Καρυδόπιτα
Καρυδόπιτα

ΥΛΙΚΑ:
  • 2 και 1/2 μισό φλιτζάνια του τσαγιού καρύδια τριμμένα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού παξιμάδι τριμμένο
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
  • 1/2 του τσαγιού φλιτζάνι βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 2 κουταλιές ρούμι
  • λίγο κανέλα
  • λίγο γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • για το σιρόπι:
  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 3 και 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
  • 2 κουταλιές ρούμι
  • για το γλάσο:
  • 1 κουβερτούρα ολόκληρη
  • 8 με 10 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά σε μια λεκανίτσα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το παξιμάδι, το μπέικιν πάουντερ και τα μυρωδικά μας. Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα με το βούτυρο και τα αυγά. Μετά προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα μικρό ταψάκι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά )μέχρι να βγαίνει στεγνή η οδοντογλυφίδα). Αν θέλουμε στο μείγμα μας πριν το ψήσουμε προσθέτουμε σταγόνες σοκολάτας. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 7 με 8 λεπτά και προς το τέλος προσθέτουμε το ρούμι. Μόλις ψηθεί η καρυδόπιτα (και κρυώσει λίγο) ρίχνουμε το σιρόπι (ζεστό) σιγά σιγά για να μην κάτσει κάτω. Ετοιμάζουμε το γλάσο μας: λιώνουμε την κουβερτούρα και προσθέτουμε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος. Μόλις κρυώσει το γλυκό βάζουμε από πάνω το γλάσο (ζεστό) και στολίζουμε με ολόκληρα καρύδια αν θέλουμε.