Κριθαράκι με αρακά και απάκι
Κριθαράκι με αρακά και απάκι

ΥΛΙΚΑ:
  • 5 φλιτζ. ζωμό από λαχανικά ή νερό, ζεστό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
  • 2 φλιτζ. κριθαράκι χοντρό
  • 2 φλιτζ. φρέσκο αρακά, καθαρισμένο
  • 50 γρ. απάκι ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • 200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο για περίπου 10 λεπτά. Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε ώσπου να καλυφθεί όλο με λάδι. Προσθέτουμε τον αρακά, το απάκι και αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε το κριθαράκι με το κρασί και ανακατεύουμε συνέχεια. Μόλις το κρασί εξατμισθεί προσθέτουμε το 1/4 του ζωμού και ανακατευουμε ρίχνοντας σταδιακά και τον υπόλοιπο ζωμό. Αποσύρουμε από τη φωτιά όσο είναι ακόμα ζουμερό, πασπαλίζουμε με τη παρμεζάνα, ανακατεύουμε και γαρνίρουμε με τον μαϊντανό.