Ψωμί με προζύμι
Ψωμί με προζύμι

ΥΛΙΚΑ:
  • 1 μέρος νερό ζεστό
  • 3 μέρη αλεύρι (περίπου)
  • αλάτι (μια κ.γ. ανά 500 γρ. αλευριού)
  • μέλι (μια κ.γ. ανά 500 γρ. αλευριού)
  • προζύμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια μεγάλη λεκάνη διαλύουμε το προζύμι στο ζεστό νερό (να μην είναι καυτό). Προσθέτουμε το περισσότερο από το αλεύρι, το αλάτι και ό,τι μυρωδικό έχουμε διαλέξει (αν θέλουμε). Ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί, ώστε η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Προσέχουμε όμως να μη βάλουμε και πολύ αλεύρι, για να μη γίνει το ψωμί μας πολύ σφιχτό. Ζυμώνουμε για άλλα 10-15'. Ξεχωρίζουμε λίγη από τη ζύμη μας για να κρατήσουμε ως προζύμι για την επόμενη φορά (δες συμβουλές). Σκεπάζουμε τη λεκάνη μας με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε μέρος ζεστό (το χειμώνα δίπλα στο τζάκι, ή σε ελαφρά θερμασμένο φούρνο - προσοχή όμως να μην είναι ακόμα αναμένος) για 8-12 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Πλάθουμε τη ζύμη μας σε καρβέλια ή φρατζόλες και τα βάζουμε σε ανάλογα ταψιά, τα οποία έχουμε αλείψει ελαφρώς με λάδι. Τα χαράζουμε από πάνω με ένα μαχαίρι και τα αλείφουμε με λίγο νερό (εδώ μπορούμε να βάλουμε από πάνω και σουσάμι και να το πατήσουμε λίγο με το χέρι μας). Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 40' περίπου (ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος του ψωμιού).