτερικά τη λεπτή τους φλούδα. Ύστερα κόβουμε λίγο τις δύο κορυφές από κάθε καρυδάκι. Τα ζεματάμε για 2΄-3΄ σε νερό που βράζει. Επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές τη διαδικασία. Τα στραγγίζουμε. Αφού κρυώσουν, τα τρυπάμε στην πλευρά του κοτσανιού και τα ζουλάμε να στραγγίσουν καλά. Καρφώνουμε σε καθένα από 1 μοσχοκάρφι. Βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να πάρουν βράση. Προσθέτουμε τα καρυδάκια. Ξαφρίζουμε. Τα βράζουμε για 15΄-20΄ και μετά αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει στην κατσαρόλα. Ξαναβάζουμε το γλυκό στη φωτιά για να δέσουμε σωστά το σιρόπι. Αφού δέσει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Μόλις κρυώσει, βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.