Λαγάνα
Λαγάνα

ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ. ή 4 κούπες μαλακό αλεύρι
  • ½ κούπα λάδι + 3 κουταλιές της σούπας για το ταψί
  • 25 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κουταλάκια ξηρή
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • ½ κούπας σουσάμι
  • χλιαρό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Διαλύουμε τη μαγιά (νωπή ή ξηρή) σε λίγο χλιαρό νερό, προσθέτοντας και τη ζάχαρη. Αφήνουμε τη μαγιά μισή ώρα περίπου (μέχρι να αφρίσει). Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και το πασπαλίζουμε με σουσάμι. Σ? ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι και το μίγμα της μαγιάς. Ρίχνουμε εναλλάξ λίγο χλιαρό νερό - λίγο αλεύρι, ζυμώνοντας συνεχώς, έως η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε με τα χέρια. Λαδώνουμε με ένα πινελάκι την επιφάνεια της ζύμης και ρίχνουμε άφθονο σουσάμι. Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για μιάμιση ώρα , μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C. Τοποθετούμε το ταψί σε χαμηλή θέση στο φούρνο και ψήνουμε για 25΄ λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της λαγάνας. Βγάζουμε τη λαγάνα από το ταψί και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.