Πορτοκαλόπιτα
Πορτοκαλόπιτα

ΥΛΙΚΑ:
  • για την πίτα
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 1 ποτήρι του νερού καλαμποκέλαιο
  • 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • ξύσμα 2 πορτοκαλιών
  • 1 1/2 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 βανίλιες
  • 1 φακελλάκι μπέικιν πάουντερ
  • για το σιρόπι
  • 2 ποτήρια του νερού νερό
  • 1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού
  • 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε ένα μπολ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη το λάδι, τη ζάχαρη, το γιαούρτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το ξύσμα, το μπέικιν και τα χτυπάμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κόβουμε κάθε φύλλο σε τέσσερα κομμάτια. Τσαλακώνουμε κάθε κομμάτι και το ρίχνουμε στο μείγμα. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε τα φύλλα, για να ενσωματώνονται καλά στο μείγμα. Όταν τελειώσουν όλα τα φύλλα, τα ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο, ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος ή στο ταψί του φούρνου (αλλά στην περίπτωση αυτή η πίτα θα γίνει πιο λεπτή) απλώνοντας το ομοιόμορφα παντού. Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30-35 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Ελέγχουμε, αν ψήθηκε η πίτα, βυθίζοντας το μαχαίρι στο κέντρο και αν βγει στεγνό, είναι έτοιμη. Μόλις βάλουμε την πορτοκαλόπιτα στο φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για 8-10 περίπου λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πετάμε το ξύλο κανέλας. Όταν ψηθεί η πορτοκαλόπιτα, την κόβουμε και όπως είναι καυτή, τη σιροπιάζουμε με το χλιαρό προς κρύο σιρόπι. (Ή μπορούμε πρώτα να τη σιροπιάσουμε και όταν κρυώσει να την κόψουμε.) Γαρνίρουμε την πορτοκαλόπιτα με καραμελωμένες φλούδες πορτοκαλιού ή με γλυκό πορτοκάλι, ή με σαντιγύ, ή με παγωτό ή με σάλτσα σοκολάτας ή με παγωτό και σάλτσα σοκολάτας.