27 Δεκεμβρίου 2023

Χρονολογείται από το 1945

Το πιο ακριβό κρασί στον κόσμο κοστίζει μισό εκατομμύριο δολάρια


Γενευη.-
Ένα άτομο έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και ξόδεψε λίγο περισσότερα από μισό εκατομμύριο δολάρια, προκειμένου να αγοράσει ένα μπουκάλι κρασί που θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιο, τόσο λόγο της γεύσης του, όσο και της ιστορίας του.
Το Roman?e-Conti ,που χρονολογείται από το 1945 και προέρχεται από το Domaine de la Roman?e-Conti της Γαλλίας, βγήκε στο σφυρί σε δημοπρασία στη Γενεύη της Ελβετίας.
Η New York Post αναφέρει ότι πουλήθηκε για 558.000 δολάρια με αποτέλεσμα να είναι το πιο ακριβό κρασί στον κόσμο, επειδή ξεχώρισε για την ηλικία του, τις εξαιρετικές συνθήκες παραγωγής του, αλλά και για την ιστορία του.
Συγκεκριμένα, παράχθηκε το 1945 που θεωρείται χρονιά ορόσημο για την ανθρωπότητα, γιατί σηματοδοτεί το τέλος του Β? Παγκοσμίου Πολέμου.
Επίσης, λόγω των συγκρούσεων που γίνονταν τότε, το κτήμα Domaine de la Roman?e-Conti παρήγαγε μια απίστευτα περιορισμένη ποσότητα κρασιού.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σε αντίθεση με ευπαθή τρόφιμα, το κρασί δεν «λήγει» ακριβώς, αλλά μπορεί να ωριμάσει με την πάροδο του χρόνου, αρκεί να μείνει κλειστό. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να καταναλωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, επειδή μόλις ανοίγει το μπουκάλι το κρασί οξειδώνεται, επηρεάζοντας τη γεύση και το άρωμά του.
Ωστόσο, αυτή η διαδικασία ποικίλλει ανάλογα με το είδος του κρασιού.
Γενικά, τα πιο ανοιχτόχρωμα λευκά κρασιά πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε λίγες μέρες έως μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα, ενώ τα πιο γεμάτα κόκκινα κρασιά μπορεί να διαρκέσουν λίγο περισσότερο, έως και μία εβδομάδα περίπου. Βεβαίως, υπάρχουν μέθοδοι συντήρησης, όπως η χρήση αντλίας κενού ή αδρανούς αερίου. Τα κρασιά λοιπόν που δεν έχουν ανοιχτεί, εάν φυλάσσονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος με σταθερή θερμοκρασία, μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια και μερικές φορές ακόμη και δεκαετίες.