Γονίδιο «αποθαρρύνει» την κατανάλωση αλκοόλ
Ένα γονίδιο που παίζει ρόλο στο πόσο αλκοόλ συνηθίζει να πίνει κάποιος, ανακάλυψε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών του αλκοολισμού.
Μέχρι σήμερα, είχε ανακαλυφθεί μόνο άλλο ένα γονίδιο που ελέγχει τη διάσπαση του αλκοόλ στο ήπαρ, το οποίο είχε βρεθεί να έχει μια αξιοσημείωτη γενετική επίδραση στην κατανάλωση αλκοόλ.
Σε μια ξεχωριστή έρευνα, αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε άλλους ανθρώπους ο εγκέφαλος απολαμβάνει το ποτό και σε άλλους όχι, με συνέπεια μερικοί πότες να «ανεβαίνουν» ψυχολογικά και άλλοι, αντίθετα, να «πέφτουν».
Όσον αφορά στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές, που ανέλυσαν δείγματα γενετικού υλικού σε περισσότερα από 47.000 άτομα σε διάφορες χώρες και οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσαν ότι όσοι άνθρωποι διαθέτουν μια σπανιότερη παραλλαγή του γονιδίου AUTS2 πίνουν κατά μέσο όρο 5% λιγότερο αλκοόλ σε σχέση με όσους έχουν στο DΝΑ τους την πιο κοινή γενετική παραλλαγή.
Το συγκεκριμένο γονίδιο είχε στο παρελθόν συνδεθεί με τον αυτισμό και τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αν και η πραγματική λειτουργία του δεν είναι ακόμα σαφής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.