Αγκινάρες γεμιστές
Αγκινάρες γεμιστές

ΥΛΙΚΑ:
  • 12 πάτους αγκινάρας
  • χυμό 1 λεμονιού
  • 1/2 φλ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό κιμά
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 φλ. άσπρο ξηρό κρασί
  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
  • 1 κ.σ. γαλέτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αν έχετε πάρει φρέσκες αγκινάρες, τις καθαρίζετε. Τις βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο, ώστε να τις σκεπάζει. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και το αλάτι και τις βράζετε για 20' περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνετε, τις στραγγίζετε και τις τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί. Σοτάρετε στο βούτυρο το κρεμμύδι με τον κιμά για 5' περίπου. Ρίχνετε το κρασί, τη ντομάτα και το μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε τη γέμιση να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 20' περίπου. Κατεβάζετε τη γέμιση από τη φωτιά, την αφήνετε λίγο να κρυώσει, ρίχνετε το αβγό και τη γαλέτα και τα ανακατεύετε καλά. Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ Γεμίζετε με τη γέμιση τις αγκινάρες, τις καλύπτετε με μπεσαμέλ και τις πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί. Ψήνετε τις αγκινάρες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 30' περίπου ή μέχρι να γκρατιναριστούν.