Χταπόδι με κριθαράκι
Χταπόδι με κριθαράκι
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κιλό χταπόδι
- 500 γρ. κριθαράκι
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι κρασί λευκό
- 1 ξυλαράκι κανέλας
- 1 πρέζα μπαχάρι
- 1 πρέζα μπούκοβο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 4 ώριμες τομάτες μέτριες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο, αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αχνίζουμε το χταπόδι μέχρι να βγάλει το νερό του και να μαλακώσει. Το βγάζουμε και το κόβουμε σε μπουκιές. Σουρώνουμε το ζουμί και το κρατάμε. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο με το ελαιόλαδο για 2 λεπτά και προσθέτουμε το χταπόδι και τα μπαχαρικά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το ζουμί του. Ρίχνουμε τις τομάτες, τη ζάχαρη, τον πελτέ και 1 ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε για 15'. Μόλις βράσει το χταπόδι, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και προσθέτουμε το κριθαράκι. Το αφήνουμε να σιγοβράσει, αν χρειασθεί προσθέτουμε ζεστό νερό. Όταν μελώσει το κριθαράκι, ξαναβάζουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με πιπέρι.