Γαλακτομπούρεκο με καταΐφι
Γαλακτομπούρεκο με καταΐφι

ΥΛΙΚΑ:
  • 1 πακέτο καταΐφι
  • 1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα
  • για τη κρέμα:
  • 1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 λίτρο και 1 φλιτζάνι γάλα
  • 4 κουτ. της σούπας βούτυρο
  • 4 κρόκοι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 βανίλια σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζεσταίνετε το γάλα με την ζάχαρη ανακατεύοντας και όταν διαλυθεί η ζάχαρη ρίχνετε το σιμιγδάλι και την βανίλια. Χτυπάτε τους κρόκους και τους ρίχνετε στην κρέμα. Προσθέτετε το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε. Αφήνετε την κρέμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζετε την κρέμα από τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει για να την χρησιμοποιήσετε. Ανοίγετε το καταΐφι και το χωρίζετε σε δύο μέρη. Βουτυρώνετε το ταψί, ανοίγετε το ένα μέρος καταϊφιού, το ραντίζετε με την μισή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο και τα απλώνετε στην βάση του ταψιού. Καλύπτετε τα τοιχώματα με λίγο καταΐφι ακόμη. Αδειάζετε και απλώνετε την κρέμα στο ταψί. Σκεπάζετε με το καταΐφι που περίσσεψε και το περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο. Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους στους 180° C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκινήσει η επιφάνεια. Όταν ψηθεί, το βγάζετε από τον φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει. Για το σιρόπι: Βάζετε στην κατσαρόλα την ζάχαρη με το νερό και το πορτοκάλι κομμένο στην μέση. Βράζετε το σιρόπι για 7-8 λεπτά, βγάζετε το πορτοκάλι και περιχύνετε το καταΐφι με το σιρόπι. Το κόβετε σε μερίδες και το αφήνετε να μουσκέψει στο σιρόπι για 1 ώρα πριν το σερβίρετε.