Μελιτζάνες ιμάμ
Μελιτζάνες ιμάμ

ΥΛΙΚΑ:
  • 8 μέτριες μελιτζάνες (1 1/2 κιλό)
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια
  • 8 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
  • 2/3 κούπας λάδι
  • 1 3/4 κούπας ντοματάκια κονσέρβας ή ώριμες ντομάτες σε κομματάκια
  • 1/2 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες αφαιρώντας μερικές λωρίδες από τη φλούδα. Μπήγοντας ένα μαχαίρι σχίζουμε τις μελιτζάνες σταυρωτά κατά μήκος προσέχοντας να μη φθάσουμε ως τις άκρες. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τις αφήνουμε να σταθούν 1-2 ώρες. Ξεπλένουμε και τις στίβουμε με τις παλάμες να στραγγίσουν όλο το νερό. Τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τις αραδιάζουμε σε πυρέξ σκεύος, που να τις χωράει άνετα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι και το σκόρδο έως ότου μαραθούν καλά και γίνουν διαφανή. Ρίχνουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για 10'. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού δημιουργούμε στις μελιτζάνες ένα βαθούλωμα σε όλο το μήκος και γεμίζουμε με το μείγμα των κρεμμυδιών. Περιχύνουμε με τη σάλτσα που έμεινε στην κατσαρόλα. Πασπαλίζουμε με φρεσκοκομμένο πιπέρι και ψήνουμε τις μελιτζάνες στον φούρνο στους 180 C 1 ώρα περίπου. Πρέπει να μείνουν με το λάδι τους.